Efterrätt och gotte Julmys JULRECEPT Kost Recept

Lussebullar med mandelfyllning

Vill man pimpa sina lussebullar lite är mitt förslag att göra det med en söt mandelkräm med lite krisp. Den gör man enkelt med dadlar, mandelmjöl och hackade mandlar. Här startade min onsdag med julbak, alltså! Saffransdeg:
1 helt ägg
4 äggvitor
2 msk socker/sötning
1 dl kvarg
1.5 dl mandelmjöl
0.5 dl + 1,5 msk kokosmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
1.5 tsk bakpulver
1 msk saffransarom
3 msk äppelmos (
60 g)

Mandelfyllning:
lika delar dadelpuré och mandelmjöl (jag tog 1+1 dl och fick då lite över) + 1/2 dl hackad mandel

1 uppvispad äggvita
hackad mandel att strö över

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker/sötning, tillsätt sedan kvarg och äppelmos. Vispa lite till. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och häll sedan ner i smeten. Blanda väl och låt degen stå och ”vila” medan du gör fyllningen: rör bara ihop ingredienserna (dadelpuré gör du enkelt: mixa blötlagda dadlar -utan blötläggningsvattnet- klart!)

Degen är rätt lös, men går bra att hantera. Så dela den i 12 delar, och rulla ut till smala ”korvar”. Platta till och bre på (går enklast att liksom ”dutta” dit dn med fingrarna) lite fyllning. Rulla sedan till en vanlig bulle, eller skruva och ”knöggla ihop” till någon slags knut. Lägg bullarna i formar, pensla med äggvita och strö över hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i ungefär 15 minuter.Som sagt, antingen gör man vanliga bullar, eller lite ”skruvade” varianter (som på bilderna högst upp). Gott blir det, oavsett form!

Du kanske gillar

10 Kommentarer

  • Svara
    Hanna C
    5 december, 2012 at 10:18

    Om man inte tål mjölk alls, vad kan man stoppa i istället tror du? 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      5 december, 2012 at 10:37

      silkestofu borde tex funka bra 🙂 eller laktosfri kvarg (funkar det?)

      • Svara
        Hanna C
        6 december, 2012 at 09:45

        får testa tofun 🙂 tyvärr inge mjölk alls…så inte laktosfritt. Tack för svar och en ny favritblogg 🙂

  • Svara
    Annie
    5 december, 2012 at 11:23

    Du läser mina tankar – typ. Har just blötlagt mandlar över natten för att göra mandelmassa och fylla dagens bak med 🙂

  • Svara
    ...
    6 december, 2012 at 00:05

    Hej Fanny!
    Jag tänkte fråga en sak om perioden då du hade ätstörningar och efter tillfrisknandet eftersom jag själv är i en liknande situation..
    När du började äta normalt igen, gick du upp mycket i vikt då? Och hur håller man sin vikt efter en tid av ätstörningar? Om man då tränar några gånger i veckan o börjar äta normalt, går det ens? 🙂 tacksam för svar.. Kram

  • Svara
    Linda
    7 december, 2012 at 10:02

    Gjorde dessa i går istället för ”vanliga” lussekatter…såå goda så de får följa med på nästa veckas julfika på jobbet!

  • Svara
    Bryndis
    7 december, 2012 at 12:44

    Ah vilken succé de här bullarna blev! Tusen tack :))

  • Svara
    Sophia
    13 december, 2012 at 20:34

    går det att frysa ned bullarna?

    • Svara
      roethlisberger
      13 december, 2012 at 20:54

      Självklart, bara att värma i micron sen så blir de som nybakade 🙂

  • Svara
    Micki
    17 december, 2013 at 16:53

    Kan man byta ut kokosmjölet mot något annat tror du? 🙂

Lämna ett svar till ... Avbryt svar