CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Cheesecake med choklad, mandel, jordgubb och chili

Första baket efter semestern.

Som jag längtat efter att få plocka fram tusen och en ingredienser på köksbänken. Som jag saknat att gå på känsla och gissa smaksensationer, att slänga i lite av det ena, lite av det andra, tills jag blir nöjd. Som jag sett fram emot att vänta otåligt på att ugnen ska pipa, stirra på kakan som för att påskynda avsvalningen, och sedan slutligen få prova. Ta en stor tugga och utvärdera min nypåhittade kreation.

Jag valde att starta helgen med tårta. Cheesecake, närmare bestämt. Med en chokladig mandelbotten, len jordgubbs-fyllning och en alldeles ljuvlig chokladfrosting. Pricken över i är en liten touch av chili. För choklad+chili=awesome.cheesecakejcc1

Choklad/mandel-botten:
• 1 dl mandelmjöl
• 4 msk vavregryn
• 1 skopa proteinpulver med chokladsmak
• 40g mandlar, hackade
• 4 msk osötat äppelmos
• 2 msk kakao
• 2 msk dadelpuré
• en nypa havssalt

Jordgubbs-fyllning:
• 150g färskost, så som philadelphia
• 250g keso
• 250g kvarg (yoghurt bör också funka)
• 1 stort ägg
• 2 äggvitor
• 2 skopor proteinpulver med jordgubbssmak (eller vanilj, men helst jordgubb!)
• 1 dl jordgubbar
• saften av 1/2 citron
• 1/2 tsk vaniljpulver
• 1/2 dryg matsked arrowrot

Choklad/chili-frosting:
• 2 msk dadelpuré
• 2 msk mandelsmör
• 4 msk kvarg (eller philadephia, om du känner mer för det)
• 2 msk kakao
• 1/2 msk kokosolja, smält
• 1,5 skopor proteinpulver med chokladsmak
• 1/2-2 tsk sambal oelek (beroende på hur mycket sting som önskar – smaka av)

Garnering: färsk (röd) chili, hackad mandelcheesecakejcc3

Gör såhär:
• Värm ugnen till 165 grader och klä en form med bakplåtspapper i botten och fetta både botten och kanter.
• Blanda alla ingredienserna till bottnen i matberedare/mixer. Använder du mixer är det en god idé att röra ner de hackad mandlarna när allt är blandat, så att bottnen får lite ”crunch”. Tryck sedan ut i formen och ställ åt sidan.
• Gör rent mixern (eller låt bli, up to you) och lägg i keso, cream cheese och kvarg och mixa till en slät smet. Tillsätt proteinpulver, ägg och äggvita, citronsaft och vaniljpulver och mixa igen. Strö arrowroten över smeten och mixa ytterligare tills smeten är väl blandad.
• Häll smeten över bottnen och placera sedan kakan i mitten av ugnen och grädda i 35-40 minuter (jag gräddade min i exakt 38 minuter).
• När kakan är klar (den kommer ”resa” sig lite, när ytan börjar få färg och det liknar en fastare pudding när man skakar formen lätt är den klar) stäng av värmen, öppna ugnsluckan och låt kakan svalna i någon timme. Ta sedan kakan ur ugnen och låt svalna till rumstemperatur och överför slutligen till kylskåp för att kyla helt, minst 6 timmar men helst över natten.

Frostingen gör du alltså nästa dag, när kakan fått ”stå till sig” i kylen:
• Lägg alla ingredienser i  en mixer, eller använd stavmixer, och mixa till en slät och krämig smet. När du tar sambal oelek, börja med lite och tillsätt ev. mer efter hand. Försök att få bara ”saft” och helst inga chili-frön. Man får vara lite pillig, men det är det värt.
• Ta loss kakan från formen, häll frostingen över och bre ut jämnt med en slickepot.

Garnera gärna med hackade (och gärna rostade) mandlar, strimlad chili (varna dock ev. fikagäster) och kanske lite extra chocolate-chips.cheesecakejcc2

Du kanske gillar

12 Kommentarer

  • Svara
    Anna
    2 februari, 2013 at 12:20

    Det där lät gott! När man får en stund över kan man ju testa – pojkarna har börjat gilla att baka, jag sätter dem på den här! 🙂

  • Svara
    izzy (its a healthy lifestyle)
    2 februari, 2013 at 12:27

    Det här Måste jag prova!!! Har testat jätte många av dina recept och älskar verkligen dem!!!

  • Svara
    Ellinor Engström
    2 februari, 2013 at 13:16

    Vilken underbar start på helgen! Du hade mer än gärna fått svänga förbi mig med den där tårtan serverad som fredagsmys 😉
    Önskar dig en fortsatt fin lördag!
    Kram

  • Svara
    Cecilie Lykke
    2 februari, 2013 at 13:34

    Holy shit, så gott!!!!

  • Svara
    Rund är också en form!
    2 februari, 2013 at 15:21

    Det där ser riktigt jäkla smaskigt ut!! 😀
    Och ja, choklad + chili är suveränt!

  • Svara
    Emma
    3 februari, 2013 at 09:43

    Ser helt fantastisk ut! En fråga – använder du någon speciell dadelpuré eller mosar du vanliga dadlar?
    Har gjort dina mandelkakor med dadelfyllning flera gånger och både jag och kollegorna älskar dem! 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      3 februari, 2013 at 10:40

      kul att du gillar mandelkakorna, de är himla goda 😀
      jag blötlägger dadlar (och kärnar ur!!) och mixar dem till en puré 🙂

  • Svara
    Ida
    5 februari, 2013 at 14:41

    Låter väldigt gott! Detta ska jag prova att göra 🙂

  • Svara
    Sofia
    5 februari, 2013 at 19:19

    Åh herregud det där låter helt himmelskt!!!

  • Svara
    racha
    5 februari, 2013 at 21:23

    Du är för grym !!!!!!!! älskar din blogg.

  • Svara
    sanna
    8 februari, 2013 at 09:56

    Vad använder du för proteinpulver i dina olika bakverk etc? Vilket märke?

    • Svara
      roethlisberger
      8 februari, 2013 at 11:34

      det är olika. just nu har jag bara vassle hemma (olika märken) förutom vanilj, som är kasein. just nu alltså, men varierar. bakar man med det brukar man i regel tillsätta mer vätska om man kör m kasein, då det binder mer vätska.

Lämna ett svar till izzy (its a healthy lifestyle) Avbryt svar