Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR Vardagsuppdatering

Cookies med vit choklad och torkade tranbär

Småkakor utan socker är klurigt. Man kan köra på lite ”bättre” socker, som typ kokossocker eller liknande, och ibland blir det riktigt bra trots att man skippar vitt mjöl, smör och just strösocker. Några av mina mest lyckade småkakor är peanutbutter & jelly-cookiescashew chocolate chipmandelkakor med dadelfyllning och min storfavvo : peanutbutter cookies. Mums, blir sugen bara jag skriver om dem…

Jag är förtjust i kombon vit choklad/tranbär i cookies, tycker det är sååå gott – riktigt sött och härligt ni vet 😉 så idag ville jag testa göra ett gäng sådana, fast då utan strösocker, smör och vitt mjöl. Och med min nya favorit i bakverk : vita bönor. De är så himla fiffiga, för av alla bönor jag bakat med (eller ätit, för den delen) så smakar de absolut minst. De smakar ingenting alls, faktiskt. Så, ett gäng med vit choklad och tranbär bakades imorse, ooooch så känner ni ju mig – lite mörk kärlek var tvungen… en laddning cookies med mörk choklad och salta mandlar bakades också. Recept på dem kommer i dagarna 🙂 Idag : ljusa, söta cookies med bitar av sega tranbär och stora bitar halvsmält vit choklad.cookieshavre1cookieshavre

För 10 stora kakor behöver du:

  • 230 g vita bönor (vilket är 3,5 dl ungefär)
  • 2 msk kokosolja
  • 5 msk havregryn
  • 1/4 tsk havssalt
  • 5 msk agavesirap (alternativt honung)
  • 2 msk linfrön (jag hade tagit chiafrön om jag haft det hemma)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 5 msk hackad vit choklad
  • 4 msk hackade torkade tranbär

Gör såhär:
Sätt ugnen på 190 grader. Rör ihop linfrön (eller chiafrön), vaniljextrakt och agave (eller honung) i ett litet glas och ställ åt sidan. Skölj bönorna ordentligt, och mixa dem, kokosolja och salt med stavmixer. Tillsätt havregryn, frö- och sirapsblandningen och rör ihop med en sked eller slev. Tillsätt den hackade chokladen och tranbären, och blanda alltsammans till en härligt smet. Klicka ut på en bakplåtspappersklädd plåt och forma dem så platta/stora som du önskar dina kakor – de växer varken på höjden eller bredden under gräddning. In i ugnen i ungefär 15 minuter och låt sedan svalna på galler.cookieshavre2

Du kanske gillar

6 Kommentarer

  • Svara
    elin
    3 maj, 2013 at 21:47

    låter skumt med vita bönor (eller bönor öht) men vore värt att testas när det lovprisas! 🙂

  • Svara
    Johanna
    4 maj, 2013 at 08:09

    Superbra med recept utan proteinpulver och liknande! Jag är alltid på jakt efter nyttiga recept men många innehåller lite konstigheter som man aldrig har hemma 😉 Toppenblogg!

  • Svara
    felicia
    6 maj, 2013 at 19:51

    MY GOD. Herregud vad goda dom blev. Har inte ens ord. Om det går att ana bönorna? Inte en chans!

    Jag gjorde även sockerkak/sommarkakan. Den var god men den blev väldigt grå, blev din också det? eller gjorde jag något fel?

    • Svara
      roethlisberger
      6 maj, 2013 at 20:50

      vad kul att du gillade dem! 😀 de är sedan länge slut här ja… 😉
      hmm nej min blev inte alls grå.. vet inte vad som kan ha blivit ”fel”, men smakade den bra får man väl vara nöjd ändå..?! hehe viktigaste :)))

  • Svara
    Linda Mp
    7 maj, 2013 at 19:42

    okej är helt fast för din blogg nu, vilka recept och älskar feel good känslan!!!!! rekommenderade dig hos mig 🙂

  • Svara
    Emelie
    7 februari, 2014 at 12:52

    Hej!
    Tack för en superbra och inspirerande blogg 🙂
    Har en fråga ang dessa kakor, testade att baka dem och de blev goda i smaken men väldigt mjuka. Hade de i ugnen i 20 min. Vet du vad jag kan ha gjort för fel?

Lämna ett svar till elin Avbryt svar