Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

”Double Chocolate Cake with Hazelnut Frosting”

Ja, titeln. Men, ni förstår, den här kakan funkar inte med svenska. Engelska gör den liksom internationell = exotisk = häftig = fab. För denna kaka, förlåt : tårta, är allt annat än svensson-trist, den är en liten del av chokladhimmelen.doublechocohazelnut1

Bönor i kakor alltså. Vilket jäkla påhitt va. Man skulle kunna säga att det blir ett ”naturligt proteinpulver”, då det ju blir nästan lite mjöligt när det mixas. Sköljer man dem sedan ordentligt och smaksätter bra – ja då har man ett proteinboostat bakverk utan prottepulver och kemikalier! Jag vet att en del av er är skeptiska till PP nämligen. Men, det är en diskussion jag inte tänker gå djupare in på här – för nu ska vi snacka gudagod chokladbomb!

I detta recept använder jag, färgen till trots, vita bönor. Varför, undrar ni nu ; när jag ändå ska göra en chokladig och mörk kaka kan jag väl lika gärna använda typ svarta bönor, eller kanske kidneybönor? Och ja, förmodligen går det lika bra konsistens-mässigt. Men jag upplever, efter många bak med ungefär alla typer av bönor man kan hitta i butik idag, att de vita smakar absolut minst. De smakar ingenting, faktiskt. Och när man bakar en chokladkaka är det ju inte bara en mörk färg man vill åt, utan chokladsmaken 😉 så det låter jag smält mörk choklad och en rejäl dos kakao fixa här istället.

doublechocohazelnut4

Frostingen blev perfektäntligen. Herrejösses vad jag misslyckats med frostings i mina dar! Men denna… mmm len, chokladig, söt och tillräckligt tjock (detta är svårast när man inte använder smör eller socker ; när man bygger mellanlager vill man ju inte ha för tunn frosting som liksom bara pressas ut på sidorna när ”locket” läggs på…). Basen är avocado och hasselnötssmör. Så fett lär vi inte få brist på om vi äter av denna tårta 🙂doublechocohazelnut3Och kakan i sig, är fluffig, puffig, söt, chokladig och bara alldeles, alldeles underbar!doublechocohazelnut2

Vid det här laget vet ni att jag har en liten form med löstagbarakanter. Jag tycker det är himla smidigt när jag provar nya grejer, att liksom inte stå där med en jumbo-kaka och så blev det inte en god en (ja, det händer. Men nej, de hamnar givetvis inte här på bloggen). Så har ni en form i storlek vanlig, dubblar ni helt enkelt receptet.

  • 200 g vita bönor, avrunna och sköljda
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 mått steviosa pulver (motsvarar 4 msk socker – eller sötning som mäter lika)
  • 2 hela ägg
  • 1/2 dl äggvita (≈1,5 äggvita)
  • 2 msk agavesirap (funkar säkert med annan sirap eller honung)

Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokosolja. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée. Över vattenbad, smält:

  • 35 g mörk choklad
  • 1 msk kokosolja

Låt choklad-blandningen svalna något, tillsätt sedan i mixern tillsammans med:

  • 5 msk kakao
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk havssalt

Mixa allt igen och häll sedan smeten i bakplåtspappersklädd och fettad form. Grädda i ca 25 minuter, tills en provsticka kommer ut torr och ren. Gör du en större kaka, dvs en dubbel sats, förlängs gräddningstiden till kanske 40 minuter (en ren gissning, jag har enbart gjort liten kaka, så håll koll och testa med provsticka). Under tiden kakan gräddas, gör frostingen:

  • 1 mjuk avocado
  • 1/2 dl hasselnötssmör
  • 2 skopor vassle proteinpulver, med chokladsmak
  • 3 msk sötning
  • 3 msk kakao
  • 2 msk mjölk
  • 35 g mörk choklad

Mixa avocado med hasselnötssmör och mjölk, förslagsvis med stavmixer. Rör sedan ner resterande ingredienser (utom chokladen) pö om pö så det fördelar sig fint och smeten blir jämn. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något, och rör sedan ner även den. Ställ i kylen tills det är dags att frosta kakan.

När kakan gräddats klart, låt den svalna och skär sedan på längden så du får en under- och en överdel. Bre på lite mindre än hälften av frostingen, lägg på överdelen och frosta ovanpå och runt. Känner du dig extra piffig är det vackert att strö över lite hackade hasselnötter, färglatt strössel eller sådana där vackra silverkulor man kan äta ni vet..? Jag hade inget av ovanstående hemma så jag körde plain. Vilket var rätt himla fint det med, faktiskt…doublechocohazelnut

Du kanske gillar

50 Kommentarer

  • Svara
    Camilla
    12 juli, 2013 at 17:48

    Jäääklar vad gott det ser ut!!

    Måste fråga, när du skriver innan receptet så skriver du ”Man skulle kunna säga att det blir ett “naturligt proteinpulver”, då det ju blir nästan lite mjöligt när det mixas. Sköljer man dem sedan ordentligt ” Men visst sköljer du dom innan du mixar dom?

    Eller sköljs som efter också och typ får bort ännu mer av smaken?

    Haha guuuud vad det låter dumt… tänkte bara om du har någon super-teknik?

    Bakade chocolatechip cookies igår med kikäror, lite havre, kokosmjöl, PB,stevia, kvarg och hackadchoklad och hackade nötter, kan definitivt rekomendera!

    • Svara
      roethlisberger
      12 juli, 2013 at 18:20

      hehe nä jag sköljer dem noga, låter så mycket vatten som möjligt rinna av – sedan ner i mixern tillsammans med resten 🙂 hoppas du provar, denna var såå god 😀

      • Svara
        Camilla
        12 juli, 2013 at 23:31

        Då måste jag testa! Tacktack!!

  • Svara
    Camilla
    12 juli, 2013 at 17:48

    Jäääklar vad gott det ser ut!!

    Måste fråga, när du skriver innan receptet så skriver du ”Man skulle kunna säga att det blir ett “naturligt proteinpulver”, då det ju blir nästan lite mjöligt när det mixas. Sköljer man dem sedan ordentligt ” Men visst sköljer du dom innan du mixar dom?

    Eller sköljs som efter också och typ får bort ännu mer av smaken?

    Haha guuuud vad det låter dumt… tänkte bara om du har någon super-teknik?

    Bakade chocolatechip cookies igår med kikäror, lite havre, kokosmjöl, PB,stevia, kvarg och hackadchoklad och hackade nötter, kan definitivt rekomendera!

    • Svara
      roethlisberger
      12 juli, 2013 at 18:20

      hehe nä jag sköljer dem noga, låter så mycket vatten som möjligt rinna av – sedan ner i mixern tillsammans med resten 🙂 hoppas du provar, denna var såå god 😀

      • Svara
        Camilla
        12 juli, 2013 at 23:31

        Då måste jag testa! Tacktack!!

  • Svara
    Amanda
    12 juli, 2013 at 19:24

    Jag som är chokladtokig måste verkligen baka den där! 😀
    Sedan måste jag avsluta denna kommentar med att säga att din blogg är seriöst ett stort mästerverk! Man verkligen ser hur mycket du lägger ner på bilderna, texterna och allting! Jag älskar att kika i arkivet och välja ut en massa recept som jag senare ska baka, och jag måste säga att de som jag har bakat har blivit succé, även fast jag inte är den bästa på att baka 😉

  • Svara
    Amanda
    12 juli, 2013 at 19:24

    Jag som är chokladtokig måste verkligen baka den där! 😀
    Sedan måste jag avsluta denna kommentar med att säga att din blogg är seriöst ett stort mästerverk! Man verkligen ser hur mycket du lägger ner på bilderna, texterna och allting! Jag älskar att kika i arkivet och välja ut en massa recept som jag senare ska baka, och jag måste säga att de som jag har bakat har blivit succé, även fast jag inte är den bästa på att baka 😉

  • Svara
    elin
    12 juli, 2013 at 19:59

    har massa cashewnötter hemma, tror du det skulle funka att ersätta hasselnötterna med? eller är det bara smakmässigt det blev hasselnötter?

    • Svara
      roethlisberger
      13 juli, 2013 at 08:21

      Ja jag ville ha ”nutella-smak” 🙂 så vilket nötsmör som funkar!

  • Svara
    elin
    12 juli, 2013 at 19:59

    har massa cashewnötter hemma, tror du det skulle funka att ersätta hasselnötterna med? eller är det bara smakmässigt det blev hasselnötter?

    • Svara
      roethlisberger
      13 juli, 2013 at 08:21

      Ja jag ville ha ”nutella-smak” 🙂 så vilket nötsmör som funkar!

  • Svara
    Jossan
    13 juli, 2013 at 00:58

    Ser livsfarligt god ut.
    Oftast då jag läser dina recept hade jag önskat man kunde smaka lite medans man läste och såg bilderna. Jag bor hos en familj i USA och är inte den som står för inköpen och här köps inte alla ”udda” bakingredienser så jag måste oftast köpa alla ingredienser om jag ska baka något av dina recept. Sååå då kom jag att tänka på en annan sak, ska du inte öppna ett cafe’ där du kan servera alla dess underbara och nyttiga bakverk. Jag tror att många som mig är för lata för att provbaka själva. Vet såklart att det är mycket jobb med att starta ett cafe, men det skulle vara väldigt roligt.

    • Svara
      steph
      13 juli, 2013 at 09:11

      jaaa fanny! öppna ett café! är helt säker på att det hade blivit succé bland stockholmarna och alla oss andra : ) <3

      • Svara
        roethlisberger
        13 juli, 2013 at 10:35

        haha TRO MIG, jag vill… någon som vill hjälpa mig göra den drömmen till verklighet…? Jag kan komma på recept, baka, fota och inreda. Men det där med papper, företag, administration… inte min grej 😉 <3

  • Svara
    Jossan
    13 juli, 2013 at 00:58

    Ser livsfarligt god ut.
    Oftast då jag läser dina recept hade jag önskat man kunde smaka lite medans man läste och såg bilderna. Jag bor hos en familj i USA och är inte den som står för inköpen och här köps inte alla ”udda” bakingredienser så jag måste oftast köpa alla ingredienser om jag ska baka något av dina recept. Sååå då kom jag att tänka på en annan sak, ska du inte öppna ett cafe’ där du kan servera alla dess underbara och nyttiga bakverk. Jag tror att många som mig är för lata för att provbaka själva. Vet såklart att det är mycket jobb med att starta ett cafe, men det skulle vara väldigt roligt.

    • Svara
      steph
      13 juli, 2013 at 09:11

      jaaa fanny! öppna ett café! är helt säker på att det hade blivit succé bland stockholmarna och alla oss andra : ) <3

      • Svara
        roethlisberger
        13 juli, 2013 at 10:35

        haha TRO MIG, jag vill… någon som vill hjälpa mig göra den drömmen till verklighet…? Jag kan komma på recept, baka, fota och inreda. Men det där med papper, företag, administration… inte min grej 😉 <3

  • Svara
    katarina
    13 juli, 2013 at 07:55

    hallå fanny! jag frågade i nåt inlägg längre ner (där du skrev om din beställning från fitnessguru) vad du tyckte om one egg blueberry/cheesecake och one whey kiwi/yoghurt. vill inte vara tjatig men om du missat/glömt min kommentar så kommer här en liten reminder 🙂 om du valt att inte svara av nån annan anledning (typ har inte tid att svara på alla not so livsavgörande frågor) så kan du bortse från den här kommentaren, it’s cool!

    • Svara
      roethlisberger
      13 juli, 2013 at 08:19

      Haha jag har inte svarat för att jag inte riktigt vet vad jag tycker! Har inte smakar kiwi/yoghurt än, men blueberry cheesecake är…god! Har inte använt den så mycket, inte alls egentligen, bara rört ner i någon mellisyoghurt.. Smakar väl inte cheesecake, kanske. Tänkte ha en skopa i gröt någon dag, kan nog bli gott! 🙂

      • Svara
        katarina
        13 juli, 2013 at 08:46

        aah en fullt godkänd anledning! 😉 taskigt att den inte smakar så mycket cheesecake, just den lite salta, ostiga smaken jag ville åt. tänkte den kanske inte var så söt som alla andra, men då smakar den mest blåbär antar jag..?
        om jag frågar såhär istället: vilket är ditt absoluta favoritvassle resp kasein? sista frågan, jag svär!

        • Svara
          roethlisberger
          13 juli, 2013 at 10:34

          haha favorit vassle är helt klart denna ( http://www.budo-fitness.cc/os2/product_info.php?cPath=20_38&products_id=2108&osCsid=9fd403eb80942813f903aed63e0febf4 ) i smaken jordgubb/vit choklad – MEN den är söt. Fast…det är väl vad man väntar sig när man väljer frukt+choklad kanske…? 😉 jag gillar ju sött och sedan kör jag salt tilbehör (typ saltad nöt-sås + salta nötter)
          när det gäller fluff tycker jag budo&fitness egna protte är utan tvekan bäst, man får vääärldens härligaste fluff av inget pulver typ 😀 jag har bara provat päron/vanilj men använder den även till hallon, blåbär… allt.
          kasein.. jag har provat få. tycker inte fitnessguru’s ”tjockar upp” lika bra som det jag provat förr, moch smaken (cookiedough) var inte så framträdande som jag hoppats. När det gäller kasein kommer JAG hädanefter köra på plain vanilj och smaksätta själv i efterhand! 🙂

          • katarina
            14 juli, 2013 at 17:57

            splendid! tusen tack fanny! 🙂

  • Svara
    katarina
    13 juli, 2013 at 07:55

    hallå fanny! jag frågade i nåt inlägg längre ner (där du skrev om din beställning från fitnessguru) vad du tyckte om one egg blueberry/cheesecake och one whey kiwi/yoghurt. vill inte vara tjatig men om du missat/glömt min kommentar så kommer här en liten reminder 🙂 om du valt att inte svara av nån annan anledning (typ har inte tid att svara på alla not so livsavgörande frågor) så kan du bortse från den här kommentaren, it’s cool!

    • Svara
      roethlisberger
      13 juli, 2013 at 08:19

      Haha jag har inte svarat för att jag inte riktigt vet vad jag tycker! Har inte smakar kiwi/yoghurt än, men blueberry cheesecake är…god! Har inte använt den så mycket, inte alls egentligen, bara rört ner i någon mellisyoghurt.. Smakar väl inte cheesecake, kanske. Tänkte ha en skopa i gröt någon dag, kan nog bli gott! 🙂

      • Svara
        katarina
        13 juli, 2013 at 08:46

        aah en fullt godkänd anledning! 😉 taskigt att den inte smakar så mycket cheesecake, just den lite salta, ostiga smaken jag ville åt. tänkte den kanske inte var så söt som alla andra, men då smakar den mest blåbär antar jag..?
        om jag frågar såhär istället: vilket är ditt absoluta favoritvassle resp kasein? sista frågan, jag svär!

        • Svara
          roethlisberger
          13 juli, 2013 at 10:34

          haha favorit vassle är helt klart denna ( http://www.budo-fitness.cc/os2/product_info.php?cPath=20_38&products_id=2108&osCsid=9fd403eb80942813f903aed63e0febf4 ) i smaken jordgubb/vit choklad – MEN den är söt. Fast…det är väl vad man väntar sig när man väljer frukt+choklad kanske…? 😉 jag gillar ju sött och sedan kör jag salt tilbehör (typ saltad nöt-sås + salta nötter)
          när det gäller fluff tycker jag budo&fitness egna protte är utan tvekan bäst, man får vääärldens härligaste fluff av inget pulver typ 😀 jag har bara provat päron/vanilj men använder den även till hallon, blåbär… allt.
          kasein.. jag har provat få. tycker inte fitnessguru’s ”tjockar upp” lika bra som det jag provat förr, moch smaken (cookiedough) var inte så framträdande som jag hoppats. När det gäller kasein kommer JAG hädanefter köra på plain vanilj och smaksätta själv i efterhand! 🙂

          • katarina
            14 juli, 2013 at 17:57

            splendid! tusen tack fanny! 🙂

  • Svara
    Jasmine
    13 juli, 2013 at 15:16

    Kan du inte skriva ut hur många cm i diameter din form är? Det är ju så svårt att veta vad en normal är, för vissa har 18 cm som standard och vissa andra har 20, 24 eller till och med 26 cm 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      13 juli, 2013 at 16:03

      jag vet inte vad min är. det är inte så himla noga, en sticka ska komma ut ren och torr bara 🙂 kan väl mäta min med linjal någon dag kanske.. 😛

  • Svara
    Jasmine
    13 juli, 2013 at 15:16

    Kan du inte skriva ut hur många cm i diameter din form är? Det är ju så svårt att veta vad en normal är, för vissa har 18 cm som standard och vissa andra har 20, 24 eller till och med 26 cm 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      13 juli, 2013 at 16:03

      jag vet inte vad min är. det är inte så himla noga, en sticka ska komma ut ren och torr bara 🙂 kan väl mäta min med linjal någon dag kanske.. 😛

  • Svara
    Jenny
    14 juli, 2013 at 18:32

    Aaah! Kan bara inte bestämma mig om jag ska göra dina biskvier (igen) eller testa din nya chokladkaka.
    I-landsproblem 😉
    Får bli utan frostingen dock eftersom jag just slukade sista avokadon och tål inte nötter. Dina biskvier gör jag med mandelbotten istället pga av det men funkar topp det också ju 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      15 juli, 2013 at 06:02

      vad roligt att du gillar biskvierna 😀 och du kan absolut göra denna chokladkaka med mandelsmör istället, vilket nötsmör som funkar 🙂 mandel är bra då det är så neutralt i smaken. Såå jag tycker du ska införskaffa en avocado + mandelsmör idag och baka denna chokladkaka minsann 😉

  • Svara
    Jenny
    14 juli, 2013 at 18:32

    Aaah! Kan bara inte bestämma mig om jag ska göra dina biskvier (igen) eller testa din nya chokladkaka.
    I-landsproblem 😉
    Får bli utan frostingen dock eftersom jag just slukade sista avokadon och tål inte nötter. Dina biskvier gör jag med mandelbotten istället pga av det men funkar topp det också ju 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      15 juli, 2013 at 06:02

      vad roligt att du gillar biskvierna 😀 och du kan absolut göra denna chokladkaka med mandelsmör istället, vilket nötsmör som funkar 🙂 mandel är bra då det är så neutralt i smaken. Såå jag tycker du ska införskaffa en avocado + mandelsmör idag och baka denna chokladkaka minsann 😉

  • Svara
    Jossan
    14 juli, 2013 at 19:12

    Jag dör vad god den ser ut! 🙂 Kommer garanterat att testas!! 🙂

  • Svara
    Jossan
    14 juli, 2013 at 19:12

    Jag dör vad god den ser ut! 🙂 Kommer garanterat att testas!! 🙂

  • Svara
    Niknaz
    17 augusti, 2013 at 08:02

    Hej Fanny!

    Min bror kommer över på fika på måndag och jag tänkte bjuda på den här tårtan, mest för att jag velat bak den så länge nu :p Undrar mest om den lilla satsen räcker till två personer eller om den är avsett till en person och att jag isf bör dubbla?
    Tack för en grym blogg!

    • Svara
      roethlisberger
      17 augusti, 2013 at 17:35

      ja gud ja, det blir en liten kaka, men inte en portion! fortfarande typ en TÅRTA liksom, räcker till 6 rejäla bitar 🙂 hoppas du gillar den! (och bror din!) tack så mycket för dina fina ord 🙂

  • Svara
    Niknaz
    17 augusti, 2013 at 08:02

    Hej Fanny!

    Min bror kommer över på fika på måndag och jag tänkte bjuda på den här tårtan, mest för att jag velat bak den så länge nu :p Undrar mest om den lilla satsen räcker till två personer eller om den är avsett till en person och att jag isf bör dubbla?
    Tack för en grym blogg!

    • Svara
      roethlisberger
      17 augusti, 2013 at 17:35

      ja gud ja, det blir en liten kaka, men inte en portion! fortfarande typ en TÅRTA liksom, räcker till 6 rejäla bitar 🙂 hoppas du gillar den! (och bror din!) tack så mycket för dina fina ord 🙂

  • Svara
    Eveliina
    22 oktober, 2013 at 21:45

    Denna fick äran att bli min födelsedagstårta idag! 😀 Underbart god!! Du är helt amazing, fanny! Älskar dina kloka inlägg och ljuvliga recept! Keep going! Kram <3

  • Svara
    Eveliina
    22 oktober, 2013 at 21:45

    Denna fick äran att bli min födelsedagstårta idag! 😀 Underbart god!! Du är helt amazing, fanny! Älskar dina kloka inlägg och ljuvliga recept! Keep going! Kram <3

  • Svara
    Lisette
    22 mars, 2015 at 06:53

    Hej Fanny! SUUUUPER GOD kaka!!! verkligen härligt krämig!!
    En fråga! haft den i två dagar nu o hinner inte äta upp den, går den att frysa tror du???
    Vore jättetacksam för svar
    kram Lisette

  • Svara
    Lisette
    22 mars, 2015 at 06:53

    Hej Fanny! SUUUUPER GOD kaka!!! verkligen härligt krämig!!
    En fråga! haft den i två dagar nu o hinner inte äta upp den, går den att frysa tror du???
    Vore jättetacksam för svar
    kram Lisette

  • Svara
    camilla
    31 mars, 2015 at 11:10

    Hej!

    Hur förvarade du kakan sedan? I kylskåpet eller håller den att stå utanför?

  • Svara
    camilla
    31 mars, 2015 at 11:10

    Hej!

    Hur förvarade du kakan sedan? I kylskåpet eller håller den att stå utanför?

  • Svara
    Linnea
    25 juli, 2015 at 15:03

    Hejhej! Är superimpad av din blogg och ser alltid fram emot nästa inlägg ? Så oerhört intressant, klok och nytänkande! Nu är det så att jag ska bjuda på den här kakan till helgen och undrar om man kan byta ut äggen mot typ chiaägg eller liknande? Vad tror du? Kram!

  • Svara
    Linnea
    25 juli, 2015 at 15:03

    Hejhej! Är superimpad av din blogg och ser alltid fram emot nästa inlägg ? Så oerhört intressant, klok och nytänkande! Nu är det så att jag ska bjuda på den här kakan till helgen och undrar om man kan byta ut äggen mot typ chiaägg eller liknande? Vad tror du? Kram!

Lämna ett svar till Eveliina Avbryt svar