CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Julmys JULRECEPT Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

RECEPTET på saffranscheesecake med pistagenötter, vit choklad och apelsin

Ni kanske minns den där gyllene saffrans cheesecake:n jag bad er rösta på hos Anna för någon vecka sedan? Den med len, vit choklad, krispiga pistagenötter och fräsch apelsin?cheescakesaffron3Ja precis. Den ja. Det gick bra för den, tack för era röster! Ett snopet pladask på mållinjen och jag kom tät tvåa. Vilket gav mig ingenting alls för det fanns bara ett pris och det var första, men äsch! Vad gör väl det 🙂 Jag tänkte nu dela med mig av receptet på svenska för er som inte riktigt orkade fnula med översättningen eller som bara inte hann in hos Anna för att kika. Denna cheesecake var verkligen ljuvlig! Såhär års känns den med sin vackra färg och fylliga smak inte bara ljuvlig utan även julig, så när ni ska bjuda på glöggfika i år och vill charma (/lura) de där skeptikerna (”healthy kan inte vara lika gott som o-healthy” bla bla) tycker jag ni ska ställa fram den här.cheescakesaffron1Jag kan även meddela att den passar fint att strö över yoghurten/kvargen/fluffet. Mmmm jag åt sista biten just precis så; tillsammans med extra pistagenötter och apelsin skuren i bitar fick den agera topping en trött eftermiddag. Hade den överlevt längre hade den säkert gjort sig himla bra som frukost också. Men eh, det är att be om för mycket i det här hushållet 😉 nyponsoppan står stadigt kvar på hyllan i månader men bakverk försvinner alltid under de första 48 timmarna … märkligt!cheescakesaffron2Botten:

  • 100 g kikärtor
  • 30 g pistagenötter
  • 3 msk kvarg (eller yoghurt, variant tjock, typ grekisk)
  • 4 msk sötningsströ (eller vanligt socker)

Fyllning:

  • 150 g cream cheese
  • 150 g keso
  • 150 g kvarg (eller yoghurt, variant tjock)
  • 1/2 dl äggvita
  • 100 g vit choklad
  • 1 skopa (30 g) proteinpulver i vaniljsmak
  • 3 msk sötning (eller socker)
  • 1/2 msk saffransarom (vilket motsvarar en halv påse -0,25g- torr saffran)
  • skalet från 1 apelsin (börja med hälften av skalet, beroende på apelsinens storlek och sötma och din personliga smak, kan det räcka. Öka sedan tills du är nöjd)

Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Skölj kikärtorna noga och mixa med stavmixer. Hacka pistagenötterna och tillsätt tillsammans med kvarg och sötningsströ/socker i kikärts-mixet. Blanda och tryck ut i en smord form (med löstagbara kanter), grädda i 10 minuter och låt svalna.

Mixa ihop cream cheese, keso och kvarg. Tillsätt äggvita, proteinpulver, sötning/socker, apelsinskal och saffransarom och mixa igen. Smält den vita chokladen, tillsätt i smeten och smaka av med apelsinskal och mer sötning om det behövs. Häll smeten i det förgräddade skalet och skjut in i ugnen igen, i ca 30 minuter. Tills kakan är någorlunda “fast”. Låt svala, skär upp, servera och njut!

cheescakesaffron4

Du kanske gillar

30 Kommentarer

  • Svara
    Annie
    3 november, 2013 at 11:07

    Då vet jag vad vi ska äta ikväll 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      4 november, 2013 at 06:10

      provade du? 🙂 ska bli spännande att se vad du tyckte om den! (och mr, den ”riktiga” kritikern ;))

  • Svara
    Annie
    3 november, 2013 at 11:07

    Då vet jag vad vi ska äta ikväll 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      4 november, 2013 at 06:10

      provade du? 🙂 ska bli spännande att se vad du tyckte om den! (och mr, den ”riktiga” kritikern ;))

  • Svara
    Hanna
    3 november, 2013 at 12:45

    Den här står först på min ”att-baka” lista i december! Jag ska tävla på Luciapokalen och är således inne på sluttappen av en enormt TRÅKIG diet. Dina bakverk och recept har hållit mig flytande och drömmande och ger mig dagligen något att se fram emot och längta efter efter tävling. 🙂

    Om jag inte har vassle, vad/mängd kan jag ta istället?

    • Svara
      roethlisberger
      4 november, 2013 at 06:10

      vad roligt med Luciapokalen, men förstår att dieten är tufft/tråkig! Imponerad av dig, en annan hade aldrig kunnat hålla en diet :p kul att kunna ”peppa” dig lite med recept iaf, att det kan funka som nån slags morot nu sista biten!

      Vänta, du ska tävla i fitness/building och går på diet – men har inget vassle? Tål du inte? Om du tål : köp det! Om inte… hm, jag har inte testat utan, men har du något annat protte kan du ju testa med det. Eller skippa det helt och se hur det blir 🙂 som sagt jag har inte provat utan eller med något annat, men värt ett försök är det nog!? 🙂

      Lycka till på Lucia!

      • Svara
        Hanna
        4 november, 2013 at 10:32

        Just nu är vasslet på upphällningen.. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska köpa mer eller ej. Men det kanske lutar åt det ändå. (:

  • Svara
    Hanna
    3 november, 2013 at 12:45

    Den här står först på min ”att-baka” lista i december! Jag ska tävla på Luciapokalen och är således inne på sluttappen av en enormt TRÅKIG diet. Dina bakverk och recept har hållit mig flytande och drömmande och ger mig dagligen något att se fram emot och längta efter efter tävling. 🙂

    Om jag inte har vassle, vad/mängd kan jag ta istället?

    • Svara
      roethlisberger
      4 november, 2013 at 06:10

      vad roligt med Luciapokalen, men förstår att dieten är tufft/tråkig! Imponerad av dig, en annan hade aldrig kunnat hålla en diet :p kul att kunna ”peppa” dig lite med recept iaf, att det kan funka som nån slags morot nu sista biten!

      Vänta, du ska tävla i fitness/building och går på diet – men har inget vassle? Tål du inte? Om du tål : köp det! Om inte… hm, jag har inte testat utan, men har du något annat protte kan du ju testa med det. Eller skippa det helt och se hur det blir 🙂 som sagt jag har inte provat utan eller med något annat, men värt ett försök är det nog!? 🙂

      Lycka till på Lucia!

      • Svara
        Hanna
        4 november, 2013 at 10:32

        Just nu är vasslet på upphällningen.. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska köpa mer eller ej. Men det kanske lutar åt det ändå. (:

  • Svara
    Jeanna
    3 november, 2013 at 17:21

    Du är grym, Fanny! Receptetta hos mig 😉

  • Svara
    Jeanna
    3 november, 2013 at 17:21

    Du är grym, Fanny! Receptetta hos mig 😉

  • Svara
    Lovisa
    4 november, 2013 at 02:36

    Oh my, tur att jag flyger hem om färre än femtio dagar. Just nu saknar jag en ugn mer någonsin (mitt kök här i Montréal sträcker sig till en stavmixer, vattenkokare, och två kokplattor).
    Grattis!

    • Svara
      roethlisberger
      4 november, 2013 at 06:06

      stavmixer har du iaf, utan DEN hade det varit riktigt illa 😉

  • Svara
    Lovisa
    4 november, 2013 at 02:36

    Oh my, tur att jag flyger hem om färre än femtio dagar. Just nu saknar jag en ugn mer någonsin (mitt kök här i Montréal sträcker sig till en stavmixer, vattenkokare, och två kokplattor).
    Grattis!

    • Svara
      roethlisberger
      4 november, 2013 at 06:06

      stavmixer har du iaf, utan DEN hade det varit riktigt illa 😉

  • Svara
    Silje
    4 november, 2013 at 16:52

    En fröjd för både ögat och munnen 🙂 Måste baka den någon gång! Funkar det med andra smaker på proteinpulvret förresten, eller blir smaken kanske märklig? Tror sambon har choklad smak.

  • Svara
    Silje
    4 november, 2013 at 16:52

    En fröjd för både ögat och munnen 🙂 Måste baka den någon gång! Funkar det med andra smaker på proteinpulvret förresten, eller blir smaken kanske märklig? Tror sambon har choklad smak.

  • Svara
    Suzette
    5 november, 2013 at 12:34

    Är den lika god som den ser ut? Denna måste jag testa!

  • Svara
    Suzette
    5 november, 2013 at 12:34

    Är den lika god som den ser ut? Denna måste jag testa!

  • Svara
    JOSEFINE ANDERSSON
    26 november, 2013 at 10:05

    Men DÖÖÖ så god! Gjorde på min födelsedag i lördags – tummen upp från alla (även för en ganska anti-hälsomänniska som pappa)!
    Kommer helt klart länka dig på min blogg när receptet flyger upp (för det måste det göra)! Kan direkt länka då så du får se :]
    Kram på dig!

    • Svara
      roethlisberger
      26 november, 2013 at 11:12

      åh så roligt! att du och dina gäster gillade den 🙂 kram!

  • Svara
    JOSEFINE ANDERSSON
    26 november, 2013 at 10:05

    Men DÖÖÖ så god! Gjorde på min födelsedag i lördags – tummen upp från alla (även för en ganska anti-hälsomänniska som pappa)!
    Kommer helt klart länka dig på min blogg när receptet flyger upp (för det måste det göra)! Kan direkt länka då så du får se :]
    Kram på dig!

    • Svara
      roethlisberger
      26 november, 2013 at 11:12

      åh så roligt! att du och dina gäster gillade den 🙂 kram!

  • Svara
    Amanda
    12 december, 2013 at 00:32

    Ser SÅ SJUKT gott ut. Ska baka denna till julkalas på fredag B-)
    Undrar bara om detta recept är för en sån där liten form du har eller en normalstor?

    • Svara
      roethlisberger
      12 december, 2013 at 05:39

      Liten, så dubbla för normalstor form 🙂 hoppas det smakar!

  • Svara
    Amanda
    12 december, 2013 at 00:32

    Ser SÅ SJUKT gott ut. Ska baka denna till julkalas på fredag B-)
    Undrar bara om detta recept är för en sån där liten form du har eller en normalstor?

    • Svara
      roethlisberger
      12 december, 2013 at 05:39

      Liten, så dubbla för normalstor form 🙂 hoppas det smakar!

Lämna ett svar till Annie Avbryt svar