Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Mandel & chokladmuffins med salt kola ganache

Ord känns både överflödiga och förminskande i sammanhanget. Jag vet inte ens var jag ska börja. Nog för att choklad sällan slår fel när godsaker ska kreeras, men ibland blir resultatet något utöver det vanliga. Det här, det här är ett recept utöver det vanliga. Det här är chokladhimmelenchocochoco2

Ofantligt chokladiga muffins med mandelmjöl och kokosmjölk. På dem (och i dem – jag gröpte ur ett stort håll och fyllde också) en alldeles ljuvlig kola ganache med en nypa salt. Notera: långt ifrån torra, trista muffins det här. Snarare mini chokladfudge-tårtor.

Alltså, jag åt tre av dessa till frukost-efterrätt imorse. Inte alls svårt eller jobbigt. Däremot väääldigt gott!

10 muffins:

  • 4,5 dl mandelmjöl (155g)
  • 1 dl + 1 msk kakao (50g)
  • 2,5 msk kokosmjöl
  • 0,5 dl + 1 msk kokossocker
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,75 dl smält kokosolja (60g)
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk agave

Salt kola/choklad-sås:

  • 1 burk (400 ml) kokosmjölk, fullfet
  • 2 msk agave (honung går också bra)
  • 4 msk kakao
  • 1/4 tsk salt
  • 1/4 tsk vaniljpulver

Gör såhär:

Börja med din kola ganache, den tar nämligen tid. Gör med fördel dagen innan du ska göra muffinsen. Rör ihop en burk fullfet kokosmjölk och 2 msk agave i en kastrull och låt koka upp, för att sedan dra ner värmen och låta det puttra. Länge. Runt två timmar ungefär. Mängden ska ha reducerats till ungefär hälften, nyansen vara mörkare och konsistensen tjock – du ska få en härlig kolasås, helt enkelt! Det enda man behöver göra är att rör lite då och då, och lägg inte på något lock. När kolasåsen är klar, dra från värmen och rör ner kakao, vaniljpulver och salt. Ställ åt sidan att svalna, förvara i kylen om du gör din ganache en dag i förväg. Försök att inte skeda i dig allt – det är nämligen lätt hänt..

Muffins:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Rör ihop mandelmjöl, kakao, kokosmjöl, kokossocker, vaniljpulver och bakpulver i en bunke
  3. I en annan bunke: vispa ihop kokosolja, ägg, kokosmjölk och agave
  4. Vänd försiktigt ner den torra blandningen i den blöta med en slickepott
  5. Skeda ut i 10 muffinsformar och grädda i ca 15 minuter, tills en provsticka kommer ut någorlunda torr (lite fudge-kladdig gör inget, men det ska inte vara ogräddad smet)
  6. Låt svalna helt, gröp sedan ur ett stort hål på varje muffins (spara urgröpet, kommer receptidéer för det snart!)
  7. Fyll hålen med hälften av din ganache, och frosta med resten. Strössla eventuellt över lite flingsalt

chocochoco1

Du kanske gillar

16 Kommentarer

  • Svara
    Charlotta Sofia springer o trimmar
    21 maj, 2015 at 10:25

    Men mmm! Haha, speciellt de där fotona med tandavtryck gör något med mej, det är nästan så att jag blir provocerad för att JAG inte har en chokladmuffins 😉

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2015 at 14:30

      Hahah du är för härlig. Min avsikt är ju (faktiskt!) inte så mycket att provocera, utan det är väl ärligt talat mer så att jag inte kan hålla mig… 😉

  • Svara
    Charlotta Sofia springer o trimmar
    21 maj, 2015 at 10:25

    Men mmm! Haha, speciellt de där fotona med tandavtryck gör något med mej, det är nästan så att jag blir provocerad för att JAG inte har en chokladmuffins 😉

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2015 at 14:30

      Hahah du är för härlig. Min avsikt är ju (faktiskt!) inte så mycket att provocera, utan det är väl ärligt talat mer så att jag inte kan hålla mig… 😉

  • Svara
    Alfhild Hedelin
    21 maj, 2015 at 12:30

    Hej! Använder du bara det tjocka i kokosmjölken eller vattnet också? Och tror du det fungerar med sukrin? Ser iallafall drömgott ut! Kram

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2015 at 14:34

      Hej! Menar du när man gör ganache? Hela burken. Fullfet kokosmjölk som inte stått kallt brukar inte vara ”uppdelad”, men skaka kanske för säkerhets skull ändå, för ja allt ska i kastrullen och bli härlig kolasås 🙂 Sukrin istället för vad, kokossocker? Nja, kokossocker ger ju en härlig smak, med hint av typ kola, så personligen skulle jag inte byta mot sukrin av det skälet. För den speciella fina smaken. Men funkar gör det säkert, för SÖTT blir det ju även med sukrin. Men när du gör ganache, dvs choklad-kolasåsen, byt inte ut agave mot sukrin. Det tror jag inte blir bra.. alls. Kram!

  • Svara
    Alfhild Hedelin
    21 maj, 2015 at 12:30

    Hej! Använder du bara det tjocka i kokosmjölken eller vattnet också? Och tror du det fungerar med sukrin? Ser iallafall drömgott ut! Kram

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2015 at 14:34

      Hej! Menar du när man gör ganache? Hela burken. Fullfet kokosmjölk som inte stått kallt brukar inte vara ”uppdelad”, men skaka kanske för säkerhets skull ändå, för ja allt ska i kastrullen och bli härlig kolasås 🙂 Sukrin istället för vad, kokossocker? Nja, kokossocker ger ju en härlig smak, med hint av typ kola, så personligen skulle jag inte byta mot sukrin av det skälet. För den speciella fina smaken. Men funkar gör det säkert, för SÖTT blir det ju även med sukrin. Men när du gör ganache, dvs choklad-kolasåsen, byt inte ut agave mot sukrin. Det tror jag inte blir bra.. alls. Kram!

  • Svara
    Johanna
    21 maj, 2015 at 18:53

    Men herregud! Se ju heeelt magiska ut!! 😀

  • Svara
    Johanna
    21 maj, 2015 at 18:53

    Men herregud! Se ju heeelt magiska ut!! 😀

  • Svara
    Nellie
    22 maj, 2015 at 10:00

    Oh my vad jag blev sugen på att baka när jag äntligen hittade till dig blogg som jag sett florera i mitt FB-flöde ett bra tag. 🙂 Mycket snygg och inspirerande blogg! I’ll be back!

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2015 at 14:35

      Hehe har hört att min blogg kan ha den effekten på folk.. 🙂 Men välkommen hit då! Hoppas du kikar in snart igen, och fortsätter trivas.
      Kram

  • Svara
    Nellie
    22 maj, 2015 at 10:00

    Oh my vad jag blev sugen på att baka när jag äntligen hittade till dig blogg som jag sett florera i mitt FB-flöde ett bra tag. 🙂 Mycket snygg och inspirerande blogg! I’ll be back!

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2015 at 14:35

      Hehe har hört att min blogg kan ha den effekten på folk.. 🙂 Men välkommen hit då! Hoppas du kikar in snart igen, och fortsätter trivas.
      Kram

  • Svara
    Therese
    24 maj, 2015 at 09:14

    Hej! Provar receptet i detta nu! Gjorde ganachen igår och ska nu fortsätta, ska ganachen smältas igen eller något innan muffinsen fylls? Den är rätt stel och det känns som den kan bli svår att hantera.

  • Svara
    Therese
    24 maj, 2015 at 09:14

    Hej! Provar receptet i detta nu! Gjorde ganachen igår och ska nu fortsätta, ska ganachen smältas igen eller något innan muffinsen fylls? Den är rätt stel och det känns som den kan bli svår att hantera.

Lämna ett svar till Therese Avbryt svar