Glutenfria Pitabröd

juli 27, 2015

När jag för några veckor sedan bad er ställa frågor eller önska rubriker kom Hanna med ett önskemål om recept på glutenfria pitabröd. Jag har sedan dess testat lite olika varianter, och till dagens lunch fick jag äntligen till ett pitabröd som både fyller sin funktion (=går att fylla och håller ihop) samt smakar bra. Hurra!

pita2

Förutom att det alltså är glutenfritt så blir det dessutom laktosfritt om man använder kokosolja eller olivolja (annars funkar smör lika bra, jag har testat alla varianter). Sedan kan jag tänka mig, men har inte provat själv, att de kan göras vegan också, om man använder ett så kallat ”flax egg” (såhär).

Basen i bröden är mandelmjöl, och jag använde min nya favorit från funksjonell mat. Tack vare fettreduceringen (kallpressning) är det verkligen sådär ”mjöligt” – luftigt, lätt och för ögat svårt att skilja från ”vanligt” vitt mjöl. Supersmidigt att arbeta med!

pita3

Receptet här nedan ger 2 verkligen SMÅ pitabröd. Jag skulle nog säga att om du dubblar receptet blir det lagom att av den mängden göra 3 bröd.

Sedan vet ni väl hur det funkar; man kan fylla pitabröd med lite vad som helst. Själv stekte jag en kycklingfilé i små bitar, skar upp en överbliven avokadohalva, och rörde ihop en kall röra med finhackad rödlök, vattenmelon, gurka, sweet chili, kvarg och kryddor. Godaste lunchen på länge!

pita1

Jaja – nu till receptet!

2 små pitabröd:

  • 1 ägg
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk olja eller smör (med oliv- eller kokosolja blir det alltså laktosfritt)
  • 1/2 dl mandelmjöl, väl nedpressat i måttet (30g vägde det mjöl jag använde)
  • 1 msk kokosmjöl, väl nedpressat i måttet (10g)
  • 1/8 tsk salt
  • 1/8 tsk bakpulver

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop ägg, vatten och olja/smör. Använder du kokosolja eller smör kan du värma det några sekunder i micron, bara så det blir flytande och går att vispa.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda tills helt jämnt. Det blir en tjock, rätt kladdig smet.
  4. Häll/skeda ut smeten i två portioner på en bakplåtspappersklädd plåt (jag använde silikonmatta) och bre ut till två rundlar på ca 12-15 cm i diameter.
  5. Grädda i ca 18 minuter, tills kanterna blivit lätt gyllene. Ta ut och låt svalna, fyll sedan med vad du vill!

pita4

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply BRÖD, KNÄCKE OCH KEX – ROETHLISBERGER juli 11, 2016 at 11:01 f m

    […] är dessa glutenfria pitabröd – ett av mina absolut bästa recept, typ ever. Så himla goda, och inte bara att fylla som […]

  • Leave a Reply