Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Kokos- & kolabollar

Åh, ännu ett ”mixa-å-rulla-ba!”-recept. Men liksom, vem gillar inte sådana?! ”Snabbt att göra” översätts ju direkt till ”går snart att äta”.

kokoskolaboll3

Jag tog fram det här receptet på uppdrag, och önskemålen var följande:

  • Viktigast: goda. Ska helst smaka godis!
  • Proteinrika, gärna både lowcarb och lowfat
  • Energi-/kalorisnåla (”vill kunna äta alla på en gång”)

Resultatet fick stora tummen upp! 5 ingredienser (+3 till icingen), näringsvärden som säger att en kan äta 1 boll på under 50 kcal (varav 4,3g protein) säger också att den där laddningen jag kan ha råkat äta upp direkt efter fotografering, gav mig 51,7g protein för strax över 550 kcal. Eftersom jag aldrig räknar för egen del, tycker jag att det är lite roligt att göra det då och då, och på så vis faktiskt kunna erbjuda exempelvis dietande atleter goda alternativ ”utanför boxen”. Beyond kyckling, ris och broccoli, liksom.

Ja, och så är det ju fint att ännu en gång kunna stärka mitt argument att man visst får äta gotte till frukost!

kokoskolaboll1

Jag använde vassle i smaken ”salted caramel” och hade i en liten liten nypa salt också. Visserligen är inte proteinet, sitt namn till trots, salt i sig, men kola+salt=favorit så why not, tänkte jag. Ja och så är ju icingen på toppen är rätt söt. Har man inte just salted caramel-smakande vassle rekommenderar jag valfritt kola/karamell-smakande, eller hederlig vanilj. Toffeedropparna är självklart inte obligatoriska, men lika självklart bidrar de med god smak.

För 12 bollar:

Icing:

  • 25g kokosolja (≈2 msk)
  • 2,5 msk sukrin melis (eller vanligt florsocker)
  • 1 msk vassle med vaniljsmak

Gör såhär:

  1. Rör ihop cream cheese, mjölk och toffeedroppar tills helt slätt.
  2. I en annan skål, rör ihop vassle och kokosmjöl.
  3. Rör ner torra i blöta, och arbeta ihop. Ja det blir lite kladdigt och det överlever vi.
  4. Rulla till bollar (fukta händerna om det blir allt för kladdigt)
  5. Rör ihop ingredienserna till icingen (micra eventuellt kokosoljan tio sekunder först, om den är väldigt fast)
  6. Skeda icing över bollarna, och om du känner dig riktigt piffig toppa med kokosflingor.
  7. Ställ i frysen. Jag gillar att sedan också äta dem direkt ur frysen, mmmm….

kokoskolaboll2

Du kanske gillar

10 Kommentarer

  • Svara
    Joanna Halvardsson
    7 september, 2015 at 12:40

    gott

  • Svara
    Joanna Halvardsson
    7 september, 2015 at 12:40

    gott

  • Svara
    Andrea
    7 september, 2015 at 13:01

    Åhhh, kola och salt i kombination är ju sååå gott!

  • Svara
    Andrea
    7 september, 2015 at 13:01

    Åhhh, kola och salt i kombination är ju sååå gott!

  • Svara
    Yohanna
    7 september, 2015 at 13:28

    Oooh! Ska prova göra detta!

  • Svara
    Yohanna
    7 september, 2015 at 13:28

    Oooh! Ska prova göra detta!

  • Svara
    Marja - Baka Sockerfritt
    7 september, 2015 at 13:31

    Fantastiskt! Älskar dina fina bilder!

  • Svara
    Marja - Baka Sockerfritt
    7 september, 2015 at 13:31

    Fantastiskt! Älskar dina fina bilder!

  • Svara
    Mikael
    14 september, 2015 at 03:45

    Så härliga recept du har här o gör! 😉 men vart hittar man alla ingredienser ? Och önskar att få läsa i din blogg, för recept på nyttigare godsaker är aldrig fel.! Om det är okey? Dålig på data är väl åldern..?? men hur hittar jag bloggningen finns det nån knapp som sparar den? ??? Tack på förhand /Micke…

  • Svara
    Mikael
    14 september, 2015 at 03:45

    Så härliga recept du har här o gör! 😉 men vart hittar man alla ingredienser ? Och önskar att få läsa i din blogg, för recept på nyttigare godsaker är aldrig fel.! Om det är okey? Dålig på data är väl åldern..?? men hur hittar jag bloggningen finns det nån knapp som sparar den? ??? Tack på förhand /Micke…

Lämna ett svar till Marja - Baka Sockerfritt Avbryt svar