Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Okategorierat PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Enklaste proteinbollarna typ ever (vegan & no bake + supergoda)

GBhampabollar

Hampaprotein, har ni någon erfarenhet av det?

Jag har provat ett par olika märken, både naturellt och med chokladsmak, och jag kan väl inte påstå att just hampaprotein är en personlig favorit när det gäller protein-bak. Tyvärr smakar det inte alls nötigt och gott som hampafrön gör (som jag för övrigt tokgillar) utan det smakar mest… gräs.

Ett riktigt lyckat bak med naturellt hampaprotein är dock de här hampafrallorna, men just bröd är väl rätt förlåtande för en ”grövre” smak. Om en är riktigt riktigt bra på att smaksätta med choklad, kan en kanske maskera även chokladsmakande hampaprotein, men njaa…. jag brukar inte vara snål med choklad i mina bak, och ändå har jag inte fått till det som jag önskar.

FGsuperfoods

Härom veckan fick jag en korg hemskickad med lite grejer ur Fitnessguru’s nya superfood-serie. När jag öppnade påsen med vaniljsmakande hampaprotein var jag skeptisk. Oerhört skeptisk. Jag tänkte att om inte ens choklad kan gömma hampasmaken (eller rättare sagt: om inte ens JAG kan ha i nog choklad för att dölja hampasmaken) så kan väl knappast vanilj göra det?!

Inte bara bestämde jag mig för att genast sätta pulvret på prov, utan jag bestämde mig dessutom lite vågat för att använda det i ett nobake-gotte. (Ska jag vara helt ärlig var det för att jag hade ett tåg att passa för att flyga till Schweiz, som avgick exakt 33 minuter från det att jag ställde mig vid köksbänken. Men details.)

Jag smakade först pulvret rakt upp och ned. Det faktum att det faktiskt var gott förvånade mig. Att jag inte kunde ana minsta lilla smak av hampa förvånade mig extremt. Men det var ju perfekt för mitt nobake-gotteskapande-i-sista-minuten! 

…och snipp snapp slut, så var sagan om hur dessa kalasgoda proteinbollar blev till, slut!

GBhampabollar

ca 8-10 bollar:

  • 35g mandelsmör
  • 30g hampaprotein med vaniljsmak (jag använde detta)
  • 1 krm carob
  • 1/2 krm vaniljpulver
  • en nypa salt
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk gojibär

Gör såhär:

  1. Rör ihop hampa-protein, carob, vaniljpulver och en nypa salt i en bunke.
  2. Tillsätt mandelsmör och mjölk och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Knåda in gojibär, rulla till bollar och ställ in i kylen. Eller frysen! Personligen gillar jag att äta alla typer av proteinbollar direkt ur frysen*

*Fråga mig inte varför, för det vet jag inte, men de här bollarna fryser inte så de blir hårda. Kanske är det fettet i mandelsmöret..? Jag vet inte. Jag bryr mig inte. Att de är svingoda att plocka ur frysen och äta på studs är allt jag bryr mig om!

Du kanske gillar

2 Kommentarer

  • Svara
    Anna - Trend o träning
    19 oktober, 2015 at 19:37

    Jag har en påse hampaprotein med chokladsmak som jag fått hem att prova men knappt rört. Kanske ska prova ditt recept men gotta till det lite med mer kakao. För mig är smaken viktigare än innehållet när det kommer till gosaker, även nyttiga sådana 🙂

    Kram på dig fina frestare!

    • Svara
      roethlisberger
      21 oktober, 2015 at 07:07

      Ja herregud där håller jag med – smaken är självklart nummer ett när man ska äta gotte!! Oavsett ”nyttigt” eller ej. Som sagt jag tycker att även de chokladsmakande hampaproteinen jag provat smakat… gräsigt 😉 men kul om du får till det! Det här är första hampaproteinet jag faktiskt verkligen gillat!
      Kram tillbaka!

Lämna ett svar