Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Julmys JULRECEPT kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR Vardagsuppdatering

Saffranskladdkaka med marshmallows och lime

Yes – nu är det dags för recept som smakar jul! Den här ljuvliga saffranskladdkakan prickar dessutom in en passande matdag, nämligen kladdkakans dag som är nu på lördag, den 7e november.

saffranlimekaka2

Söta marshmallows och fräsch lime blir fantastiska smakkompisar ihop med saffran, tydligen! Eftersom den här kladdisen nu försvann på mindre än ett dygn efter att den gjorts, misstänker jag att den kommer hinna göras ett par gånger inför jul… och förmodligen blir den ett återkommande inslag framöver, under många års julbak!

saffranlimekaka1

För en liten kladdkaka:
(gjord i en springform, 16cm i diameter. Använder du en”normalstor” form, ≈24 cm, dubblar du receptet)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (jag fettar alltid sidorna av formen + drar några svep även i botten, för att slippa skrapa fastbränd kaka senare när det ska diskas). 
  2. Smält kokosoljan, låt svalna en aning, rör ner saffran och ställ åt sidan.
  3. Skär marshmallows i mindre bitar och ställ åt sidan.
  4. Rör ihop torra ingredienser i en bunke. Rör ner saffrans-kokosoljan, mjölk och ägg. Riv ner limeskal och rör ihop allting till en jämn, tjock smet.
  5. Häll smeten i den bakplåtspappersklädda formen och toppa med marshmallowsbitarna. Tryck eventuellt ner dem lite i smeten.
  6. Grädda i 15-20 minuter, jag gräddade min (lite mindre form) i 17 minuter, och de sista minuterna la jag en bit folie över kakan för att inte bränna marshmallowsen.
  7. Låt svalna helt, ställ sedan in i kylen innan servering.

saffranlimekaka3


7 Kommentarer

  • Svara
    Emma
    4 november, 2015 at 07:22

    Åh herregud Fanny!!! Vad du frestar! Den där ser helt gaaaaalet god ut. Blev så sugen på fika nu! 😀

  • Svara
    Cecilia
    4 november, 2015 at 16:44

    Hej Fanny!

    Tänkte att jag chansar och frågar dig detta då jag vet att du vart mycket i kontakt med dom för ett tag sedan.

    Jo jag undrar vad som hände med Trendy Food Nordic?? Älskade SÅ många produkter hos dom som jag inte kan hitta någon annanstans. Så undrar om du vet vad som hänt, om de kommer tillbaka, bytt namn eller om deras produkter går och få tag i på annat håll???

    Kramar

  • Svara
    Alexandra - starkochglad
    5 november, 2015 at 05:56

    Men WOW vad gott! Kan man ta vanligt mandelmjöl istället för fettreducerat? 🙂

  • Svara
    Maria
    5 november, 2015 at 05:58

    Oj oj så gått det ser ut. Går det använda vanligt mandelmjöl tror du? Har inget fettreducerat hemma & det finns inte i min butik tyvärr.
    🙂

  • Svara
    Anna
    5 november, 2015 at 18:27

    Fannyyy! Jag köpte kvarg med pepparkakssmak som jag inte alls gillade att äta bara som den är, så jag använde ett av dina brownie recept som utgång för en typ kladdig pepparkaksbrownie. Åh fyyyyyyyyyy vad gott det blev 😀
    Är mitt absoluta favvo recept från dig också så det är liksom the gift that keeps on giving haha..nä men smakade supersduper 😀

  • Svara
    Jonna
    6 november, 2015 at 19:49

    TACK för detta recept!! Så himla gott- kladdig lussebulle typ 😀 Ljuvligt!! Här gick den åt på en gång, men vi var ju å andra sidan 5 stycken att slåss om den 😉 nästa gång får det nog bli att dubbla receptet! Min kräsna storebror snodde åt sig sista biten och DET är ett bra betyg, han brukar nästan aldrig våga sig på alla “nyttiga” sötsaker jag gör men denna gick minsann hem 🙂 Tack tack!! ps, använde 1 dl vanligt mandelmjöl (ej fettreducerat), ½ dl rårismjöl (lär ju funka med bovete/majs/kikärts/sojamjöl också t.ex) och 1 msk kokosmjöl då jag inte hade fettreducerat mandemjöl. funkade utmärkt så ni som inte har det hemma vet!

  • Lämna en kommentar