Chokladpraliner med lakritskrisp

november 8, 2015

Några dagar efter alla andra, firande jag halloween i den grad att jag  mumsade på innehållet i en halloween-påse från Ec go! Vissa dagar är helt enkelt ett jobb-sällis i form av energi och fin-gotte högst motiverat.

I påsen fanns bland annat en påse Sweet Liquorice från märket Nellie Dellies, har ni smakat? Jag har sett både påsar och choklad från Nellie Dellies lite överallt den senaste tiden, men aldrig provat, faktiskt. Nu är jag ingen lakritsfantast direkt, men – man måste ju prova allt minst en gång, eller hur? :)

pralinerND3

Jag hade väntat mig sega kolor, men när jag öppnade påsen möttes jag istället av, ja vad ska man säga… mjukare lakritskarameller. Inte stenhårda (ni vet sådär så man måste välja mellan att antingen typ dö av tristess innan man ”sugit klart” en ynka karamell, eller att bita sönder sina tänder. Hatar sådant godis. Förstör hela poängen med godis-ätande.) utan någon slags mellanting. Jag gillade dem, hör och häpna.

För, det finns givetvis ett undantag när det gäller mig och det där med att jag ogillar lakrits. När lakrits kombineras med choklad. Då gillar jag det. Såklart. Så, jag lyckades faktiskt spara sisådär 1/3 av påsens innehåll för att när arbetsdagen var över, ställa mig vid köksbänken och göra chokladpraliner med lakritskrisp. Utöver lakritskarameller innehåller receptet endast tre ingredienser, och tiden de tar att göra är löjligt kort. Självklart kan man använda andra sorters lakritskarameller, som klassikern turkisk peppar, till exempel.

pralinerND1

Du behöver: (ca 20 praliner)

 • 80g + 60g mörk choklad (80g till fyllningen och 60g till ”skalet”)
 • 1/2 dl grädde
 • 1/2-1 msk kokosolja eller smör
 • 6 st lakritskarameller, så som turkisk peppar eller söta/salta Nellie Dellies

Gör såhär:

 1. Hacka (80g av) chokladen och lägg i en skål, ställ åt sidan.
 2. Hacka lakritskaramellerna och ställ också dem åt sidan.
 3. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör tills chokladen smält helt och allt är jämnt.
 4. Rör ner kokosolja eller smör, och ställ sedan in i kylen någon timme eller så.
 5. Smält resterande choklad (60g) och pensla botten+sidor av en pralinform med drygt hälften av den. Låt stelna.
 6. Fyll pralinskalen med fyllningen, jämna till ytan så gott det går, och skeda slutligen över resten av den smälta chokladen. Låt stelna.

pralinerND2

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ingela november 8, 2015 at 5:01 e m

  Hej
  Skulle det kunna fungera med lakritspulver istället för lakritskarameller? Iså fall vad tror du om mängden?
  Hälsningar Ingela

 • Reply Sandraemelie november 8, 2015 at 8:30 e m

  Du måste prova de salta Nellie Dellies, väldigt härlig konsistens (mjukare, sega) och mycket god saltlakritssmak. Jag äter några påsar i veckan=)

 • Reply Tio härliga recept för lakritsdagen – ROETHLISBERGER april 10, 2016 at 10:39 f m

  […] CHOKLADPRALINER MED LAKRITSKRISP […]

 • Leave a Reply