Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

TIGERKAKA

Att kakor med bönbas är lite utav ”min grej” har ni som följt mig länge vetat om ett bra tag nu. För er och för mig är det idag inte alls främmande eller knasigt att baka med bönor av olika slag, och efter min medverkan i ICA’s tidning Buffé förra våren (reportaget ”Fannys bönbak”) fick jag så himla mycket och fin respons från ”ovana bönbakare” som testat mina recept ur tidningen. Gör man rätt så blir det ju så bra (=så gott!)

När Kung Markatta bad mig skapa ett recept innehållandes bönor var det för mig givet att jag skulle göra just en kaka. Denna gång gjorde jag en klassiker, nämligen tigerkaka!

tigerkakaKM

Man kan använda bönor på burk/tetra eller koka själv (riktlinje om du kokar själv: 1 dl torkade bönor blir ungefär 2,5-3 dl kokta)

TIGERKAKA (10×20 cm)

Du behöver:

  • 200g kokta vita bönor (knappt 3 dl)
  • 3 ägg
  • 2 msk honung
  • 2 msk kokosolja
  • 3 msk kokosmjöl
  • 2 msk kokossocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 1 msk kakao
  • 1/2 msk kallt kaffe (valfritt, går att utesluta)

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Rör ihop alla torra ingredienser förutom kakao i en skål och ställ åt sidan.
  3. Smält kokosoljan, låt svalna något.
  4. Mixa bönor, ägg och honung tills slätt.
  5. Tillsätt den avsvalnade kokosoljan och den torra blandningen och mixa igen, tills du har en helt jämn smet.
  6. Häll 2/3 av smeten i en bakform (10×20 cm).
  7. Tillsätt kakao och kaffe i den återstående tredjedelen och mixa snabbt igen.
  8. Häll chokladsmeten över smeten i formen och dra några varv med en gaffel för att skapa ”swirls”.
  9. Grädda i 25-30 minuter tills en provsticka kommer ut ”kladdig”

PS: självklart kan du göra muffins av smeten också! Korta ner gräddtiden och använd teststicka för att kontrollera när de är klara.

Du kanske gillar

4 Kommentarer

  • Svara
    Katarina
    22 januari, 2016 at 09:09

    Gott! Ha en fin dag, kram!

  • Svara
    Jes
    24 januari, 2016 at 11:31

    Hej, har följt din blogg länge nu och provat flera underbara bakverk (tack för all fin inspiration!), men nu har jag börjat fasa ut animaliska ingredienser och kom att tänka på att det ofta är ägg i kakor, och att ersättningar -soja grädde/mjölk, mosad frukt, flaxegg, chia ägg, eller nu aquafaba etc. oftast inte ger samma näringsvärden…
    Proteinet byter jag mot ärt/soja/vegan blend från myprotein, när sånt står som ingrediens. Men vore kul med tips på hur man kan ”veganisera” fast liksom behålla näringsfördelningen 🙂

  • Svara
    Emma
    24 januari, 2016 at 21:51

    Går det att byta ut kokosockret tro? Eller har det någon speciell funktion?:)

  • Svara
    Angelina
    27 januari, 2016 at 19:18

    Ser supergott ut!
    Skulle vara jätteroligt om du kunde experimentera med någon typ av liknande mjuk kaka, fast utan ägg. Bakade ditt ”basrecept” på bönkaka ofta förut ( SÅ god ju, och enkel). Men eftersom jag är vegan nu sen ett par månader tillbaka kan jag inte göra det längre.. Provade en gång med ”Noegg” som ersättning för riktigt ägg, men den kakan blev bara helt platt och misslyckad haha. . Bara ett önskemål!
    KRAM <3

Lämna ett svar