(raw) Citron- och vit choklad tryffeltårta med sötsalt kola/lakrits-swirl

februari 6, 2016

God kväll kompisar! Jag hoppas ni haft en fin lördag, hur ni än spenderat den. Själv har jag i vanlig ordning hängt i köket på STHLMRAW där jag preppat och serverat härlig rawfood. Det är så himla kul att caféet är fyllt från öppning till stängning, även om jag är riktigt sliten i både kropp och knopp efter 8 timmar utan vila i ett minst sagt hysteriskt tempo…

Tidigare i veckan fick jag äntligen en liten lucka i hemma-köket då jag kunde testa en idé jag varit sugen på länge, och resultatet blev precis så magiskt gott som jag hoppats på! Låt mig presentera: raw citron- och vit choklad tryffeltårta med sötsalt kola/lakrits-swirl. Precis lika god som den låter, jag lovar!

citronlakritscheesecake2

Botten:

  • 2 dl / 120g mandel
  • 1,5 dl mandelmjöl (jag använde fettreducerat mandelmjöl, 70g. Notera att vikten blir annorlunda om du använder vanligt mandelmjöl, så mät upp 1,5 dl)
  • 13 st färska, mjuka dadlar
  • 1/2 msk lucuma
  • 1/2 msk maca
  • 1 tsk lakritspulver
  • en rejäl nypa salt

Gör såhär:

  1. Mixa nötterna, låt det gärna vara lite småbitar kvar. Gott med crunch!
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop till en kladdig deg. Beroende på hur stora och hur mjuka dadlarna du använder är, kanske du vill slänga i någon extra dadel eller öka mängden mandelmjöl.
  3. Tryck ut degen i en normalstor springform (vari du spänt fast ett bakplåtspapper i botten) och ställ åt sidan.

Fyllning:

  • 230g / 4 dl cashewnötter, blötlagda i några timmar
  • 70g kakaosmör
  • 25g / 2 msk neutral kokosolja
  • 1/2 dl agave
  • rivet skal från 1 citron (eko)
  • 2-4 msk citronsaft, börja med två och smaka av (en citron = 2-3 msk saft)
  • 2 dl vatten

Gör såhär:

  1. Blötlägg cashewnötterna några timmar.
  2. Smält kakaosmöret (för att hålla tårtan helt raw gör du det över vattenbad) rör ner kokosoljan och ställ åt sidan för att svalna något.
  3. Mixa ihop alla ingredienser (häll givetvis av blötläggningsvattnet från cashewnötterna först) till en slät smet.
  4. Spara en dryg deciliter av smeten och häll resten över den förberedda botten. Ställ åt sidan.

Kola/lakrits-lager:

  • drygt 1 dl av fyllningen (se ovan)
  • 7 st färska, mjuka dadlar
  • 1 tsk lakritspulver
  • en nypa salt

Gör såhär:

  1. Mixa ihop och smaka av med lakritspulver och salt.
  2. Klicka ut över cheesecake-fyllningen och gör ”swirls” (självklart kan du också bara låta det bli ett andra lager, genom att hälla på toppen av den andra smeten)
  3. Ställ in cheesecaken i frysen och låt den stelnat helt. Ta fram 20-30 minuter innan uppskärning och servering.

citronlakritscheesecake1

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Linda Assarsson februari 6, 2016 at 9:38 e m

    Det där ser så galet gott ut att jag typ vill börja baka direkt!
    Men halv elva en lördagkväll kanske inte är optimalt ;)

    Nyfiken på Sthlm Raw så får allt ta en sväng dit typ snart!!

  • Reply Marja - Baka Sockerfritt februari 7, 2016 at 2:13 e m

    Ojoj, vilken skapelse! Vill ha!

  • Reply Annika februari 8, 2016 at 8:52 f m

    Å så gott! :)

  • Reply Linn Strömberg februari 8, 2016 at 6:22 e m

    Vad roligt att så många besöker cafeet! :D

  • Reply Ereeka februari 8, 2016 at 9:22 e m

    Oj vad gott det låter! :D

  • Leave a Reply