kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Tillbehör TILLBEHÖR & SALTA SNACKS

Rödbetsfalafel i mandelwrap (med kiwisalsa, picklad rödlök och en honung & jordnötssås)

Ibland känner jag för att slå någon form av personligt rekord i färgglad fredagsmiddag. Igår var en sådan fredag och jag fick till både färger och minst lika mycket smak, för ÅH så gott detta var!

  • rödbetsfalafel
  • mandelwrap
  • picklad rödlök
  • kiwisalsa med lime
  • jordnötssås med honung

Klassiska falafelsmaker får en extra boost av rödbetor och ihop med picklad rödlök, limefräsch kiwisalsa och honungspimpad jordnötssås blir allt en fantastisk blandning att vira in i en wrap gjord på mandelmjöl. En blandning som funkar lika bra en lördag som fredag, såklart, så gör det här till lördagsmiddag vetja!

rodfalafelwrap1rodfalafelwrap3

Rödbetsfalafel: (10-15 st små)

  • 150g kokta kikärtor (avrunnen vikt)
  • 1 stor vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk sesammjöl
  • 1 msk rödbetspulver
  • 1 msk tahini
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/3 tsk chilipulver
  • salt efter smak
  • 2 msk hackad färsk persilja (“nerpressad” i måtten, dvs mycket)
  • sesamfrön att rulla i

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienser och låt smeten “stå till sig” i 5-10 minuter.
  2. Rulla till bollar (med fuktade händer) som du rullar i sesamfrön och sedan antingen lägger på en bakplåtspappersklädd plåt och tillagar i ugnen på 225 grader i ca 12-15 minuter (vänd efter halva tiden) eller steker i stekpanna med olja.

Wrap: (1 st)

  • 2 msk mandelmjöl
  • 3/4 msk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver
  • salt
  • 1 ägg
  • 3/4 dl mjölk

Gör såhär:

  1. Rör ihop torra ingredienser, tillsätt ägg och mjölk och låt stå några minuter.
  2. Bre ut på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen på 225 grader i 7-8 minuter till den fått en fin gyllene yta.

Såsen: 1,5 msk (crunchy) jordnötssmör + 1 tsk honung + salt + vatten till önskad konsistens

Kiwisalsa: kiwi + tomat + limesaft + hackad färsk persilja + salt

Picklad lök: tunt skivad rödlök + äppelcidervinäger + kokossocker/sukrin gold/agavesirap

rodfalafelwrap2


2 Kommentarer

  • Svara
    Linda Assarsson
    9 april, 2016 at 12:32

    Ser fantastiskt gott ut 🙂

  • Svara
    J
    10 april, 2016 at 07:49

    Wow, det ser supergott ut! =)

  • Lämna en kommentar