kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER Tillbehör

Falafel med torkade fikon och tahini- & honungssås

Falafel. Även känd som det vegetariska kökets okrönta konung. Eller, det beror väl ärligt talat på vem du frågar, för enligt mig är kronan på plats sedan länge – jag ääälskar falafel. Söker du på falafel i sökrutan här uppe till höger hittar du många olika varianter jag gjort genom åren, där mina personliga favoriter är falafeln med pistagenötter och persilja och den vackra rödbetsfalafel i mandelwrap.

Frågan är dock om det inte är så att vill sätta dagens recept allra högst upp på listan över favorit-falafel… För det här kompisar, det här var bland det godaste jag någonsin ätit. Såsen, som lika väl kan hällas över valfri sallad (alternativt intas direkt, jag skulle utan problem kunna dricka den rätt upp och ned) är magisk. MAGISK.

fikonfalafel1fikonfalafel2

Falafel: (ca 25 st små)

  • 150g kokta kikärtor (avrunnen vikt)
  • 3/4 dl solrosfrön (45g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 st stora, torkade fikon
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk spiskummin
  • salt & peppar

Gör såhär:

  1. Hacka fikonen i centimeterstora bitar och lägg i en liten skål. Häll på 1-2 msk vatten (så lite som möjligt) och låt mjukna i 10-15 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  3. Mixa solrosfröna snabbt så du får ett grovt “mjöl”. Tillsätt kikärtor, pressad vitlök, citron, bakpulver, kryddor och de blötlagda fikonen (spara vattnet!) Mixa igen och tillsätt blötläggningsvattnet, 1 msk i taget, tills du har lagom fast falafelsmet.
  4. Rulla till bollar (storlek väljer du givetvis själv men jag gjorde 25 st små av detta recept) och sprid ut dem på den förberedda plåten.
  5. Grädda i 10-15 minuter (vänd dem 1-2 gånger under tiden) tills falafeln har fått en gyllene och krispig yta.

Tahini- & honungssås: (ger ca 1 dl, lagom till 2 portioner)

  • 1/2 dl tahini*
  • 2 msk honung
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • saft från 1/2 liten citron
  • salt (mer än du tror – börja med 1/2 tsk, smaka av och tillsätt mer efter smak)
  • lite vitpeppar

* jag använder denna tahini från Sevan, som är stenmald och ljus. Jag tror inte att en mörkare, oskalad tahini blir så bra här!

Gör såhär:

  1. Rör ihop tahini, honung, äppelcidervinäger och citronsaft. Salta rikligt men var försiktig med vitpepparn (du vill bara ha en “dust”). Smaka av, beroende på vilken tahini du använder kan du eventuellt vilja tillsätta lite vatten för att få önskad konsistens.
  2. Förvara i kylen till servering (den tjocknar något)

fikonfalafel3


1 Comments

Lämna en kommentar