Dagens återanvändningstips: om en sparar fruktresterna från saftkoket har en plötsligt en kanonfin bas för pajfyllning. Eftersom jag gjorde saft på rabarber och jordgubb, som råkar vara en alldeles förträfflig smakkombo att ha i just paj, var jag inte sen med att slänga ihop ett gäng söta mini-pajer med mandelbotten och smultäcke.
(och till paj, oavsett smaksättning eller fyllning, äter en givetvis vaniljglass. Det är sedan gammalt.)
Receptet ger 8-10 minipajer
Botten/smultopping:
- 60g vassle protein med vaniljsmak (jag använde Tyngres ”vaniljdrömmar”)
- 90g vitafiber pulver
- 80g fettreducerat mandelmjöl
- 2/3 tsk vaniljpulver
- en generös nypa salt
- 30g kokosolja
- 4 msk (80g) fibersirap gold
- 2 msk mjölk
+ 40g mandel, hackad
Fyllning:
- 2 dl rabarber- och jordgubbskompott *
- en rejäl nypa vaniljpulver
- 1-2 msk sukrin gold
* mjukkokad rabarber/jordgubb mixad till en kräm. Jag sparade den kokade frukten från när jag gjorde saft, men självklart går det bra att bara koka exempelvis rabarber mjuk och mosa/mixa till en kompott.
Till servering: vaniljglass av valfri sort (jag serverade mina med Add Ice Cream ”Vanilla”)
Gör såhär:
- I en bunke, rör ihop alla torra ingredienser till degen.
- I en liten skål, rör ihop kokosolja, sirap och mjölk (om din kokosolja är fast kan du micra den försiktigt några sekunder först) och rör sedan ner i den torra blandningen. Arbeta ihop till en deg.
- Ställ in degen i frysen i cirka tio minuter, och värm under tiden upp ugnen till 175 grader.
- Rör ihop fyllningen i en skål.
- Ta ut degen och rulla ca 2/3 av den till bollar, platta till och lägg i muffinsformar så botten och kanterna täcks (jag använder alltid muffinsformar i silikon och rekommenderar det). Fördela sedan fyllningen mellan formarna.
- Tillsätt den hackade mandeln till den sista 1/3 av degen och arbeta in den. Smula sedan över fyllningen.
- Grädda i ca 15 minuter, eller tills de fått fin yta. Låt svalna något innan servering.
2 Kommentarer
Erika
30 maj, 2016 at 15:30Mums! ser SÅ gott ut 🙂
Erika
30 maj, 2016 at 15:30Mums! ser SÅ gott ut 🙂