kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Okategorierat Recept

Att göra falafel “på riktigt”

Okej, varför har ingen berättat för mig att falafel bör göras med blötlagda ej kokta kikärtor?! Här har jag gått i alla år och gjort olika falafel-varianter på just kokta kikärtor. Varav många blivit himla väldigt jättegoda, absolut! Men nu när jag har testat att göra falafel så som falafel tydligen ska göras så är det som att en ny värld har öppnats upp för mig. Bättre sent än aldrig, I guess…?

falafelEK1

Det här var alltså en insikt jag fick när jag snubblade in på Zeina Mourtadas blogg Zeinas Kitchen – en blogg som för övrigt vunnit Matbloggsprisets Folkets Val samt blivit rankad som en av Sveriges bästa matbloggar. Jag förstår inte heller hur tusan jag kunde hitta denna guldgruva till blogg först nu?! Hur som helst – falafel var det ja. Jag hittade ett falafelrecept hos Zeina och insåg att det var hög tid för mig att göra falafel så som en alltså tydligen ska göra falafel, det vill säga med blötlagda, ej kokade kikärtor.

falafelEK2

I originalreceptet använder Zeina falafelkryddor, som du antingen kan köpa som färdigmix i välsorterade livsmedelsbutiker eller göra efter Zienas recept som du hittar HÄR. Jag var för ivrig (och stod med kikärtor som var blötlagda och redo att mixas till falafel) så jag höftade lite med de kryddor jag hade hemma. Spiskummin tycker jag har en självklar plats i falafel, och sedan noterade jag att en med fördel saltar generöst i detta recept.

FALAFEL (receptet ger 3-4 portioner)

[ grundrecept från Zeinas Kitchen med små anpassningar gjorda efter vad jag hade nära till hands ]

Du behöver:

  • 170g (drygt 2 dl) torkade kikärtor
  • 1/3 msk bikarbonat
  • 1/2 liten lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • en rejäl näve hackad persilja, ungefär 1/2-1 dl
  • generöst med salt
  • kryddor (se kommentar ovan)

Steg två: ytterligare 1/3 msk bikarbonat + 1/3 msk bakpulver

Gör såhär:

  1. Lägg de torkade kikärtorna i en bunke med bikarbonat och fyll med vatten (mycket vatten – kikärtorna sväller). Låt stå i minst 10 timmar.
  2. Sila av och skölj kikärtorna ordentligt, kör dem sedan i matberedare tills du har en slät massa. Först blir det ett grovt smul, men stoppa med jämna mellanrum för att skrapa ner från kanterna och sätt sedan igång matberedaren igen.
  3. När det är helt slätt tillsätter du hackad lök, pressad vitlök, persilja och kryddor och kör några varv till. Smaka av med kryddorna.
  4. Ställ in falafel-smeten i kylen i ca 30 min*.
  5. Blanda i bikarbonat och bakpulver, arbeta in ordentligt, och forma sedan falafel i önskad storlek. Hetta upp olja och stek i ca 3 minuter på varje sida.

Det går bra att förbereda smeten flera timmar i förväg – den håller sig fint i kylen i upp till 12 timmar, och går även att frysa in i upp till 3 månader (tina upp i rumstemperatur).

falafelEK3

Några av mina falafel-favoriter ur arkivet:


1 Comments

  • Svara
    Marcus
    10 oktober, 2016 at 13:57

    Håller de ihop bättre om man använder blötlagda kikärter? För jag har gjort kikärtsbiffar på såna konserverade kikärter ett par gånger och det är ju lögn att få dem att hålla ihop i stekpannan, och kan tänka mig att de skulle bli liknande problem om jag försökt göra falafel.

  • Lämna en kommentar