Sommarmat. För mig finns det många rätter och livsmedel som känns extra somriga. Några saker kan i princip bara ätas under sommarmånaderna, andra saker glöms av olika skäl bara bort resten av året, för att sedan göra comeback när värmen stiger och dagarna blir längre. Både smak och doft av grillat, exempelvis, känns i alla fall för mig typiskt ”sommar”. Det är sommarmat, helt enkelt. Sedan blir jag alltid lite extra kreativ vad gäller matiga sallader såhär års. Det är ju dessutom en så himla bra grej att göra mycket av för att sedan ha i kylen, för de där luncherna en inte hann planera eller utflykten som förgylls av en medhavd picknick.
I veckan tog jag några timmar på förmiddagen och gjorde vad en skulle kunna kalla en ”mini-mealprep, summer edition”. Jag gjorde ett par olika favoriter som jag gillar att ha hemma, som går att kombinera med lite vad som helst för en god plock-måltid. Förutom sådant jag gör mer eller mindre året runt, som picklad rödlök och en enkel ”salsa” (denna gång gjord på mango, körsbärstomater, finhackad rödlök, färsk persilja och salt) så improviserade jag även en riktigt god och somrig pastasallad, och en ny ”snacks-favorit”: rostade ost- & vitlökskikärtor.
SOMRIG GRÖN PASTASALLAD: (för 2 personer)
- pasta för 2 personer
- 1 pressad vitlöksklyfta
- skal från 1/2 citron + lite av saften
- färsk persilja, hackad (några välfyllda msk)
- 1 stor avokado
- 1/2 liten gurka
- ca 80g fetaost
- salt
- valfritt: olivolja
Koka pastan (enligt anvisningarna på förpackningen) ihop med den pressade vitlöksklyftan och rikligt med salt. Tärna under tiden gurkan och avokadon, riv citronskal och smula fetaosten grovt. När pastan är klar, häll av och skölj i kallt vatten. Rör ner citronskal, citronsaft, persilja och grönsaker. Smaka av med salt och, om du gillar, ringla över lite olivolja. Vänd sist ner fetaosten och servera.
ROSTADE OST- & VITLÖKSKIKÄRTOR:
- 1 tetra kokta kikärtor
- 2 msk näringsjäst
- 2 tsk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1/2 tsk torkad persilja
- 1/4-1/2 tsk salt
Häll av och skölj kikärtorna, lägg i en bunke och rör ihop med näringsjäst och kryddor. Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ca 20 minuter på 200 grader. Rör runt bland kikärtorna efter halva gräddningstiden för att alla ska få färg och yta. Servera direkt eller förvara i en lufttät burk.
5 Kommentarer
Jessica Bergsten
5 juni, 2017 at 11:48Vad har näringsjästen för funktion i denna rätt? Är det en smakhöjare eller som extra protein, eller något annat? Funderade på att utesluta den.
roethlisberger
21 juni, 2017 at 12:46Den ger ostsmaken 🙂
Ing-marie
5 juni, 2017 at 22:19Ser ingen ost i receptet på kikärtorna
roethlisberger
21 juni, 2017 at 12:46Nej, de är veganska. Därav näringsjäst, som är ett toppen-substitut och smakar just “ostigt”.
Jessica Bergsten
6 juni, 2017 at 08:52Näringsjästen har jag läst har bland annat lite ostig smak, har aldrig använt det själv.