LUNCH & MIDDAG RAWFOOD Recept

RAW TACO-VÅRRULLAR med cashew-”gräddfil” & ”ost”-smul

Av alla de fantastiskt goda rätter jag lärde mig tillaga under tiden jag arbetade som kock på STHLM RAW så blev Raw Tacos min personliga favorit. Det var nog den mest populära rätten även hos gästerna, och därför också ett återkommande inslag på menyn. Vi serverade den lite olika, men basen var alltid en ”nöt”-färs gjord på valnötter, och till det en ”gräddfil” gjord på cashewnötter och en het sås med tomat och jalapeno. Picklad rödlök, skivad avokado och ibland hann vi göra raw taco-chips till också.

Häromdagen fick jag akut sug efter denna råa favorit, så jag gjorde genast en laddning ”nöt”-färs, picklade lök och gjorde cashewsåsen som är löjligt enkel för att vara så väldigt god. Eftersom jag inte har en torkugn, och därför inte kan göra raw-chips eller liknande, kikade jag in i skafferiet för att se vad jag kunde komplettera färsen och såsen med. Jag hittade några överblivna ark rispapper och bestämde mig för att göra Raw Taco-vårrullar.

Just ja, jag gjorde lite ”ost” också, att toppa hela härligheten med. När jag ändå var igång, liksom…

Vårrullarna fylldes alltså med följande:

  • ”nöt”-färs
  • picklad rödlök
  • majs och tärnade körsbärstomater
  • morots- och gurkstavar

Jag ringlade sedan över cashew-”gräddfilen” och toppade slutligen med ”ost”-smul. Det blev väldigt, väldigt gott!

RAW TACO-VÅRRULLAR med cashew-”gräddfil” & ”ost”-smul :

”Nöt”-färs(ger färs till ca 8-10 vårrullar, alt. 2-3 portioner ”vanliga” tacos)

  • 3 dl valnötter
  • 1 morot, skuren i slantar
  • en rejäl näve färsk koriander (jag använde några msk hackad fryst)
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2-3 tsk spiskummin
  • 2-3 tsk tamari
  • 1-2 droppar liquid smoke

Gör såhär:

  1. Kör allt i matberedare till ett grovt smul – det ska helt enkelt bli ”färs-konsistens”.

Cashew-”gräddfil”(ca 3 portioner)

  • 2 dl cashewnötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2-1 tsk salt

+ vatten till önskad konsistens

Gör såhär:

  1. Blötlägg cashewnötterna. Om du har tid några timmar, annars duger en halvtimme, du får bara mixa lite längre.
  2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna.
  3. Mixa ihop alla ingredienserna till en slät sås.

”Ost”-smul: (ger drygt 1,5 dl)

  • 1 dl (60g) cashewnötter
  • 1/2 dl (30g)  hampafrön
  • 1,5 msk näringsjäst
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • nypa salt

Gör såhär:

  1. Mixa ihop alla ingredienser, mot slutet lite ”pulserande”, tills allt blandats och du har en lagom grov ”ost”. Smaka av med saltet.

Du kanske gillar

1 Kommentar

Lämna ett svar till Maid in the kitchen Avbryt svar