LUNCH & MIDDAG Mellis & Kvällis RÖROR, SÅSER & DIPPER TILLBEHÖR & SALTA SNACKS

Dubbla nya favoriter: ny favorithummus + tips på mellis/snack

Att jag älskar röror & dipper av alla dess slag är ingen nyhet. Jag har alltid någon variant hemma i kylen – för en god röra piffar till vilken måltid som helst, och ihop med salta kex eller grönsaksstavar är den ett perfekt mellis eller snacks.

Av alla goda röror är min favorit ändå hummusen. När jag gör hummus utgår jag nästan alltid från den klassiska basreceptet, alltså kokta kikärtor, tahini, olivolja, vitlök, citron, salt och spiskummin. Ibland låter jag hummusen vara så, helt ”basic”, och ibland testar jag nya smaksättningar. Det är oftast efter en skafferi-rensning jag får jag för mig att testa nya varianter, när jag någonstans längst in i skåpet hittat en ingrediens eller smaksättare jag helt glömt att jag köpt hem. Så var det även denna gång, då jag hittade två påsar med torkade och härligt krispiga tomat- och paprikasnacks. Tillsammans med extra mycket vitlök och en näve färsk basilika mixades de ner i en hummus och vips så hade jag en ny favorit!

Receptet är enkelt, och jag kommer såklart skriva det här lite längre ner i inlägget. Men först vill jag bara tipsa om en favoritgrej att göra med denna favoritröra, nämligen nori-rullar.

Det var när jag jobbade som kock på Sthlm Raw jag blev lite förälskad i nori-rullen och alla smarriga möjligheter som kommer med den. För att göra en nori-rulle är helt enkelt att 1) ta ett nori-ark 2) fylla det med exakt vad en vill och 3) rulla ihop. Klart! Är en extra piffig är det såklart himla fint att ha någon slags dippsås till, men det är inte nödvändigt. I alla fall inte om en fyller sin rulle med smakrika saker – exempelvis en himla god hummus!

Jag gjorde två rullar till eftermiddags-snack igår, och fyllde dem förutom med hummus med gurkstavar, babyspenat, avokado och nektarin. Det blev väldigt, väldigt gott!

Lägg noriarket med den lite glansigare sidan ned, och bre först på ett rejält lager hummus. Lämna lite drygt 1 cm i nederkant och bre upp till ungefär 2/3 av arket. Lägg sedan på valfri fyllning, och fukta den övre kanten av noriarket med lite vatten. Rulla sedan nerifrån och upp, så ”tight” som möjligt, och låt ligga med skarvsidan nedåt. Att fukta arkets kant gör att det fäster och rullen inte bara rullar upp.
Jag brukar bara dela mina rullar på mitten och äta så, men en kan ju såklart skära upp den precis hur en vill, exempelvis som små sushi-bitar.

Hummus:

  • 2 msk tahini
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tetra (≈240g) kikärtor
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk vatten (ev mer om du vill ha en tunnare hummus)
  • 15g färsk, hackad basilika – jag använde färsk fryst, 15g motsvarar ca 1 kruka färsk basilika
  • 1/2 dl torkade tomatsnacks
  • 1/2 dl torkade paprikasnacks

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    M
    5 augusti, 2017 at 10:01

    Vilket superbra tips med norirullar! Mums!

Lämna ett svar