LUNCH & MIDDAG Recept

Vardagsmatstipset: sötsur sås (som passar bra till cirka allt)

Vad är typisk vardagsmat hemma hos er? Här hos oss äter vi mycket grytor av olika slag. Oftast med ris eller pasta, och så en enkel sallad vid sidan av. Eller ja, vet inte ens om det kan kallas ”grytor”, det jag gör… men jag brukar iallafall ha någon form av protein (kyckling/fisk/nötfärs/bönor) som bas, som jag bryner i stekpanna ihop med vitlök och lök. Sedan smaksätter jag med antingen färska örter eller torkade kryddor (kryddmixer är ju en suverän vardagsmats-räddare, går verkligen att variera i oändlighet!). Sist häller jag över grädde eller crème fraîche eller liknande, för att låta det hela stå och götta ihop sig medan jag fixar en sallad och kokar ris/pasta.

Det här är ungefär lika enkelt, om inte ännu enklare. Jag gick igenom kylen och tänkte använda upp lite smårester vi hade stående; krossade tomater, mango, tillagad kyckling… Resultatet blev en superenkel och väldigt god sötsur (het) sås, som vi alltså åt med kyckling denna gång men som garanterat passar lika fint ihop med fisk eller ett vegetariskt alternativ.


SÖTSUR SÅS – enkel, snabb och god till det mesta!

2 portioner

  • 2 dl krossade tomater
  • 2,5 dl tärnad mango
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1/2-1 tsk sriracha
  • 2 tsk vitlökspaste (motsvarar 2 vitlöksklyftor)

+valfri proteinkälla

Gör såhär:

  1. Ner med allt i en kastrull, rör runt och värm upp. När det börjar bubbla; sänk värmen och lägg på lock.
  2. Låt puttra ihop ett tag, tiden är faktiskt inte så viktig men sisådär en kvart-tjugo minuter i alla fall? Jag använda färdigtärnad fryst mango som jag låtit tina, och lät bitarna vara hela i såsen, men om du vill kan du såklart du mosa dem lätt med en gaffel.
  3. Medan såsen puttrar, fixar du vad-du-nu-vill-äta-till. Jag kokade ris och plockade fram överbliven (redan tillagad, samt okryddad) kyckling vi hade i kylen. När riset var klart vände jag ner kycklingen i såsen och lät den bli varm. Sedan var middagen serverad!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar