GODIS JULRECEPT Recept

Saffranskola med havssalt

Pepparkakshuset jag bloggade om i förra veckan var officiellt starten för årets julbaks-säsong och jag har laddat upp med ett gäng nya smarriga recept på julgottis som jag kommer dela med mig av till er här i bloggen kommande veckor. Först ut är denna saffranskola med havssalt.


SAFFRANSKOLA MED HAVSSALT

Du behöver:

  • 50g kokosolja (eller smör)
  • 1 dl grädde, jag använder milda 4%
  • 110g (inte riktigt 1,5 dl) sukrin
  • 70g (drygt 0,5 dl) fibersirap clear
  • 1/2 pkt saffran
  • flingsalt

Gör såhär:

  1. Lägg ett bakplåtspapper/smörgåspapper i botten av en rektangulär plastlåda (exempelvis en vanlig matlåda)
  2. Smält kokosoljan (eller smöret) i en kastrull, tillsätt grädde, sukrin, sirap och saffran. Rör om och låt koka upp.
  3. Sjud till 125-130 grader (eller tills smeten klarar kulprovet) och rör om då och då under tiden.
  4. Häll sedan över kolan i den förbereda formen/lådan, strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur innan du skär upp i bitar.

Du kanske gillar

5 Kommentarer

  • Svara
    Julia
    25 november, 2017 at 14:14

    Funkar det med sukrin gold och fibersirup gold tror du? 😘

  • Svara
    Rebecka
    26 november, 2017 at 15:48

    Hur länge tror du att de håller i kylen?

  • Svara
    Jes
    26 november, 2017 at 19:54

    Blir det stor skillnad på att använda fet komjölks-grädde mot 4%-ig?
    Tänkte ifall det kan funka att göra på kokosmjölk, ev. utblandad med lite mandeldryck eller så 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      27 november, 2017 at 09:11

      Jag TROR vanlig grädde (alternativt kokosgrädde) funkar utan problem! Det är ju med ”vanlig” grädde den mesta kola görs. Så testa! Att spä ut grädden skulle i alla fall inte jag göra i första hand, utan köra på en fullfet variant 🙂

  • Svara
    Julkola med julmust – Roethlisberger.se
    13 december, 2017 at 11:09

    […] saffranskola med havssalt […]

Lämna ett svar

nio − fyra =