GODIS Recept

Chocolate cups med popcorn, salt kola och jordnöts-kakdeg

Både jag och J har åkt på influensan och det rejält. Stackars Nala får inte mycket stimulans tillfället, men tur att hon är goshunden nr.1 och egentligen nog inte har så mycket emot att få spendera hela dagarna i sängen mellan krasslig matte och husse.

Jag kravlade mig nu till datorn för att få iväg lite momsrapporter och sådant skoj som ju måste göras oavsett om en befinner sig i influensa-bubblan, och tänkte passa på att ge er ett smarrigt recept också. Ett enkelt men ack så gött recept på gotte, som försvann på några minuter när jag gjorde dem härom veckan.


Chocolate cups med popcorn, salt kola och jordnöts-kakdeg

6 stycken

Du behöver:

  • ca 140g choklad, jag använde mjölkchoklad från Nicks
  • 2,5 dl grädde*
  • 45g fibersirap gold
  • 30g fettreducerat jordnötsmjöl
  • 1 msk mjölk
  • en rejäl nypa salt
  • en näve popcorn

i mitt ursprungliga recept på kolasås använde jag kokosmjölk (=vegan) men numera använder jag oftast milda mat extra. Båda funkar! 

Gör såhär:

  1. Gör kolasås: rör ihop grädde och fibersirap i en liten kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills det hela reducerats till en tjock, gyllene kolasås. Rör ofta. Tillsätt en nypa salt, smaka av.
  2. Gör kakdeg: rör ihop 1 msk mjölk med 3 msk av kolasåsen. Tillsätt jordnötsmjöl och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Smält chokladen och skeda ut inte riktigt hälften av den i 6 formar (jag använde silikonformar i vanlig muffins-storlek). Tippa dem lite för att få ”chokladkanter”, och ställ sedan in dem i frysen några minuter så att de stelnar.
  4. Smula lite popcorn i botten av varje form, häll över kolasås (runt 1/2-1 msk i varje) och peta lite med en gaffel för att kolasåsen ska rinna ner mellan popcornen.
  5. Med hjälp av två skedar, forma små ”kakdegskulor” som du plattar till lite och sedan lägger på toppen av de kolatäckta popcornen.
  6. Fördela resten av chokladen mellan formarna och ställ in i kyl eller frys att stelna.

TIPS! Jag hade lite marshmallowfluff över efter det här tryffel-baket och passade på att fylla några av mina choklad”cups” med fluff+kolasås. Jättejättegott!


TIPS 2! Jag har fler varianter av ”chocolate cups” I arkivet, några favoriter: vanilla almond caramel coffee chocolate cups – caramel cookie dough chocolate cups – white chocolate blueberry cookie dough cup

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar