LUNCH & MIDDAG Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER TILLBEHÖR & SALTA SNACKS

Enkel tahinisås – god till ungefär allt (exempelvis falafel)

Att all mat blir godare med sås, det kan vi vara överens om va? Jag har många favoriter när det kommer till såser, röror och dipper (de har en egen kategori i mitt receptindex!) men ibland är det enkla också det bästa.

Den sås jag gör allra oftast är en superenkel tahinisås, som trots sina få ingredienser är svårslagen. Jag gör gärna en dubbel laddning på en gång så det finns gott om den i kylen. Den passar nämligen till ungefär exakt allting — från kyckling till sallad till som jag gjorde häromdagen; till falafel.

Falafel gör jag numera alltid efter det här receptet, helt klart det bästa jag provat! Denna gång tillagade jag dem i airfryern och precis som med allt annat jag testat att tillaga i den har resultatet blivit hur bra som helst. Självklart går det lika bra att steka falafeln i olja, eller att fritera den såklart.


ENKEL TAHINISÅS

Sås:

  • 1 dl (ljus) tahini/sesampasta
  • 1/2-1 dl vatten
  • saften från 1/2 citron
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt efter smak
  • några matskedar hackad färsk persilja

Gör såhär:

  1. Använd en stavmixer och mixa ihop tahini, vatten (börja med 1/2 dl), citronsaft och vitlök i en liten bunke. Tillsätt mer vatten till önskad konsistens (jag använde ungefär 1 dl).
  2. Smaka av med salt och rör sist ner hackad persilja. Ställ gärna in i kylen en stund innan servering.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar