MOUSSE, KRÄM & PUDDING PROTEINBAK Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

MARS-MOUSSETÅRTA (no-bake)

Okej. Det här lilla bakprojektet då.

Min tanke och plan från början var att göra en botten med kaksmulor, en cholkladmoussefyllning med kolasås, och så ett lager chokladganache på toppen. Men, ibland blir det ju som bekant inte riktigt som en tänkt sig, och jag missbedömde de olika lagrens konsistens (plus att jag var en gnutta ivrig och inte väntade tillräckligt länge mellan varven osv). Så under natten i kylen sjönk chokladganachen liksom ner i tårtan och istället för en tårta med tre snygga lager blev det en chokladmoussetårta med virvlar av kolasås och chokladganache. Resultatet såg med andra ord inte riktigt ut som på bilden jag hade haft i mitt huvud, meeen det gjorde faktiskt ingenting – för den smakade precis lika gott som jag hade hoppats på!


MARS-MOUSSETÅRTA (no-bake)

BOTTEN:

  • 150g kaksmul*
  • 45g neutral kokosolja, smält (smör funkar säkert lika bra)

*Du kan göra kaksmul av vilka kakor du vill, såklart. Egna eller köpta. Jag gjorde mina enkla proteinkakor (på 2 ingredienser) och du hittar recept för dem längst ner i inlägget*

FYLLNING:

  • 250g sockerfritt marshmallowfluff*
  • 1 msk chokladdryckspulver – jag använde chocodrink från Nick’s
  • 1 tsk kakao
  • 1 sats kolasås  (receptet säger kokosmjölk, själv använder jag numera oftast en förpackning -2,5dl- milda mat extra 4% istället, när jag gör denna kolasås)

*för recept på sockerfritt marshmallowfluff, se recept längre ner i inlägget. Självklart kan du använda vanligt marshmallowfluff*

CHOKLAD GANACHE:

  • 80g mjölkchoklad
  • 80g mörk choklad
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk fibersirap clear

Gör såhär:

  1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
  2. Gör botten: mixa kakorna till ett fint smul. Smält kokosolja/smör och arbeta ihop med kaksmulet. Tryck ut i den förberedda springformen, ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
  3. Sikta ner chokladdryck och kakao i marshmallowfluffet och vänd ihop med slickepott. Bre över botten och ställ in i kylen medan du gör kolasåsen (följ receptet jag länkat ovan). Häll/klicka sedan över kolasåsen, jämna till så gott det går och ställ sedan åter in i kylen medan du gör ganachen.
  4. Bryt ner chokladen i en (glas)skål och häll över grädde och sirap. Smält över vattenbad = placera skålen över en kastrull med puttrande vatten. Var noga med att inte få något vatten i skålen. När chokladen har smält, rör ihop allting och dra från värmen. Låt svalna en stund innan du slutligen häller ganachen över tårtan*
  5. Låt tårtan stå i kylen över natten, och ställ in i frysen någon timme innan servering. Alternativt ställ in i frysen direkt, och ta ut i god tid innan servering.

*min ursprungsplan var alltså att få ett topplager av chokladganache, över mousse och kolasås… men jag var lite för ivrig och hällde på en ljummen ganache över ett ännu-inte-helt(alls) stelnat mellanlager. Så även om det till en början la sig på toppen sjönk det under natten ner i tårtan, och när jag efter att ha haft den i frysen någon timme och skulle skära upp den var det snarare en moussetårta med virvlar av kolasås och chokladganache. Vilket såklart inte gjorde smaken på tårtan sämre, den var bara inte vad jag tänkt mig rent visuellt, så att säga.


Superenkla proteinkakor:

  1. Häll fibersirap i en bunke och värm i micron tills det börjar bubbla (ca 45-60 sekunder).
  2. Rör ner vassle och arbeta ihop till en tjock ”deg”.
  3. Forma bollar, platta till mellan händerna och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Grädda kakorna på 175 grader i 7-8 minuter, tills de får fin färg. Ta ut och låt svalna helt innan du mixar dem till ett smul.

Sockerfritt marshmallows-fluff:

receptet ger knappt 1 liter fluff

Du behöver:

  • 2 äggvitor
  • 300g fibersirap clear (≈2 dl + 2 msk)
  • 1/4 tsk salt
  • 2 dl + 2 msk sukrin melis (eller vanligt florsocker)
  • 1/4 tsk vaniljpulver

Gör såhär:

  1. Vispa ihop äggvitor, sirap och salt tills det tjocknar och bildar toppar. Det tar några minuter bara.
  2. Tillsätt sukrin melisen, lite i taget, medan du fortsätter vispa på låg hastighet.
  3. Vispa tills du har ett fint och jämnt fluff, det tar 1 minut eller så. Smaksätt med vaniljpulver.
  4. Fluffet är nu klart och redo att användas! Håller fint i kylskåp i en vecka i alla fall.

PS: om du gör eget marshmallowfluff för att använda i just detta tårtrecept rekommenderar jag dig att göra det en dag i förväg, så att det hinner ”stå till sig” i kylen ett tag innan fyllningen görs.


 

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar