LUNCH & MIDDAG Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER TILLBEHÖR & SALTA SNACKS VEGAN

Hundmys och vegan tapas

Här är det fullt ös hemma, då vi har Nalas bästis Leo på besök i några dagar. Hans matte aka min goda vän är bortrest, och till både Nalas och min stora glädje får Leo då bo hos oss under tiden. De har väldigt roligt ihop, men kan som tur är också varva ner tillsammans. Jag hittar dem antingen brottandes på vardagsrumsgolvet i vild lek, eller så ligger de utslagna intill varandra och snusar ikapp.

…och jag som redan går i tankar om en till hund blir ju bara ännu mer sugen när jag ser de här två korvarna njuta av livet ihop.


Men jag ska inte prata mer hund nu – jag ska prata vegan tapas.

Igår bjöd vi över Jockes mamma, aka min svärmor och en av de finaste människorna jag vet, på middag och jag ville servera något hon garanterat inte ätit förut. Så jag gjorde en hel buffé av godsaker, och för att utmana mig själv lite gjorde jag dessutom allt helt vegan. Det blev tre sorters röror; en röra med färskost och kronärtskocka, baba ganoush och hummus. Jag gjorde köttbullar i tomatsås, två sorters rostad blomkål och så färskostfyllda rostade paprikor med vitlök.

KRONÄRTSKOCKKRÄM

  • 1 burk marinerade kronärtskockor, jag använde ZETA’s stora burk a 314ml / 290g
  • 100g Oatly påmackan naturell
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronsaft
  • 1/2 tsk salt
  • nymald svartpeppar, några varv med kvarn
  • 2 msk hackad persilja

Gör såhär:

  1. Mixa ihop allt utom persiljan till en kräm. Rör ner persiljan och ställ in i kyl till servering.

VÄRLDENS GODASTE HUMMUS

Här kommer ett tips som kommer förändra era liv. Typ. Det förändrade i alla fall mitt. Tricket för riktigt jäkla god hummus är att micra både kikärtor och spad tillsammans med hela vitlöksklyftor innan de mixas ihop med resterande ingredienser. Tro mig, det blir amazing.

  • 1 tetra kikärtor
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl tahini
  • citronsaft
  • salt spiskummin

Gör såhär:

  1. Häll kikärtor plus spad i en bunke. Släng ner vitlöksklyftorna. Micra på max värme i 3-4 minuter, ta ut och låt svalna en aning.
  2. Kör kikärtor, inklusive spad och vitlök, i matberedare tillsammans med tahini och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Kör tills helt slätt.
  3. Ställ in i kylen en stund innan servering, hummusen ”tjockar till sig” och blir ännu krämigare när den får svalna helt.

VEGAN KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

receptet för tomatsåsen är lånat av Gustav Jävligt Gott Johansson

Tomatsås:

  • 1,5 tetra krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 3/4 msk oregano
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1/2 msk spiskummin
  • salt
  • olivolja
  • lite sirap, så som agave eller fiber sirap gold

Köttbullar:

  • 400g formbar färs från anamma
  • 1 liten rödlök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk burgar-kryddmix – självklart kan denna bytas ut mot valfria kryddor

Gör såhär:

  1. Börja med tomatsåsen; finhacka lök, vitlök och chili och fräs i rikligt med olja tills mjuk. Tillsätt oregano, paprikapulver och spiskummin och låt fräsa med i några minuter.
  2. Häll över krossade tomater och lite sirap, och låt sedan stå och småkoka/puttra i en halvtimme. Smaka av med salt.
  3. Gör köttbullarna: riv rödlök och vitlök. Blanda ihop färs, lök, soja och kryddor. Forma små bollar (jag gjorde 33 st) och stek i rapsolja på medelhög värme. Skaka stekpannan så de får yta och färg runt om. Låt steka i ca 10 minuter, häll sedan över tomatsåsen och låt puttra ihop någon minut.

Eftersom följande recept också kommer från Gustav tänkte jag länka dem direkt, så cred och sidvisningar hamnar där de ska.

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Värmen, altanen och vinet – Roethlisberger.se
    15 juli, 2018 at 08:43

    […] för knopp, har vi en förmiddagsrutin med lek och bus med andra hundar. Nästan varje dag är kompisen Leo med, och de två är så söta ihop. Nu när det är såhär varmt blir det många pauser i skuggan […]

Lämna ett svar