LUNCH & MIDDAG Recept VEGAN

Vegansk caesarsallad med algbacon och rostade kikärtskrutonger

Tång och alger. Gillar ni? Jag har alltid älskat! Första gången jag smakade måste ha varit i form av sushi, men sedan dess har jag hunnit äta mig igenom många trevliga matupplevelser innehållandes havets salta grödor. Alger kan ätas färska i en sallad eller tillagade i soppor, grytor, risotto och som alternativ till pasta. Jag har även sett recept där de ingår som smaksättare i söta bakverk, något jag själv ännu inte testat men är rätt nyfiken på… Förutom att det smakar bra, är tång och alger ett klimatsmart val; de behöver inte vattnas eller gödslas, och eftersom de odlas i havet tar de inte upp värdefull åkermark.

I alla fall. Seamorefood, ett nederländskt företag som specialiserat sig på algprodukter, har nyligen lanserat två produkter i Sverige, och för några veckor sedan fick jag hem dem att testa. Det var en pasta och en ”bacon”. Sistnämnda gjorde mig extra nyfiken och igår fick jag äntligen tummen ur att faktiskt tillaga något med den. Jag valde att steka den enligt anvisningarna på förpackningen, tills krispig och härlig.

Sedan byggde jag min veganska Caesarsallad , men bytte ut kokosbacon mot denna algbacon, och istället för vegan parmesan strösslade jag över lite näringsjäst på slutet.

Smakar det bacon då?! Svar nej. Men det är ju inte bacon heller. Däremot smakar det väldigt gott. Och på något vis smakar det faktiskt inte ”bara” alger, utan det är något lätt rökigt som väl kanske kan påminna om bacon, antar jag. Jag gillade att äta dem som snacks rakt upp och ned, och kommer garanterat vilja fortsätta experimentera med dem.


Vegansk caesarsallad med algbacon och rostade kikärtskrutonger

Basen till salladen är 2 delar romansallad och 1 del grönkål, som jag skurit i grova bitar.

Caesardressing: (ger ca 1,5 dl dressing, lagom till 2-3 små portioner)

  • 1 dl cashewnötter
  • 1/2 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 2 gröna oliver eller 1/2 msk kapris + 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör såhär:

  1. Blötlägg cashewnötterna, minst några timmar men gärna över natten (ju fler timmar desto krämigare dressing)
  2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
  3. Mixa ihop med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ha eventuellt i någon extra sked vatten.
  4. Massera in dressingen i salladen och låt gärna ”stå till sig” en liten stund (då mjuknar kålen).

De rostade kikärtskrutongerna är inte svårare att göra än såhär:

  1. Skölj valfri mängd kikärtor och låt rinna av. Gnugga försiktigt i en torr kökshandduk.
  2. Över med kikärtorna på en plåt, täckt med ett bakplåtspapper, ringla över någon tesked olivolja och krydda med valfri kryddor. Rör runt så alla kikärtor täcks.
  3. Grädda i cirka 20 minuter på 200 grader (varmluftsugn 225 grader, ca 15 min) och rör runt då och då.
  4. Ta ut kikärtorna när de fått fin yta, när de sedan svalnar lite blir de krispigare.

Stek algbacon enligt anvisning på förpackning och toppa med näringsjäst eller vegan parmesanost.

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Selma
    30 juni, 2018 at 17:50

    Gud vaa gott. Ska göra på direkten.😍😍👍

Lämna ett svar