LUNCH & MIDDAG Recept

Lax, rotfrukter och romsås – en klassiker på asiatiskt vis

I förra veckan jag hem ett bud med en välfylld kasse från smakbok och Eriks®. Däri låg mängder med säsongens rotfrukter, lax från Leroy och inte minst Eriks® nylanserade romsås. Med i kassen fanns också ett recept för en god och enkel middag att laga med nämnda ingredienser, och min tanke var först att följa det. Meeen det kunde jag inte, jag var tvungen att göra en egen tvist på det hela.

Det blev en mix av svenskt och asiatiskt; laxen fick smak av en marinerad som innehöll både tamarisoja och dill (otippad men god smakkombo!) och serverades med snabbpicklad gulbeta, svarvad och kokt sötpotatis och självklart – romsåsen, som jag piffade till med lite lime. Det blev hur smarrigt som helst!

Snabbpicklad gulbetaSkiva betan tunt på mandolin. Lägg i en bunke och häll över rikligt med äppelcidervinäger, en skvätt sirap och salt. Ha ev i lite vatten för att täcka alla betor. Låt vila medan du fixar resten av middagen.

Lax i svensk-asiatisk marinad: [använd färsk lax som varit fryst] Rör ihop tamarisoja, en skvätt lime, hackad färsk dill och lite salt. Skär laxen i små kuber och lägg i marinaden. Låt marinera så länge som möjligt.

Sötpotatis: Svarva potatisen och koka upp i vatten. Den blir klar i princip direkt så håll koll (annars får du snabbt potatismos) dra från värmen och häll av vattnet.

Romsås med lime: Rör ner en skvätt lime i Eriks® romsås.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar