BROWNIES & BLONDIES PROTEINBAK

PROTEINBROWNIES med jordnötssmör (och kolasås)

Häromdagen fick jag en smsavi som lät mig veta att jag hade ett paket från tyngre att hämta ut. Jag hade ingen aning om vad det kunde vara så jag cyklade ivrigt till utlämningsstället. Väl hemma packade jag upp en burk proteinpulver i den mest ljuvliga smaken jag kunnat föreställa mig; kladdkaka med jordnötssmör och kolasås. Jag menar, hur gott låter det inte?

Jag började med att göra en snabb proteinbar (dvs fibersirap + vassle) och den blev supergod. Men jag ville baka något med proteinet, något lite extra gott…

Så valet blev mina favoritproteinbrownies alla tider. Jag har gjort det här receptet otaliga gånger nu och det slår banne mig aldrig fel. Det ÄR världens bästa recept för proteinbrownies.

Såhär är det, det finns vissa saker här i livet som inte är åsiktsfrågor, utan rena och skära kunskapsfrågor. Exempelvis feminism, det handlar kort och gott om hur mycket kunskap du har. Jag skulle hävda att frågan om bästa proteinbrownierecept faller inom samma kategori, för det är liksom inte en åsiktsfråga huruvida detta är världens bästa recept för proteinbrownies, det är en kunskapsfråga. Har du smakat så vet du det, för det är helt enkelt fakta.

Mer specifikt, så blev det alltså denna gång en proteinbrownie med smak av jordnötssmör och kolasås. Svårslaget va?


PROTEINBROWNIES med smak av jordnötssmör och kolasås

Du behöver(en liten form ca 15x15cm)

  • 25g jordnötssmör
  • 10g kokosolja
  • 30g mörk choklad, jag använde steviasötad från Nicks
  • 25g vassle proteinpulver i smaken kladdkaka med jordnötssmör & kolasås
  • 16g kakao (2 msk)
  • 8g havremjöl (1 dryg matsked)
  • 1/6 tsk salt
  • 1/5 tsk bikarbonat
  • 1 helt ägg
  • 1 äggvita
  • 30g sötströ (jag använde ”use like sugar” från Nicks, självklart funkar vanligt strösocker)
  • 1/4 dl kokossocker (12g)
  • 1/4 dl sukrin gold (12g) – eller ytterligare 1/4 dl kokossocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form.
  2. Hacka chokladen och rör ihop hälften av den med resterande torra ingredienser. Ställ åt sidan.
  3. Smält ihop resten av chokladhacket med kokosolja och jordnötssmör (det räcker med några sekunder i micron). Ställ åt sidan att svalna.
  4. Vispa med elvisp upp ägg, äggvita, kokossocker och sötning tills fluffigt.
  5. Tillsätt choklad/jordnöts-smeten medan du har vispen igång på lägsta hastighet och sluta vispa när allt har blandats.
  6. Vänd ner den torra blandningen, antingen med slickepot eller vispen, men ”övervispa” inte. Se bara till att smeten är jämn utan klumpar.
  7. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i den övre 1/3 av ugnen i ca 15-20 minuter.
  8. Låt svalna helt, och ställ in i kylen över natten. Skär sen upp i bitar.

Angående gräddtiden: Gräddar du brownien i bara 15 minuterkommer mitten vara ganska lös och, om du skär i den för tidigt, rinna ut. Efter en natt/några timmar i kylen kommer den dock bli underbart kladdig (precis som en grym brownie ju SKA vara) och lätt att skära i bitar. Min brownie som ni ser på bilderna här, hade jag i ugnen 15 minuter.

Du kanske gillar

3 Kommentarer

  • Svara
    Lisa
    2 augusti, 2019 at 07:42

    Ser jättegoda ut! Ska prova 😀

  • Svara
    Karin
    4 augusti, 2019 at 06:59

    Hej Fanny! Jag halkade in på din blogg och ditt instagramkonto idag och måste säga att jag är imponerad av den kroppsliga och psykiska resan som du har gjort 👍. Din kropp är så fin nu. Jag förstår att mycket träning ligger bakom. Får jag fråga hur gammal du är?

    • Svara
      roethlisberger
      6 augusti, 2019 at 12:35

      Hej Karin! Tusen tack för de fina orden, och vad kul att du hittade hit! Jag fyller 27 år nu i augusti 🙂

Lämna ett svar till Lisa Avbryt svar