MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

CHOKLAD & HASSELNÖTSMUFFINS med flapjack-smultäcke

Om en tar världsgoda chokladmuffins, med mild smak av hasselnöt och mycket chokladsmak, och toppar dem med en krossad flapjack-bar, vet ni vad en får då?

Supergoda muffins med smultäcke. Typ det bästa ur två världar; chokladiga, lagom kladdiga muffins OCH smul. Smul är ju svårslaget. Om du får frågan ”vad är godast med en smulpaj?” och svarar något annat än ”smulet” blir jag besviken. Det skulle få mig att ifrågasätta ca alla beslut du tar och åsikter du har. Bara en dåre skulle svara något annat än ”smul” på den frågan. Så enkelt är det.

Men åter till de här muffinsen då. Jag tog ett gammalt favoritrecept och toppade med en flapjack, så enkelt var det faktiskt. Vinnande koncept (eller recept) ska ej bytas ut. Självklart kan du använda vilken flapjack eller bar du vill, eller göra eget smul, men gör mig en tjänst och prova att toppa dina chokladmuffins med smul!

De här muffinsen är en favorit av en anledning. De är nämligen skitgoda. De blir perfekt fluffiga, men är samtidigt härligt kladdiga i mitten (om en inte har dem inne i ugnen för länge, såklart). Mitt största tips till den som önskar riktigt kladdiga muffins är att låta dem övernatta i kylen, då blir de om möjligt ännu mer magiska.

Okej nu har jag babblat tillräckligt mycket om dessa muffins storhet. Nu ska ni få receptet!


CHOKLAD & HASSELNÖTSMUFFINS med flapjack-smultäcke

receptet ger 8 st muffins

Du behöver:

  • 2 msk (36g) hasselnötssmör
  • 2 msk (30g) kokosolja
  • 2 msk (34g) Barebells hasselnötskräm
  • 1 ägg (56g)
  • 4 msk sirap, jag använder Nicks fibersirap med honungssmak
  • 2 dl (60g) mandelmjöl, EJ fettreducerat
  • 4 msk (30g) kakao
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 1 flapjack-bar, jag använde en i smaken choklad

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sprid ut 8 muffinsformar (föredragsvis i silikon, pga helt klart smidigast)
  2. Rör ihop hasselnötssmör, kokosolja, hasselnötskräm, ägg och sirap i en bunke (för hand med sked eller handvisp)
  3. I en annan bunke, blandar du resterande ingredienser (förutom flapjack)
  4. Vänd ner den torra blandningen i ägg/nötsmörs-blandningen och rör ihop till en jämn smet.
  5. Skeda ut smeten i muffinsformarna och smula över flapjack-baren. Grädda i 8-10 minuter (använd teststicka och ta ut när du tycker de är lagom kladdiga för din smak)

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar