BARS & RUTOR BROWNIES & BLONDIES Recept

KLADDIG (protein-)ÄPPELKAKA

Imorse vaknade jag i vanlig ordning före alla andra i familjen och bestämde mig för att morgon-baka. Det är typ världens mysigaste grej, att ställa sig bland bunkar och slevar och pyssla ihop något gott medan solen långsamt går upp. Fram emot 8-tiden kommer de små fyrbeningarna tassande och ber om morgonkiss och frukost, så vi tar en kort paus för det. Sedan, när hundarna krupit tillbaka under täcket med husse i sängen, ställer jag mig återigen och donar, i total tystnad. Det är himla fint alltså.

När jag såg ut genom köksfönstret imorse kunde jag inte undgå att se det ståtliga äppelträdet på innergården, som var fyllt av mogna röda äpplen. Det kändes genast rätt självklart att jag skulle baka något med just äpplen. Det blev en makalöst smarrig äppelkaka.

Tack vare fibersirap (jag använder den men honungssmak från Nicks) blir ytan på kakan knaprig, nästan lite knäckig, medan mitten blir perfekt kladdig. De här bilderna tog jag direkt kakan svalnat, därav den lite ”rinniga” mitten. Efter några timmar i kylen blir den lite”fastare” och enklare att skära upp. Fortfarande härlig kladdig dock!

För att få den rätta ”äppelpajs-smaken” använde jag kasein från Tyngre i smaken ”Äppelpaj med vaniljsås”, den är så fruktansvärt smarrig i bakverk likt detta. Självklart extra kanel också, för det passar så himla bra till äpple.


KLADDIG (protein-)ÄPPELKAKA

6-8 bitar (26 x 7 cm-form)

Du behöver:

  • 2 dl (80g) havremjöl (mixa havregryn till ett fint mjöl)
  • 1 dl (43g) majsmjöl
  • 1/2 dl (15g) kasein proteinpulver*, jag använde Tyngre’s Äppelpaj med vaniljsås
  • 1 msk sukrin gold
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 dl (45g) kokosolja
  • 2 msk (32g) mandelsmör
  • 1 dl sirap, jag använde Nicks fibersirap med honungssmak
  • 1 äggula
  • 1 litet äpple

* vill du inte använda kasein, borde tapiokamjöl funka fint. Söta eventuellt lite mer

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och beroende på vilken form du använder; smörj den med lite fett. Jag använder en bakform i silikon (den här) och de behöver inte fettas.
  2. Tärna äpplet i centimeterstora bitar, ställ åt sidan.
  3. Värm försiktigt kokosolja och mandelsmör i micro, inte länge det ska bara bli flytande så du kan röra ihop dem. Ställ åt sidan.
  4. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olje-blandningen och sirapen och arbeta ihop till kakdegs-konsistens. Tillsätt äggulan och arbeta in den i degen.
  5. Tryck sedan ut degen i den förberedda formen, och tryck ner äppeltärningarna.
  6. Grädda i 12-14 minuter (för en kladdigare kaka, som min på bilderna, räcker 12 minuter), ta ut och låt svalna helt i formen innan du skär upp. Förvara i kyl.

PS: kakan blir fastare efter några timmar i kylen, så vill du vara säker på att den inte ”rinner ut” ställ in i den kylen en stund.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar