LUNCH & MIDDAG Recept VEGAN

Proteinrik tacopaj (vegan)

När jag kikade ner i frysen häromdagen hittade jag ett paket Incredible Mince från Hälsans Kök, som jag fått hem i ett utskick av Smakbox Kylt & Fryst-tillägg. Jag hade helt glömt bort att jag hade den. Så, den åkte fram på köksbänken för att tina och jag började klura på vad jag skulle laga med den.

Jag ville göra något som skulle räcka till matlådor några dagar, och när jag rotade igenom kylen hittade jag en kvarglömd Planti cooking fraiche i smaken paprika & chili. Det fick bli en vegansk maträtt, konstaterade jag.

Något jag velat få till länge är en helvegansk paj. Det här kändes som det perfekta tillfället och jag skissade upp ett recept för att sedan sätta igång.

Resultatet: en galet god tacopaj! Den är alltså vegan, men dessutom även riktigt proteinrik, med sin sojafärsfyllning och en pajbotten gjord på kikärtor. Men det viktigaste av allt är ju ändå smaken, och SOM den satt! Den här pajen åkte rätt upp på min lista över favoriträtter, alla kategorier!


Proteinrik tacopaj

ca 18 cm i diameter

Pajskal:

  • 1 tetra (drygt 3 dl) kikärtor
  • 3 msk mandelmjöl
  • 2 msk olja, jag använde kokosolja

Fyllning:

  • 1 liten rödlök
  • 200g incredibly meatless-färs, eller valfri annan färs
  • 1 liten burk majs
  • 1 planti cooking fraiche, paprika chili
  • tacokrydda efter smak
  • 1 tomat
  • riven ost att toppa med (för vegan; välj vegan ost)

Gör såhär:

  1. Börja med pajskalet; mixa ihop kikärtor, mandelmjöl och olja.
  2. Tryck ut i en ugnsform/pajform och förgrädda i 20 minuter på 100 grader.
  3. Gör fyllningen: finhacka och fräs lök i stekpanna. Tillsätt färsen och låt steka med några minuter. Krydda med tacokrydda.
  4. Blanda ner majs och planti fraiche och rör om.
  5. Häll över fyllningen i det förberedda pajskalet, fördela uppskuren tomat och stö över riven ost.
  6. Grädda i 30-40 minuter på 200 grader, tills osten fått färg.

Vad är smakbox?

Smakbox finns 4 olika smakinriktningar; original, balans, måltid och nyfiken. Du kan läsa mer om dem alla och vilka skillnaderna är här. Boxarna innehåller ca 15 produkter, till ett värde av 350-450 kr. Lite beroende på var i landet en bor kan en också lägga till ”Kylt & Fryst-tillägg” (ytterligare ≈10 kylda/frysta produkter, som levereras hem till dörren).

Jag prenumererar på smakbox balans, som är lite mer vego och mindre socker, och tycker det är en bra blandning av produkter för matlagning, bakning, snacks ”on the go” samt dricker. Jag får även kylt och fryst-tillägget 4 gånger om året, det är min favvo! Alltid minst en smaskig glass däri…

Nu är det dags för februariboxen att skickas ut, och temat är MATNYTT. Startar du en prenumeration med koden ROETHLISBERGER får du dels 20% rabatt på Smakbox MATNYTT (med upp till 23 produkter värde ca 420 kr) och på det en smaksatt rapsolja (värde 55 kr) från Gunnarshögs Gård. Du betalar alltså 159 kr (ord. pris 199 kr) och får ett värde på totalt ca 475 kr.

PS – jag får inte ett öre för att skriva om smakbox eller om du använder koden.

Du kanske gillar

2 Kommentarer

  • Svara
    Lisa
    5 februari, 2020 at 08:17

    Jag har tyckt att just den där vegofärsen ser lite läskig ut, men detta recept är ju ett ypperligt tillfälle att prova den 🙂 Ser jättegott ut!

    • Svara
      roethlisberger
      5 februari, 2020 at 12:40

      Jag tyckte det var jättebra! Dessutom ska den vara formbar (även om det inte ”testades” i just detta recept) och det är ju ett stort plus!

Lämna ett svar