PROTEINBAK Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

Chokladbolls(protein)kladdkaka

Det givna första-baket när jag fått hem Tyngre’s kasein i smaken chokladboll, var just klassiska chokladbollar. De blev en megahit både här hemma hos mig och jag har fått väldigt mycket fin respons också från er. Ganska direkt efter att jag slukat den sista chokladbollen började jag fundera på vad mitt nästa bak med detta goda proteinpulver skulle bli… och när det slog mig kändes det så självklart. Jag skulle, såklart, göra en chokladbollskladdkaka! En protein-variant.

Jag gillar mina kladdkakor kladdiga i mitten men med ett nästan krispigt yttre. Det kan vara trixigt att få till när en bakar sockerfritt, men här har jag lyckats! En viktig detalj är att låta kladdkakan övernatta i kylen. När den tas ut ur ugnen ska den vara sådär på gränsen till färdig i mitten, då blir den perfekt efter några timmar i kylen!


CHOKLADBOLLS(PROTEIN)KLADDKAKA

18cm i diameter

Du behöver:

  • 80g (knappt 2 dl) havremjöl (mixa havregryn till ett fint mjöl)
  • 22g (1/2 dl) majsmjöl
  • 25g (1/2dl) kakao
  • 15g (1/2 dl) kasein proteinpulver, jag använde Tyngre’s chokladboll
  • 1 msk sukrin gold
  • 1 tsk bakpulver
  • 45g (1/2dl) kokosolja
  • 32g (2 msk) mandelsmör
  • 1 dl fibersirap gold, jag använde Nicks fibersirap med honungssmak
  • 1 äggula
  • 2 msk starkt kaffe

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (som har en diameter på 18 cm). Fetta botten och kanterna.
  2. Värm försiktigt kokosolja och mandelsmör i micro, inte länge det ska bara bli flytande så du kan röra ihop dem. Tillsätt sedan sirapen, rör ihop, och ställ åt sidan.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olje-blandningen och arbeta ihop till kakdegs-konsistens. Tillsätt äggulan och kaffet och arbeta in i degen.
  4. Bre ut smeten (den är ganska tjock, don’t worry den ska vara så) i den förberedda formen.
  5. Grädda i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt i formen innan du lossar och skär upp. Förvara i kyl.

PS denna kladdkaka, så som de flesta kladdkakor, mår bra av att övernatta i kylen innan servering. Då blir den extra kladdig och härlig!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar