CHEESECAKE & PAJ Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR

Sockerfri Mazarinkaka

Imorse publicerade jag ett inlägg på Styrkelabbet innehållandes tre recept på sockerfria bakverk till påsk. Det var en mazarinkaka, ett gäng chokladmuffins med påsk-topping, samt en saftig morotskaka.

Alla tre recept blev verkligen kanon-goda, och mina tre, av varandra oberoende, testpersoner gav allihop samtliga bakverk stora tummen upp (sen bad de om mer också, vill jag bara tillägga). Men ett av recepten var lite extra roligt för mig att kreera, då jag velat testa det länge men aldrig fått tummen ur; nämligen mazarinkakan. Den blev över förväntan, verkligen jättegod, och både vuxna och barn har hjälpt mig äta upp den nu under veckan som varit. Alla gillar den!

Gillar du mazariner kommer du älska denna kaka! Jag gjorde den i en stor pajform (31 cm) med löstagbar botten, och fick en ganska låg kaka. Vill du ha en högra kaka kan du såklart använda en mindre form, men tänk på att gräddtiden då förändras.

För att få kakan sockerfri använder jag sockerfri mandelmassa, som finns att köpa i vanliga matvarubutiker (av märket Odense) och den sockerfria varianten av florsocker, alltså sukrin melis. Självklart går det bra att använda vanlig mandelmassa och vanligt florsocker. Det borde också gå finfint att använda vegansk smör och byta ut äggen mot kikärtsspad, för en vegansk mazarinkaka, men det har jag inte testat själv (ännu).


Mazarinkaka

receptet ger 12 bitar / görs i en pajform med 31cm i diameter

Botten:

  • 100g smör
  • 4 dl (ca 170g) mandelmjöl
  • 5 msk pofiber
  • 3 msk sötströ

Fyllning:

  • 200g sockerfri mandelmassa
  • 100g smör (mjukt)
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Glasyr:

  • 3 dl sukrin melis
  • 3 msk vatten

Gör så här:

  1. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en pajform med löstagbar botten.
  2. Börja med botten: blanda alla ingredienser och tryck ut i formen. Ställ in i kylen i 30 minuter.
  3. Värm upp ugnen till 180 grader och gör fyllningen: riv mandelmassan fint. Vispa sedan ihop mandelmassan med smör, ägg och vaniljpulver till en slät smet.
  4. Bre ut smeten i det förberedda pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Kakan ska få fin färg och fyllningen ska inte vara lös. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Gör glasyren genom att röra ihop sukrin melis med vatten tills slätt. Bre över kakan och garnera som du behagar; jag valde färgglatt strössel men färska bär är säkert jättegott!

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar