LUNCH & MIDDAG Vardagsuppdatering VEGAN

Livet just nu + SUSHI

Just nu är alla dagar för korta, att-göra-listan är för lång, stressnivån är lite för hög och återhämtningen mer eller mindre ickeexisterande. Idag är det lördag och jag gick upp tidigt för att hinna ut i skogen med hundarna innan det var dags att rensa rabatter och göra fint på föreningens innergård, då vi har vårstädningsdag idag. Jag kan absolut ingenting om odling, plantering eller trädgårdsskötsel, men lägenhetens tidigare ägare var tydligen väldigt intresserad så när jag köpte lägenheten ”ärvde” jag också en hel drös rabatter, odlingslådor och växtligheter. Ärligt talat är det för mig bara en stress att få till underhållet av alltihop, men jag har som tur är snälla grannar som hjälper och utbildar mig lite, så efter några timmar ser iallafall framsidans rabatt nu en aning mindre katastrofal ut. Efter lunch tog jag en cykeltur till min mäklare för att lämna de sista papperna inför morgondagens visning, jag håller nämligen på att sälja min gamla lägenhet i Knivsta (här kan du se annonsen på hemnet). Väl hemma från det kände jag att det var alldeles för länge sedan jag bakade något. Tiden har ju liksom inte funnits. I skrivande stund doftar mitt kök magiskt och på spisen står en proteinkaka med blåbär och citron och svalnar. Tror den blir jättegod!

Men jag tänkte ju inte skriva om proteinkakor idag. Inte heller var min tanke att babbla massa om rabatter och lägenhetsvisningar. Nej, jag ville ju snacka om sushi. Igår kväll hade jag nämligen över mina två fina vänner Josephine och Camilla på sushi-och-vin-kväll.

Det är faktiskt väldigt enkelt att göra egen sushi. Jag hade förberett riset; koka enligt anvisningarna på förpackningen, tillsätt sushi-vinäger (finns alltså en färdig mix att köpa, annars blandar du risvinäger och socker) och låt svalna. Sedan hade jag pressat och skurit tofu i stavar, och låtit dem ligga i marinad (japansk soja, sweet chili, sriracha, sirap) några timmar innan jag tillagade dem i ugnen (200 grader tills de fått fin yta). När tjejerna kom skar vi upp morot, gurka, avokado och mango, sedan började vi rulla sushi! Hundarna höll givetvis koll på oss under tiden.

När alla rullar var rullade lät vi dem vila i kylen en stund medan vi satte oss på altanen med en flaska vin i den härliga kvällssolen. När flaskan var uppdrucken gick vi in igen och skar vi upp sushin, ringlade över srirachamajo och strösslade sist på rostad lök. OBS rostad lök är jätteviktigt ok. Det är liksom pricken över i. Jag har för övrigt bestämt mig för att jag framöver ska ha rostad lök på cirka allt jag äter.

Innan vi började äta var det viktigt att alla hann ta några bilder till instagram, men när det var gjort kunde vi korka upp en ny flaska vin och slå oss ned för att avnjuta den ofantligt goda sushin vi gjort.

Jag vill också passa på att informera om att jag lyckades göra min första ”inside out”-sushi igår. Jag har aldrig vågat prova innan för jag har tänkt att det kommer sluta med ris överallt och en rulle omöjlig att skära i bitar, men (!) det gick hur bra som helst och var inte alls svårt.

Om du inte gjort sushi själv tidigare så rekommenderar jag dig verkligen att prova. Det är enkelt, går snabbt (även om en måste förbereda lite med riset osv) och blir helt magiskt gott. Allt du behöver finns att köpa på de flesta livsmedelsbutiker,

  • sushiris
  • sushi-vinäger (alt. risvinäger+socker)
  • noriark
  • bambumatta (att rulla sushin med)
  • valfria grönsaker och frukter
  • valfri proteinkälla (vi körde alltså på tofu, men annars är ju det givna lax, crabstick, räkor etc)
  • japansk soja (finns även en som heter sushi-soja)
  • wasabi
  • srirachamajo
  • rostad lök
  • sesamfrön

…. egentligen kan du såklart fylla din sushi med precis vad du vill. Det är dock värt att använda just sushiris/rundris, och inte ”vanligt” ris, då sushiris klibbar mycket bättre och alltså ger sushibitar som inte faller itu lika lätt. Att toppa med srirachamajo och rostad lök är inte heller en nödvändighet, men något jag varmt rekommenderar. Att doppa bitarna i soja med wasabi tycker jag däremot är mer eller mindre ett måste, helt enkelt för att det är så himla gott.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar