BROWNIES & BLONDIES Recept

Proteinrik brownie – utan proteinpulver

En kväll i förra veckan bestämde vi oss för att packa med oss picknick och sätta oss nere vid ån i kvällssolen för att äta middag och dricka lite vin. Jag gjorde en linssallad med belugalinser, rödbetor, tomat, granatäpple, fetaost och picklad lök på toppen. Allting mer eller mindre dränkt i en honungsdressing. Det var nog veckans finaste kväll, som avslutades på altanen med mer vin och mer snicksnack.

Hur som helst, det jag ville komma till var att jag påmindes om hur förträffliga linser är. Just belugalinser håller formen bra när de kokas och är därför perfekta i till exempel sallader. Andra linser, så som röda linser, blir väldigt mjuka och det blir lätt lite ”grötigt”, det hela. Vilket inte är optimalt till exempelvis sallader kanske men däremot kanon i bakverk!

Så, i helgen bestämde jag mig för att baka med just röda linser. Valet föll, inte helt otippat, på brownie. Och wow, så bra de blev!

Browniesmetens bas består förutom av linser av lite havremjöl, flytande kokosolja , hasselnötskräm och en blandning av mörk och ljus sockerfri choklad. Vill du ha en riktigt chokladig/mörk brownie rekommenderar jag att du använder enbart mörk choklad, samt eventuellt tillsätter ytterligare lite kakao i smeten. Se till att smaka av ordentligt, du kommer förmodligen vilja söta lite extra också!


PROTEINRIK BROWNIE – utan proteinpulver

receptet ger 16-20 små brownies

Du behöver:

  • 90g (1 rågad dl) torkade röda linser + 3,5 dl vatten
  • 3 msk flytande kokosolja (annan olja borde funka lika fint)
  • 3 msk (60g) mörk fibersirap, jag använde Nicks med honungssmak
  • 90g choklad, mörk eller ljus eller en blandning
  • 80g (4 msk) hasselnötskräm, jag använde Barebells
  • 30g (strax över 1/2 dl) havremjöl
  • 4 msk sukrin gold
  • 1 msk kakao
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform (jag använde en mixtur från IKEA med måtten 25×35).
  2. Skölj linserna och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka upp och låt sedan puttra i ca 12 minuter. Rör om då och då. Häll av eventuellt överflödigt vatten ((borde inte vara mycket).
  3. Låt linserna svalna något, mixa sedan till en slät kräm/smet.
  4. Smält ihop olja och sirap i en liten kastrull, dra från värmen och tillsätt chokladen (hackad). Rör tills chokladen smält.
  5. Tillsätt chokladsmeten till linssmeten och mixa igen.
  6. Tillsätt hasselnötskrämen och mixa in.
  7. Tillsätt slutligen resterande ingredienser och mixa en sista gång tills du har en jämn och fin smet.
  8. Beroende på hur mörk choklad du använt vill du eventuellt tillsätta lite mer sötning, så smaka av smeten. Du kan också tillsätta mer kakao om du vill ha lite ”chokladigare/mörkare” brownie.
  9. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i ca 22 minuter. Ta ut och låt svalna, ställ sedan in i kylen minst över natten, innan du skär upp och serverar.

Du kanske gillar

1 Kommentar

  • Svara
    Katarina
    17 juni, 2020 at 08:23

    Wow, den ser otroligt god ut! Tack för receptet.

Lämna ett svar