Fannys Favvo

Så använder du fibersirap

Idag tänkte jag skriva lite om fibersirap, samt besvara frågan jag får ganska ofta; ”hur använder jag fibersirap?”

Först går vi igenom lite vanliga frågor om fibersirap/IMO.


Först och främst: vad ÄR fibersirapen, egentligen?

Fibersirap är IMO (isomalto-oligosackarider) och består till största del av prebiotisk fiber, som enkelt förklarat är matsmältning resistenta kolhydrater, vilket alltså betyder att majoriteten av kolhydraterna IMO ger är alltså fibrer som ”går rakt genom kroppen”. Det är därför kolhydratsinnehållet blir ”dubbelt” på innehållsförteckningen av något som innehåller IMO.

Okej.. IMO.. Men alltså, vad är DET, då?

IMO består alltså till största del av prebiotisk fiber. Jag har läst en hel del om IMO, och den mesta info som finns (gällande själva kemin och tillverkningen av slutprodukten, dvs sirapen) hittas på engelska. Istället för att försöka översätta och sammanfatta till er här, hänvisar jag den som vill läsa mer om detta till exempelvis wikipedia eller här”IMO is a mixture of short-chain carbohydrates which has a digestion-resistant property. IMO is found naturally in some foods, as well as being manufactured commercially”

…så IMO är värsta nyttiga grejen eller? Är det ett bra sätt att få i sig fibrer?

Alltså. Makes no sense att hinka sirap för att få i sig en vettig dos fibrer, kan jag tycka. Inte riktigt motiverat att använda fibersirap/IMO med tanken att ”vara nyttig” eller täcka sitt fiberbehov, liksom. I små mängder hittar man IMO i bland annat honung, miso, sake och soja, och fibrer är ju något som människor överlag inte direkt överdoserar och som gör de flesta gott. Men är det fibrer du vill åt, ät dem. Du vet, mat och så. Grönsaker. Höjer också ett varningens finger för att en lätt blir dålig i magen av för stora mängder fibersirap.

Finns IMO bara i just siraps-form?

IMO säljs som både sirap och pulver. Jag har båda varianterna hemma och har testat lite olika grejer med dem. Personligen tycker jag helt klart att sirapen är både lättare och roligare att använda, främst för att pulver blir något ”mittemellan”. Det är ett lätt, sött pulver som visserligen kan ersätta en del mjöl (rent konsistens-mässigt) i recept, men eftersom det samtidigt är väldigt sött har i alla fall jag haft svårt att riktigt ”se poängen” och användningsområdet. Med ett stort undantag, mina bästa bars genom tiderna; proteinbar med salt kola och choklad, där jag använder pulver. Om man värmer upp pulver+vatten får man en sirap, som används precis som den fibersirap man köper färdig. Vill du testa IMO i pulverform hittar du det hos HÄR hos My Protein.

Okej, så var köper man fibersirap?

Fibersirap hittar du idag i cirka alla vanliga livsmedelsbutiker, oftast av märket NICKS. Det finns två sorter; en ljus, och en mörk ”med honungssmak”. Huruvida den sistnämnda smakar så mycket honung vettetusan, vill jag åt just honungssmaken använder jag helt enkelt honung. Vita fiber-pulver köper jag från MyProtein.


Vad kan en då GÖRA med fibersirap?

Av alla ingredienser jag har hemma är fibersirap nog den jag använder allra flitigast. Både i mat och bak. Här kommer ett gäng exempel på användningsområden, för både den mörka och den ljusa sirapen;

Att göra med mörk fibersirap:

Att göra med ljus fibersirap:


Använder du fibersirap? I så fall, hur?

Du kanske gillar

2 Kommentarer

  • Svara
    Karin Nord
    25 september, 2023 at 10:56

    Kan man inte göra de kakor/godis som du tipsar om utan fibersirap? Hur blir det om man tar annan sötning men inte ersätter själva fibrerna?

    • Svara
      roethlisberger
      25 september, 2023 at 11:52

      Nja, egentligen är det korta svaret nej. Sen, i vissa bakverk/godis kan man ev använda tex vanlig sirap eller honung (dvs inte typ sötströ) men det beror på vilket recept det är och vilka de övriga ingredienserna är. Fibersirap binder väldigt bra och tex småkakor blir krispiga men ändå sega. Strösötning sötar visserligen men binder ju inte på samma sätt.

Lämna ett svar