JULRECEPT PROTEINBAK TÅRTOR & KLADDKAKOR

Pepparkaks(protein)kladdkaka

Jag kommer lätt in i perioder av olika slag. Nu tänker jag på ätbart alltså. Jag får dille på något och vill äta det varje dag. De senaste veckorna (okej, månaderna är det väl vid det här laget) har jag varit inne i en naturgodis-period. Både jag och M är helt fast i naturgodis-träsket och äter det flera gånger i veckan. Vi försökte hålla oss till helgen ett tag, men så kom vi på att onsdag ju är lillördag, och således borde tisdag vara lillfredag. Två dagar en såklart ska få mysa till det med lite naturgodis! Vi köper för ungefär en hundring åt gången, och det är bara det ekonomiska som får oss att inte köpa och äta naturgodis exakt varje dag. Det känns inte riktigt försvarbart att lägga närmare 2000 kronor i månaden på godis. Å andra sidan är vi inga ”spenderare” i övrigt, någon av oss, så vi lägger typ pengar på ätbart (vi äter alltså en hel del mat också, inte bara naturgodis, jag lovar) och that’s it.

Hur som helst. Igår hade jag för en gångs skull inte köpt hem naturgodis. Men när M kom upp från kontoret vid 20-tiden och frågade om vi hade ”något gott” hemma kunde jag iallafall svara att ja, det står en kladdkaka i ugnen! För varje kväll kräver sitt gotte, i alla fall i min värld. Plus att jag ville baka något med Tyngre’s ”säsongssmak” av proteinpulver, nämligen pepparkaka. Tydligen är jag inte bara inne i en naturgodis-period utan även en kladdkake-period, då det nu alltså blev ytterligare en kladdkaka. Men det var en fantastisk idé att göra kladdkaka med detta kasein, för herregud så god den blev. Den smakar pepparkaksdeg!!

Normalt brukar jag alltid rekommendera att en låter kladdkakan svalna och allra helst stå i kylen ett tag innan servering. Vi hade inte tålamod för det igårkväll. Utan vi skar upp ljumna bitar av kakan och toppade med salted caramel-glass från Nicks (min favvo!)

Dessa bilder fotade jag dock nu på morgonen, efter att kladdkakan fått stå i kylen över natten. Så nu var den fastare, lite kladd-seg.

Oavsett hur du föredrar din kladdkaka, ljummen och mjuk eller kyld och segkladdig, så rekommenderar jag dig verkligen att göra denna pepparkakskladdkaka. Kombon med salt karamell-glass var inte fel den heller, så kan varmt rekommendera även den.


PEPPARKAKS(PROTEIN)KLADDKAKA

18cm i diameter

Du behöver:

  • 2 dl (80g) havremjöl (mixa havregryn till ett fint mjöl)
  • 1 dl (43g) vetemjöl
  • 1/2 dl (15g) kasein proteinpulver, jag använde Tyngre’s Pepparkaka
  • 1 msk sukrin gold
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk pepparkakskrydda
  • 1/2 dl (45g) kokosolja
  • 2 msk (32g) Proteinella Vit Choklad
  • 1 dl fibersirap gold
  • 1 äggula

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform (som har en diameter på 18 cm). Fetta botten+kanter, ställ åt sidan.
  2. Rör ihop kokosolja och proteinella. Om de är för fasta för att röra ihop kan du micra dem i några sekunder (inte länge det ska bara bli flytande så du kan röra ihop dem). Rör ner fibersirap och äggula och ställ åt sidan.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olje-blandningen och arbeta ihop till kakdegs-konsistens med hjälp av en gaffel (eller händerna, så gör jag). Den blir tjock, typ som en pepparkaksdeg, och den ska alltså vara så.
  4. Tryck ut degen i den förberedda formen och grädda i 12 minuter, ta ut och låt svalna helt i formen innan du lossar och skär upp. Förvara i kyl.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar