PROTEINBAK Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR

PROTEIN-BALLERINAKAKOR

Jag ska vara helt ärlig och säga att jag har inget försvar till varför det tog mig ända tills nu att göra dessa kakor. När jag väl fick idéen nu i helgen frågade jag mig själv hur jag inte kunnat komma och tänka på det tidigare?! Det säger ju sig självt att krispiga proteinkakor + nougatfyllning = succé.

Och ja, dessa kakor ÄR verkligen succé. De blev helt makalöst goda. När min käre sambo fick en att provsmaka igår kväll utbrast han ”oj, de smakar ju verkligen precis som originalet!?”

Det här måste vara ett av mina bästa recept för just protein-småkakor. Min erfarenhet är att det kan vara trixigt att få till sådär härligt krispiga, men ändå liksom sega, kakor när en använder proteinpulver i baket. Under åren tror jag att jag kommit på några tumregler;

  • Använd inte för mycket proteinpulver – det blir antingen torrt och trist eller så blir det gummikaka av alltihopa.
  • Ha i någon typ av fett – kakor utan fett blir aldrig bra. Helt enkelt för att fett gör allt ätbart bättre och godare.
  • Söta med sirap – jag gör numera alltid mina småkakor (proteinberikade eller ej) med fibersirap. Jag upplever att det ger kakorna krispig yta samtidigt som mitten blir perfekt seg.

Fyllningen är superenkel; lika delar sockerfri mjölkchoklad och Proteinella. Be aware att om du provsmakar så finns risken att du kommer vilja skeda i dig fyllningen istället för att bre den på kakorna.


PROTEIN-BALLERINAKAKOR

receptet ger 5 st ballerinakakor

Du behöver:

  • 40g kokosolja, neutral
  • 60g (3 msk) mörk fibersirap, har använde NICK’s med honungssmak
  • 50g (lite mindre än 1dl) fettreducerat mandelmjöl
  • 30g (inte riktigt 1dl) vassleprotein i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
  • 1/3 tsk bikarbonat
  • 3/4 msk kakao
  • 1/2 msk vatten
  • 60g sockerfri mjölkchoklad
  • 60g Proteinella hazelnut & cocoa

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör ihop kokosolja (micra några sekunder för att få flytande) och sirap tills helt jämnt.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i olja/sirap-blandningen. Arbeta ihop (enklast för hand då degen blir rätt ”stabbig”).
  4. Dela upp degen i två. Tillsätt kakao och vatten till ena delen och arbeta in. Nu har du alltså en ljus och en mörk deg.
  5. Dela upp varje deg i 5 (dvs totalt 10 delar) och rulla till bollar. Platta ut på den förberedda plåten och stansa ut jämnstora kakor med hjälp av tex ett glas. Gör sedan ett mindre hål i mitten på de ljusa kakorna (jag använde den lilla ”press-delen” av en vitlökspress).
  6. Grädda tills de fått fin färg, ca 6 minuter. Ta ut och låt svalna lite.
  7. Gör fyllningen genom att smälta chokladen och sedan röra ihop med proteinella. Låt svalna en aning så den blir fastare, bre sedan över de mörka kakorna. Lägg på ”locket” (dvs de ljusa kakorna) och ställ in kakorna i kylen att stelna.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar