CHEESECAKE & PAJ MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept

LJUVLIG RABARBERKAKA

I fredags var vi på middag hos min mamma. Till efterrätt hade hon gjort en blåbärskaka som var helt makalöst god, framför allt kanterna var riktigt ”wow” för mig, de var liksom nästan knäckiga. Jag bad om receptet och igår morse ställde jag mig och gjorde en egen variant av kakan.

Jag rotade fram lite rabarber ur frysen för jag tänkte att det skulle passa fint ihop med den knäckiga bottnen och kanterna. Jag ändrade också om lite i receptet, så min version kommer här nedan. Det jag gjort är att jag använt kokosolja istället för smör (pga hade inte tillräckligt med smör hemma) och så ville jag höja proteininnehållet något och böt därför ut hälften av vetemjölet mot vassle proteinpulver i vaniljsmak. Resultatet var i alla fall en minst lika ljuvlig kaka som den mamma bjöd på i fredags. Den här kakan tror jag blir god med typ vilken frukt/bär som i, och jag kommer garanterat att göra den många gånger igen! Nästa gång kör jag nog på äpple och kanel…


LJUVLIG RABARBERKAKA

18 cm i diameter

Du behöver:

  • 120g smält kokosolja eller smör
  • 2 dl Use Like Sugar
  • 1 ägg
  • 1 dl (60g) vetemjöl
  • 1 dl (35g) vassle proteinpulver i vaniljsmak, jag använde Tyngre’s Vaniljdrömmar
  • ca 2 dl rabarber*, skuren i små bitar
  • 1/2 dl hackad mandel
  • sukrin melis till garnering

* Det går alldeles utmärkt att använda fryst, tinad rabarber (det gjorde jag) men se till att krama ur vätskan efter tining.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform med diametern 18 cm. Fetta botten + kanter.
  2. Rör ihop kokosolja/smör med sötströ. Tillsätt sedan ägget, och slutligen mjöl och vassle proteinpulver.
  3. Du kommer ha en tjock, rätt stabbig och klibbig smet. Tryck ut den i den förberedda formen. Strö över rabarbern och tryck ner lite i smeten. Toppa med hackad mandel.
  4. Grädda i 25-30 minuter – jag gräddade min i 27 minuter och fick härligt knäckiga kanter och lite mjuk mitt. Låt kakan svalna helt innan servering. Pudra över sukrin melis (eller vanligt florsocker).

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar