JULRECEPT PROTEINBAK Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR

Sockerfritt och proteinrikt PEPPARKAKSHUS (+rabattkod)

För 4 år sedan gjorde jag mitt livs första pepparkakshus från scratch (se här). Till själva huset använde jag mig då av mitt recept på sockerfria protein-papparkakor, det ger nämligen underbart goda kakor. Men, det innehåller vita fiber-pulver, och varje gång jag postar ett recept innehållandes det får jag femtioelva frågor om vad det är, var en köper, hur en kan byta ut osv osv… Så jag bestämde mig i år för att ta fram ett nytt pepparkaksrecept, både för att göra kakor men också, inte minst, för att göra ett nytt pepparkakshus.

Eftersom vita fiber-pulver är detsamma som fibersirap, fast helt enkelt i pulverform, visste jag att det skulle gå att göra kakor med lika bra resultat med fibersirap, men att jag då skulle behöva ändra om i proportionerna. Dessutom verkar fettreducerat mandelmjöl, vilket jag använde i mitt gamla pepparkaksrecept, inte säljas längre, så det behövde jag hitta en ersättare för också. Efter ett par provbak lyckades jag till slut hitta kombon och mängderna som gav sådär perfekt knapriga, nästan lite knäckiga, pepparkakor och jag visste att jag var i mål.

Den här gången var jag inte lika ambitiös med dekorationen (för 4 år sedan gjorde jag sura remmar och klippte till små bitar som skulle föreställa tegel…) utan använde mig av hederligt strössel i härliga färger. Jag ville göra ett GLATT hus!

Jag gjorde vanlig sprits, dvs av florsocker, äggvita och en liten skvätt ättiksprit. Vill du göra sockerfri sprits går det hur bra som helst! Jag postade ett recept då för fyra år sedan (igen, här hittar du det) men jag skulle nog rekommendera dig att göra minst en dubbel laddning för att det ska räcka till ett helt hus. Du behöver sukrin melis, äggvita och några droppar citronsaft till den sockerfria spritsen. Vill du göra vanlig sprits är det bara 1 äggvita + 4 dl florsocker + 1 tsk ättiksprit (12%). Visp visp, klart. Väldigt enkel att jobba med.

Okej, nu ska ni få receptet på pepparkaksdegen! Det är väl egentligen en självklarhet, men skriver det ändå: det går såklart precis lika bra att göra pepparkakor av degen. Notera att jag gjorde ett ganska litet hus, och för det är den här mängden deg perfekt. Ska du göra ett större och mer avancerat bygge föreslår jag att du dubblar receptet. Äsch, dubbla oavsett, och gör vanliga kakor av degen som eventuellt blir över!


SOCKERFRI (och proteinrik) PEPPARKAKSDEG

Du behöver:

  • 50 g (inte riktigt 1 dl) vetemjöl
  • 60 g vassle proteinpulver, gärna i pepparkaka- eller kanelbullesmak
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • en nypa salt
  • 25 g kokosolja, flytande
  • 100 g mörk fibersirap, jag använder NICK’s fibersirap med honungssmak
  • 2 msk mjölk

+ lite extra vetemjöl för utbakning

Gör så här:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Häll över kokosolja, fibersirap och mjölk och arbeta genast ihop till en deg.
  3. Det är inte nödvändigt, men fördelaktigt, att låta degen ”vila” i kylen en stund, cirka 30 minuter eller så.
  4. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  5. Arbeta ut degen på en plan yta, pudra över lite vetemjöl för att underlätta utkvaling, och kavla ut den. Tips: Jag brukar lägga degen mellan två ark bakplåtspapper och kavla ut den tills lagom tunn.
  6. Skär ut husdelarna med de former/mallar du använder, och flytta över till den förberedda plåten.
  7. Grädda delarna i ca 8-10 minuter, håll koll så de inte bränns. Låt sedan svalna helt innan dekorering och montering.

15% RABATTKOD

Om du vill prova göra den här pepparkaksdegen, vilket jag verkligen kan rekommendera, så har jag fixat en rabattkod som gäller i NICK’s webbshop. Ange FANNY i kassan så får du 15% rabatt på hela ditt köp. HÄR hittar du fibersirapen jag använder i receptet, men koden gäller alltså på allt i shopen, och den är giltig december ut.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar