Mina mest använda ingredienser

MJÖLER

Nedan listar jag de mjöler jag använder mest. De flesta finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker, men jag har länkat de sorter jag själv beställer online.

  • mandelmjöl – finns av olika märken i vanliga livsmedelsbutiker. Går att göra själv genom att mala/mixa mandlar till ett fint mjöl.
  • fettreducerat mandelmjöl – lättare än vanligt mandelmjöl, väldigt likt vetemjöl i både utseende och volym, och passar därför bra i bakverk. Smakar lite marsipan.
  • kokosmjöl – finns i vanliga livsmedelsbutiker, och är inte samma sak som malda/mixade kokosflingor.
  • fettreducerat kokosmjöl – liknar vanligt kokosmjöl och de båda binder väldigt mycket vätska, smakar kokos.
  • havremjöl – havregryn, vanliga eller glutenfria, mixade till ett mjöl.
  • fettreducerat sesammjöl – lite nötig smak (men är nötfritt) och passar bra i matigare degar och bröd.
  • fettreducerat jordnötsmjöl – mild jordnötssmak, passar bra i bakning.

SÖTNING

Jag använder främst:

  • sötströ – när jag i recept skriver just sötströ, menar jag “sötning i ströformat”. Det finns flera olika märken och varianter i butik, men om jag inte skriver något mer så menar jag alltså en strö-sötning som motsvarar strösocker 1:1 (dvs mäter och sötar lika som socker).
  • sukrin gold – brun strösötning att ersätta olika typer av brunt socker med (så som farin- eller kokossocker). Också 1:1 och ger en lite “rundare och varmare” smak än en vanlig sötströ-variant.
  • fibersirap clear – en söt sirap som består mestadels av prebiotisk fiber, som vid upphettning binder väldigt bra. Jag har skrivit mer om vad exakt fibersirap är här: svar på vanliga frågor om IMO
  • fibersirap gold – en gyllene variant av fibersirap, som jag använder när jag vill ha lite mer “siraps-smak”
  • steviadroppar – passar bra när man inte vill påverka volymen av det man sötar, exempelvis dryck eller yoghurt. Finns både naturell och smaksatt, och är väldigt koncentrerad så några droppar räcker långt.
  • sukrin melis – används som flormelis/florsocker, exempelvis i glasyr och frostingar, smörkräm eller sprits.
  • agave sirap
  • honung

BÖNOR

Jag har många recept innehållandes baljväxter av olika slag, allt från vita bönor till kikärtor till röda linser. Vilken böna/lins/ärta som passar bäst i ett bakverk beror framför allt på övriga ingredienser och smaksättningar.

  • Vita bönor är milda och har en lite nötaktig smak (jag har läst beskrivningar som “smörig mandelsmak”, men det är kanske att ta i…) de är mina favoriter i bakverk av två skäl; dels för den neutrala smaken, samt för den ljusa färgen.
  • Svarta bönor är rätt lika de vita båda vad gäller storlek, konsistens och smak. De är inte riktigt lika “krämiga” och de upplevs ofta smaka lite mer just böna. På grund av den lite starkare smaken, och inte minst färgen, använder jag mest de svarta bönorna i bakverk som innehåller mycket choklad/kakao. Dessa bakverk behöver i regel sötas mer.
  • Kikärtor har också en nötaktig smak och även om jag främst använder den i mat och o-söta recept så kan man även göra läckra desserter med kikärtor, till exempel utgör de basen i min favoritglass; här i choklad och här med kaffe, browniebitar & salt kolasås.

ANNAT SMÅTT & GOTT

När jag inkluderar lite annorlunda ingredienser brukar jag alltid skriva ut och länka varifrån jag köpt dem, men listar här några ofta återkommande favoriter:

  • Frystorkade frukter & bär – finns numera att hitta i enstaka livsmedelsbutiker och hälsokoster, men jag beställer oftast från iherb då det är billigast. Vill du läsa mer om iherb och saker bra att tänka på inför en beställning kan du läsa min Iherb-guide
  • Smaksättningar – det finns mängder av smaksättningar i olika form, i vanliga livsmedelsbutiker hittar du exempelvis saffransarom (finns på hyllan med karamellfärg) och vaniljpulver.
  • Kryddmixer – också en iherbfavorit, utbudet är enormt!

LÄS OCKSÅ:

BUIfannysiherbguideMA BMP