Inspiration och pepp Tankar om ting Träning Vardagsuppdatering

riktlinjer för att hålla hälsa, och vad som förmodligen dödar mer

När jag sitter här med dagens första kaffe och pluggar Träningslära, läser jag om en sak jag tänkte redan under skolveckan i Stockholm att jag ville skriva här.

Det finns en princip, FID, inom träning och hälsa som betyder Frekvens, Intensitet, Duration. Det vill säga hur ofta något sker, hur hård den belastningen är (vilket man mäter i MHR, maxpuls alltså) och hur länge aktiviteten utövas.

ACSM (American Collage of Sports Medicine)’s riktlinjer för daglig fysisk aktivitet för hälsa (notera – hälsa. Inte ökad muskelmassa, förbättrad styrka eller viktminskning) är dessa:

 • 5-7 gånger i veckan
 • 55-69 % av MHR
 • 30 minuter (ackumulerat)
 • Konditionsträning
Detta betyder alltså att för att hålla hälsan räcker det om man 5 till 7 gånger i veckan, i sammanlagt en halvtimme (det är vad ackumulerat betyder, man kan dela upp de 30 minuterna i 3 x 10), ägnar sig åt exempelvis trädgårdsarbete, går i trappor eller bara går en promenad i ”pratvänlig takt”.
.
Intressant notering här är för övrigt att man i studier sett att redan vid 70 kcal/per dag reduceras risken för en förtidig död, och vid 150 kcal/dag (vilket är de 30 minuterna, give or take) minskade risken ytterligare.
.
Det chockerande här är, för det förvånade mig verkligen, att 75-80 % av Sveriges befolkning (inte USA – Sverige) inte kommer upp i dessa riktlinjer. 75-80 % av Sveriges befolkning skulle alltså kunna minska risken för en förtidig död bara genom att ”offra” 30 minuter om dagen åt någon lätt aktivitet. Det måste inte ens vara träning.
.
Jag har förstått att väldigt många tycker att man inte ”hinner” träna. Nu håller jag självklart inte med om det, det går absolut att både arbeta och ha familj och ändå träna regelbundet. Men om man nu har jobb, familj eller vad-man-nu-skyller-på, så kan jag ärligt talat inte förstå hur man kan undvika att röra sig 30 minuter om dagen? Det är ingenting! Tar alla bilen överallt? Städar ingen hemma längre, har inte folk trädgård? Barn, herrejösses men jag vill minnas att barn leker, springer, hoppar? Skrämmande, är det i alla fall. 75-80 %, det är många många procent.
.
Det jag främst ville få fram här, var att när jag skriver om att träna för hälsa (vilket trots allt är det jag skriver om och vill belysa) så menar jag inte att man måste träna 4 gånger i veckan. Man måste inte styrketräna och man måste inte ha planerade pass. Inte för att behålla hälsan, sedan finns det ju tusen andra fördelar med att träna regelbundet, men nu pratar vi alltså bara om hälsa. Eftersom jag tror att majoriteten som läser här är väldigt medvetna och försöker både äta bra och träna, så vill jag till er säga – take a chillpill, va. Ni är rätt safe. Vi tillhör en hälsosam minoritet! Ni måste förstå, att börjar ni trots ert leverne med bra fysisk aktivitet och bra mat, noja och stressa upp er över mängden träning ni utövar, hur hårt och hur ofta, så tar det bort så mycket av det ni från början vann på de hälsosamma valen ni gjorde. Personligen är jag helt övertygad om att psykisk ohälsa tar fler liv än övervikt, rökning, cancer och naturkatastrofer gör tillsammans.
.
Så, nu är vi nöjda och glada, stolta och starka 🙂 Ha en fantastisk torsdag!

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Anna
  20 september, 2012 at 09:13

  Tack för ett väldigt bra skrivet inlägg, som absolut gav mig en tankeställare. Speciellt den sista biten. Det är viktigt att påminna sig om det emellanåt!

 • Svara
  Victoria
  20 september, 2012 at 14:01

  Word! 🙂 kram på dig

 • Svara
  Lina
  20 september, 2012 at 15:36

  Jättebra inlägg! Helt rätt 🙂

 • Svara
  Petra - Jag & mitt liv med barn, LCHF och träning
  21 september, 2012 at 09:00

  Mycket bra skrivet! Jag tar ofta en halvtimmes promenad på lunchen (har totalt 60 min lunch) och det gör att jag blir mycket piggare på eftermiddagarna. Totalt blir det 2 timmars promenad per vecka, då jag arbetar 4 dagar/vecka.

 • Svara
  Hans
  13 november, 2012 at 05:02

  Jag minns faktiskt när Pernilla gick igenom det där!!
  Helt sjukt att vi inte rör på oss mer än så!

  • Svara
   roethlisberger
   13 november, 2012 at 07:38

   Ja det är verkligen helt galet! Pernilla är för övrigt riktigt himla bra 🙂 som de allihop!

Lämna ett svar