Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Okategoriserade Vardagsuppdatering

en liten guide till att lyckas med det hälsosamma baket

Bakning är inte kemi.

Där skulle majoriteten av bagare och konditorer förmodligen ge mig kicken ja. Men faktiskt, jag är och har alltid varit, kass på det där med mått. Liksom matsked och tesked, same same liksom. ”En sked” blir asbra! Och hittar jag vare sig mat- eller tesked så tar jag den sked jag hittar bara! Samma sak när det gäller mjöl, mjölk och diverse olika ingredienser – jag tar det jag har!

Många av er frågar om man kan byta ut det ena eller andra, om man kan använda vanlig mjölk istället för soyamjölk som jag ofta kör med.. mitt svar på alla dessa frågor är ja, men självklart kan slutresultatet skilja sig aningen i smak, form och konsistens. Använder man bara sunt förnuft, så brukar det bli bra. Som med det mesta i livet, alltså! 🙂

Jag tänkte att en liten guide med alternativ kanske skulle uppskattas, vad man kan använda istället och vilka funktioner vissa livsmedel kan ha.

Mjöl och gryner:
  • Det är liksom ingen synd att baka med ”vanligt” vetemjöl, har du för mindre nöt- soja- eller kokosmjöl än vad receptet anger? Låt den sista dl vara det mjöl du har!
  • Har du inte mandelmjöl hemma, men en påse nötter? Mal dem till ett eget mjöl, no biggie. En bra mixer kan funka fint, annars en vanlig nötmal.
  • Inget mjöl alls hemma? Havregryn går att mixa till en fint mjöl, jag använder det när jag gör olika äppelkaks-bak, müsli eller granola.
  • Diverse puffar (ris, havre, quinoa etc) är goda att ha i bars, och kan piffa till de flesta bakverk om man vill ”fylla ut” med något.
Fett:
  • smör går ofta att byta ut mot delar äppelmos eller avocado.
  • om du har en hårdare typ av kokosolja och smälter den, låt svalna – blandar man den direkt ner i något kallt kan den stelna och bli en enda klump i smeten. Not so tasty.
Mjölk, yoghurt, ägg, tofu:
  • silkestofu kan vara svårt att hitta, men går ofta att byta ut mot någon tjockare yoghurt, så som turkisk, grekisk eller kanske kvarg.
  • är du vegen eller tål inte ägg, kan man göra så kallade ”flax egg”.
Socker och sötning:
  • det finns mängder av naturlig sötning: honung, agave, dadlar… om du inte har tillräckligt med vanligt socker/sötning så i med några mixade dadlar eller en klick honung! Också en väldigt bra grej för småkakor, raw-bars och liknande.
  • det finns också mängder av socker-substitut, både bra och mindre bra sådana, men ibland när man bakar vill man ha något som motsvarar vanligt sockers vikt och mått rakt av. Personlig favorit är sötin, sedan gillar jag alla typer av stevia.
  • kokossocker må innehålla lite kcal (till skillnad från de flesta sötningar, men fortf mindre än vanligt socker, och har lågt GI) men bidrar med en väldigt god och exotisk smak. Jag älskar kokos-socker! Smakar lite kola, typ.
Frukt och grönt i bak:
  • vill du av en eller annan orsak inte använda mjöl? Tänk: vad är mjöligt i konsistensen, och kan på så vis vara en bra ersättning? Kanske någon typ av böna eller ärta?
  • frukt är sött! Frys in bananmynt och mixa till glass, riv ner ett äpple i degen om du siktar på en äppelkaks-touch, ha bär och mosad frukt i gottebollar osv osv…
  • krämer och mousse:er blir fantastiskt lena och krämiga av en mogen banan eller (min favvo) avocado (mindre aptitlig färg här dock, så passar väl bäst om man har i kakao eller liknande)
Övrigt:
  • våga vara nytänkande! Vad är det värsta som kan hända?
  • i-n-t-e-r-n-e-t. Hur nytänkande du än är och hur knasiga idéer du än tycker att du har – så har någon förmodligen redan hunnit före. Surfa runt och läs på, så slipper du onödiga överraskningar i köket och har större chanser att lyckas med nya experiment.
Är det något ni vill tillägga eller fråga om så kör på! Jag kan mycket väl ha glömt något, och lägger gärna till punkter i listan 🙂

Du kanske gillar

9 Kommentarer

  • Svara
    Josefin
    10 oktober, 2012 at 08:47

    Åh vad bra inlägg! När man ska ”börja baka nyttigt” är detta precis vad man behöver luta sig på. Det tar emot att experimentera för mkt precis i början. Man vill liksom börja med något man vet funkar 😉

  • Svara
    Jennifer
    10 oktober, 2012 at 08:49

    Dina bakverk ser himla läckra ut 🙂 Nu blev jag också sugen på att baka något.
    Hoppas du får en bra dag!

  • Svara
    Anna
    10 oktober, 2012 at 15:24

    Älskar grejen med att ”ta vad man har”. Bra tips!

  • Svara
    kaiileen
    10 oktober, 2012 at 15:56

    Bästa inlägget ever! Tackar för tipsen! 🙂

  • Svara
    Charlotta
    10 oktober, 2012 at 18:43

    Vad är ”flax egg”?

    • Svara
      roethlisberger
      11 oktober, 2012 at 11:26

      googla!

  • Svara
    felicia-
    11 oktober, 2012 at 16:24

    Oj vilket bra blogg jag trillade in på!! Bra!

    Har en liten fråga, brukar äta havregrynsgröt till frukost. ALLA säger ju att det är den nyttigaste frukosten. MEn vill variera lite och köpte grötris. Är det minst lika nyttigt eller vad skiljer det sig eller är det onyttigt?
    tacksam för svar!

  • Svara
    Jennie
    25 oktober, 2012 at 08:51

    Det Sötin som du använder.. ser det/är det som socker i ”formen” eller mer som ett” pulver”?

    • Svara
      roethlisberger
      25 oktober, 2012 at 09:10

      socker! Samma ”konsistens” som strösocker 🙂 jag tycker det är lättast, så man kan måtta som med ”vanligt” socker 🙂

Lämna ett svar till kaiileen Avbryt svar