Mmmm nutella. Vem gillar inte denna tjocka, nötiga chokladkräm?
Man kan komma nutella-smaken på spåren bara man blandar hasselnötter och kakao. Men det blir liksom inte riktig nutella då, utan bara just hasselnötter och kakao. Om man däremot rostar nötterna, och tillsätter mer än bara kakao – ja då pratar vi the real thing! Jag råkade ha lite hasselnötter till övers i skåpet, och kände för lite donande i köket, vilket alltså resulterade i den perfekta, hälsosamma, nutellan!
- 120 g hasselnötter
- 1 nypa vaniljpulver
- 2 msk kakao
- 1/2 dl socker (eller motsvarande mängd sötning)
- 1 nypa salt
- 1/2-1 dl silkestofu (eller mjölk, då lite mindre! Jag tog 50/50 av dem)
Rosta hasselnötterna i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Lägg dem mellan två ark hushållspapper och ”skrubba” av skalet (det är inte hela världen om lite är kvar, men skalen blir rätt brända så för smakens skull – få bort så mycket som möjligt). När de svalnat, mixa dem till ett nötsmör. Det tar ett tag, och man får stoppa och pilla ner smulorna från kanterna flera gånger, men tillslut blir det smör! Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa tills slät konsistens (eller hur du nu önskar din nutella). Klart!Så himla god är denna nutella, jag tycker faktiskt den smakar bättre än köpe-varianten… kanske för att den är söt men inte sådär att man tror tänderna ska lossna 😉 passade perfekt att toppa gårdagens Brownies med!
11 Kommentarer
Stepup 2 Fitness
26 oktober, 2012 at 19:29Den nutellan hade passat på mina brownies!
Hittade hit från Sofy 🙂
roethlisberger
26 oktober, 2012 at 19:59kul att du hittade hit! Kikat in hos dig med, med hjälp av Sofy 😉 Och ja, den var fantastiskt god på brownies, så prova det!
emmaeline
27 oktober, 2012 at 23:15Det där måste helt klart testas! Nutella är en stående favorit sedan barnsben, så det här receptet sparas på direkten 🙂
roethlisberger
28 oktober, 2012 at 09:59ja testa, blev verkligen succé denna 😀 hoppas det smakar!
Sandra
29 oktober, 2012 at 11:13Hej har du några bra fototips när det gäller att fota inomhus? 😀
Lina
30 oktober, 2012 at 09:09Men åh va gott, måste testas! 🙂 Jättetrevlig blogg du har. Kul att hittat hit. 🙂
Linn
30 oktober, 2012 at 18:43Tror du att man kan använda typ 1/2 banan istället för sockret? Toppen blogg, får massor av inspiration! 😀
roethlisberger
30 oktober, 2012 at 18:50hm ja det lär ju gå, men man får ju räkna med banansmaken såklart 🙂 kör med dadelpuré annars, världens bästa naturliga sötning!
Alexandra
31 oktober, 2012 at 23:39Jag är så sjukt glad att jag hittade till din blogg! Har länge letat efter smarriga hälsosamma recept på desserter, men alltid stött på kakor och muffins som i princip smakar bark, eller….ingenting. Hittade din instagram av en slump och klickade mig vidare hit – kommer bli fler besök 😉 Länkade till dina inlägg om brownies&nutella på min blogg!
Ha det bra! 🙂
Maya
23 februari, 2014 at 21:17Sååå himla god den blev!
roethlisberger
23 februari, 2014 at 21:30vad roligt att du gillar – det gör jag med 😉