Träning

Tecken på att man kanske tränar FÖR mycket

Träning och fysisk aktivitet är bland det viktigaste och vettigaste vi kan göra för vår hälsa. Men träning kan också göra mer skada än nytta : överträning är ett lika stort problem och lika skadligt som brist av träning.

För människor som kämpar för att komma iväg till gymmet/löpspåret/simhallen låter hela begreppet ”överträning”, att det ens skulle gå, rätt larvigt. Vem skulle pressa sig, utöva något som är så tråkigt och jobbigt, i en sådan stor utsträckning att det faktiskt blev skadligt?! Frivilligt?! Men, för entusiasten som upplever den där kicken, som älskar att bli svettig, känna sig stark, uthållig, och ja – ni vet ju hur bra man kan må efter ett träningspass, visst? För den entusiasten kan det övergå i ett sökande, en jakt på den där kicken som infinner sig allt mer sällan och det krävs allt mer tid, energi och kraft att ens utöva fysisk aktivitet. Man vet ju att man mår så bra av det, man vet ju att det är så kul, man vet ju det – så man kör på. Problemet uppstår när man känner ett behov av att ständigt bli ännu bättre, när den normala nivån inte räcker. Några tydliga och vanliga tecken på fysisk överbelastning och så kallad överträning är följande:

Fördröjd återhämtningstid
Träningsvärk som varar i dagar (om inte veckor) efter att du tränat kan vara ett tecken på att du behöver mer vila. Överträning innebär att du inte ger dina muskler tillräckligt med tid för att återhämta sig och läka innan du går på det igen.

Försämrad prestation
Att liksom inte känna det där PAABANG:et man tidigare upplevt under träning. Att inte få upp pulsen dit man vill, att uppleva de vanliga hantlarna som så mycket tyngre, att sakna det där pumpethur hårt man än kämpar, och även om det går, så är det så mycket jobbigare. Det är mest synbart i uthållighetssporter som löpning, cykling eller simning, men kan ses även om man sysslar med crossfit, styrketräning eller t.o.m yoga. Ett symptom på försämrad prestation är konstant trötthet när du tränar.

Förhöjd vilopuls
Mer stress betyder att också hjärtat behöver arbeta mer, och hårdare. En onormal ökning av din normala vilopuls kan tyda på att du utsätter din kropp för för mycket stress.

Ointresse för motion
En påtaglig minskning av motivation eller glädje vid fysisk aktivitet kan vara ett tydligt tecken på utbrändhet.

Humörsvängningar
Depression, ilska, förvirring, ångest och irritation är vanliga när kroppen överbelastas fysiskt. De stresshormoner som frigörs när man är känslomässigt stressad frigörs också när man fysiskt är överbelastad, vilket förklarar eventuella humörsvängningar.

Fett-ökning
Om du har gått ner i vikt men samtidigt märkt en ökning av kroppsfett, kan du vara i de senare stadierna av vad som kallas träninigs-överbelastning. Detta händer eftersom kroppen reagerar på långvarig stress genom att höja nivåerna av stresshormoner (t.ex. kortisol). Med tiden kan detta leda till en ökning av insulinresistensen och lagring av fettvävnad, särskilt runt midjan.

Ökat sug
Starkt sug efter saker som innehåller socker och koffein kan vara ett tecken på utbrändhet. Vad som händer är att din kropp plötsligt saknar något men inte riktigt kan specificera vad, så istället ”ber den” om sina mest primära behov.

Vad ska man göra då?
Det viktigaste och bästa du kan göra för dig själv om du upplever övertränings-symtom är
är att trappa ner, ta en paus. Ett par dagars eller en veckas uppehåll från träningen är inte mycket jämfört med de år du kan förlora på att tuta och köra utan att reflektera över tröttheten du upplever!overtraining-580x394

** Ovanstående punkter är delvis inspirerade (och översatta) från denna sida.

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Rund är också en form!
  17 april, 2013 at 10:22

  Riktigt bra och intressant inlägg! Jag tror tyvärr att det är vanligare än man tror. 🙁

 • Svara
  Elin
  17 april, 2013 at 10:55

  Hej Fanny!
  Har du någon kontaktmejl? Har lite jag skulle vilja fråga dig om, men skulle föredra att inte göra det som publicerad kommentar här.
  Elin

 • Svara
  Vickan
  17 april, 2013 at 11:57

  Ja när man tycker det är så roligt att träna är det nog lätt för många att glömma att även vilan är en del av träningen. Även det behövs tränas på!

 • Svara
  Jessica
  18 april, 2013 at 17:47

  Väldigt bra inlägg!

 • Svara
  Erica
  18 april, 2013 at 21:16

  Extremt bra och intressant inlägg! Väldigt bra att belysa den andra sidan av att träna för mycket! Själv har jag upplevt det den hårda vägen genom att faktiskt skada mig!

Lämna ett svar