Inspiration och pepp Kost Recept

vad man kan göra med nötter

Som ni vet har jag en del nötter hemma för tillfället. Det är dock lite sjukt att se hur snabbt lagret minskar i storlek. Ni kanske undrar, vad gör man med tolv kilo nötter?! Jo, det ska jag tala om. Eller, jag ska i alla fall dela med mig om ett gäng tips på grejer jag gillar att göra med just nötter.
candyking1Nötsmör – duh, ingen direkt nyhet att nötter gör sig bra som krämigt smör kanske. Men, det finns en del trix som tar nötsmöret från nivå ”kan lika gärna köpa det på ica”, till ”oj jag åt hela burken ståendes vid diskbänken”. Mmmmhm, såhär är det:

 • använd naturella nötter och rosta dem. Värme och tid i ugnen spelar inte så stor roll. Jag brukar bara passa på att rosta ett gäng nötter när jag ändå har ugnen igång för middag eller bak eller nåt. Håll dock ett noga ett öga på dem, låt dem få lite yta men inte bli svarta (inte gott).
 • våga vara lite crazy. Möjligheterna är oändliga. Alltså verkligen. En bra start här är givetvis att testa en lite crazy nöt. Typ inte jordnöt. Eller blanda flera olika nötter. Släng ner en näve redan kryddade nötter bland de naturella (använda alltså inte enbart kryddade… blir lätt ”to much”). Tillsätt torkad frukt, typ russin, fikon, plommon, körsbär… mmhm, now we’re talking! 
 • välj en kategori. Då menar jag sött eller salt. Eller rättare sagt, ska nötsmöret vara till typ mat – prova släng ner kryddor som curry, chili, vitlök eller rostad paprika. Ett sådant smör är en grym quickfix att bre över laxen eller kycklingen innan ugnen en stressig vardagsmiddag. Ska smöret däremot bres på mackan, klickas på gröten eller i yoghurten – söta med honung, hacka i choklad, blanda ned riven kokos, rör ner någon hackad aprikos eller pimpa kalaset med smakessens i någon form. Kanel och russin är storfavvo hos mig. Att ha i gröt eller kvarg, att bre på en banan eller en riskaka… så-sjukt-gott.

En söt favorit är min Nutella, såklart!nutella1

Frosting – nötsmör utblandat i någon form av kvarg/yoghurt/liknande (eller med protein pulver och vatten) blir snabbt till en mjuk, god och lättarbetad frosting. Går givetvis att variera i det oändliga med olika roliga smaksättningar.chocobananpb1

Grädde – ja, jag är sedan länge frälst av den fantastiskt goda cashewnöten och dennes förmåga att bli lite vad som helst gott man önskar. Många av er kan redan det här och vet hur man får till en fluffig och len grädde, men för er som inte testat förr kommer här händelseförloppet och ett bra basrecept:

Blötlägg 2 dl cashewnötter i minst 4 timmar. Häll av vatten, släng ner nötter i en mixer tillsammans med 1,5 dl vatten, en nypa vaniljpulver, 2 tsk citronsaft och gärna 2 tsk sötning, typ honung eller agave eller liknande… mixa. Låt svalna. Ät. Ta mer. Ät.cashewgraddeKan man göra grädde, så kan man sedan givetvis göra grädd-liknande grejer med cashews också. Som till exempel cheesecakes. Min all time favorite (hittills, i alla fall) är denna fantastiskt söta lilla raw:a cheesecake som lika enkelt görs som en enda stor, men jag gillar att göra flera mini’sar. Alla som fått smaka denna älskar den, hälso-nördar som godisråttor! Bäst blir konsistens och smak om man förvarar dem i frysen, men låter tina lite före servering.rawcheesecake1Gottebollar – ett tag gjorde jag typ en laddning gottebollar om dagen. Så gott är det. Fiffigt och enkelt, man tar bara vad man har hemma! Storfavvon är smakkombon Pistage & Havssalt. Jag kör alltså allra oftast på nötbas, och sammanfattat är detta mina riktlinjer när jag gör gottebollar:

 • nötter, frön, kokos, havregryn, puffar – bra grejer att ha som bas.
 • choklad. Tror inte jag någonsin gjort gottebollar utan choklad. Varför skulle jag, liksom?
 • smak. Jag gillar citron/ingefära, pistage/havssalt, jordgubb/chili, jordnöt/banan…
 • det finns inga regler. Få till en bra konsistens (och, eh, smak), rulla ihop, doppa i choklad, ställ i kyl eller frys och ät ät ät.

pistagebollarPå tal om gotte. Min bästa (och lyxigaste!?) proteinbar jag gjort var med en nötbas. Återigen cashewnötter, för det är ju för himla gott! Low carb dessutom, om man är in to that, liksom. Krispig cashewbotten och seg kolasås omsluten av mörk choklad…. låter inte fel nä. De smakar inte fel heller kan jag meddela!bastabarsen2Och, biskvierna har ju också nötbotten kom jag på! De är även försvinnande goda…biskvi2Man kan också göra diverse goda småkakor med nötter. Som till exempel Peanut butter-cookies (favorit!), eller för att utveckla och vara vara lite extra piffig : PB&J-cookies. Eller varför inte nötiga Chocolate Chip Cookies? Eller dessa fyllda mandelkakor?
mandeldadel1Om man inte vill baka då. Om man inte gillar sött (?!?!) utan bara vill ha… mat, liksom. Ja, då kan man tex göra sås av nötter. En av mina favoritsåser någonsin är den här, och en av mina absoluta favoriträtter är denna heta kycklinggryta med jordnötter, chili och apelsin.jordnotssaskycklingKänner man för ett salt tillbehör eller snacks att knappra på, är dessa fröknäcken gudomligt goda (och vackra! Om man bryr sig om sådant).knackebrodSen finns det ju tusentals smågrejer man kan ha nötter till. Ni vet, man kan strö dem över morgonfilen osv. Ha i väskan redo att bekämpa eftermiddagssuget. Kanske gegga in dem i lite honung, rosta i ugnen och ha som filmmys. Hacka och ha i topping och fyllning till kakor, bullar och muffins. Eller blanda med alla möjliga frön, kärnor och frukter för att göra din egen granola. Jag pimpar gärna min med proteinpulver, men det kan du göra precis som du vill, precis som med resterande innehåll – bara ha i vad du behagar! Nedan ser du julens favorit : Saffrans Crunchy Granola.saffransgranola2

Sist men inte minst får jag ju lov att tipsa om den kanske finaste av dem alla när det kommer till cheesecakes…. Chocolate Chip Cookie Dough Cheesecake. Det är liksom gott+gott+gott+gott…. ja, plus gott i all oändlighet! Recept på den, hittar ni i e-boken.
cccdcheesecakee

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Rund är också en form!
  28 maj, 2013 at 10:19

  Jag blir lika galet hungrig/sugen VARENDA gång jag läser din blogg. Du gör så otroligt mycket gott. Äta med ögat kan man göra, med dina foton. MUMS! 🙂

 • Svara
  Annie
  28 maj, 2013 at 10:22

  Det är inte snällt. Nu är jag ju sugen på att göra…. Allt ovan!! 😉

 • Svara
  Sally
  28 maj, 2013 at 11:44

  Haha att använda nötter är inget problem, här är problemet att de tar slut 😛 förutom att äta dem som de är insåg jag att jag handgjort så många av dina recept. Rad cheesecaken är min absoluta favorit! Bjuder alltid på den. Gillar inte choklad eller kolasmak så den passar mig perfekt! Heta cashew såsen är också grym. Gillar kokosmjölksgrytor med nötter på. Har jag gäster gör jag alltid mina egna kryddanötter. Slurp säger det ALLTID! Rosta i en torr panna sen krydda min cayenne, paprikapulver, mexikansk krydda och allt möjligt. Avslutar dock alltid med lite kanel för den perfekta balansen mellan salt, sött och starkt! Lite lite ringlad honung på sen klart!
  Nötterna hamnar förstås också i allt jag bakar från kakor till bröd, jag är och förblir ett nötfreak. Sally i ett nötskal helt enkelt 😛

 • Svara
  Patrik
  28 maj, 2013 at 13:51

  Ska absolut spara inlägget som favorit och ha som inspiration när jag ska göra något med nötter…

 • Svara
  Sabine-Välbefinnaren
  28 maj, 2013 at 20:38

  Det var ingen dålig lista. Kollar man runt finns det en hel del att göra… men jag kör bara dom vanligaste grejerna nötbröd, nötmjölk och nötmusli i mitt hushåll. Tack för alla tips! Saffran muslin ser och låter super god!

 • Svara
  Anna
  5 juni, 2013 at 20:59

  Herregud jag DÖR av dina recept, helt underbara! Vart ska man börja?!
  Vill testa allt, helst samtidigt och önskar att jag hade mer tid för fix i köket!
  Men när jag väl kommit iordning här i Göteborg ska jag verkligen ge det mer tid, allt ser fantastiskt ut! 🙂
  För att inte tala om alla recept i din e-bok som bara ligger och väntar på mig! 😀

  Vad tyckte du om bloggtankarna jag hade i mailet jag skickade? Just nu har jag verkligen inte haft tid att ta kontakt om utformning av han som ska hjälpa mig, men vill verkligen ta tag i det snarast! 🙂

  Kram Anna

 • Svara
  Lisa
  11 augusti, 2013 at 16:06

  Herre!! Din blogg är fantastisk , du är fantastiskt!! Dina recept är underbara, det är så mycket jag vill testa både mat och bakverk 🙂
  Och jag kan verkligen känna igen mig i många av dina tankar och funderingar, det är som du sätter ord på mina tankar också..
  Jag har en liten fråga bara, vart köpte du alla dessa nötter? Skulle också vilja handla hem en kartong med nötter 🙂
  Kramar på dej 🙂

Lämna ett svar