Tonfisk kan vara jättegott. Det kan också vara skittråkigt, och fruktansvärt torrt. Jag har länge velat köpa hem några burkar och testa vad för skoj jag kan hitta på med dem, det är ju sannerligen mer ekonomiskt än de fina filéerna eller andra fiskar överlag. Igår fick jag äntligen tummen ur och skrev ”tonfisk-burgare” på menyn inför helgen.
Så, efter dagens besök på gymmet stekte jag upp ett gäng tonfiskbiffar med sweet chili under tiden en plåt morotsfrallor gräddades i ugnen. Till detta gjorde jag en fin sallad med babyspenat, morot, gurka, grönt äpple, rödlök och färska sojabönor. Allting blev så väldigt gott! Vad jag gjorde efter maten? Jag gick till Ica och köpte mer tonfisk….4 tonfiskbiffar:
- 2 burkar tonfisk i vatten (185 g/st)
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk sweet chili
- 1 tsk sambal oelek
- 1/2-2/3 dl äggvita
- 1 msk fiberhusk
- en nypa salt
- olivolja att steka i
Blanda allt och forma till biffar. Lägg på en tallrik, täck med plastfolie och låt ”stå till sig” i kylen någon timme. Supersmidigt att förbereda innan träning, så man bara behöver steka upp dem när man kommer hem hungrig!
Fina Annie har frestats med zucchini-frallor inte bara en gång utan lite för många gånger för att jag inte ska bli sugen på att testa själv. Så med hennes recept som grund, ”möblerade jag om” lite och körde på morotsfrallor istället, och slängde i en skopa one bake (naturellt PP) för att boosta lite extra. De blev väldigt goda, tyckte både jag och Mr.
4 morotsfrallor:
- 100 g riven morot
- 1,5 dl äggvita
- 2 msk mjölk
- 1 skopa (1/2 dl) naturellt proteinpulver
- 1 dl mjöl av valfri sort (jag använde dinkelmjöl)
- 1/2 dl pofiber
- 2 msk koksmjöl
- 2 tsk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk skalade sesamfrö till garnering
Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop mjölk och äggvita och rör ner i den torra blandningen tillsammans med den rivna moroten. Klicka ut på en plåt, strö över sesamfrön och grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter tills de fått fin yta och är genomgräddade.
14 Kommentarer
hanna
12 augusti, 2013 at 00:16Ser helt underbart ut! 🙂 Vad är det för något du ringlar över dina sallader? Är det balsamvinäger? Skulle vilja veta vilken sort och vad för märke du föredrar.
roethlisberger
12 augusti, 2013 at 10:44ja det är balsamvinäger (variant creamy) 🙂 jag köper alla möjliga sorter, denna är ica’s men jag köper den som finns där jag handlar bara!
hanna
12 augusti, 2013 at 00:16Ser helt underbart ut! 🙂 Vad är det för något du ringlar över dina sallader? Är det balsamvinäger? Skulle vilja veta vilken sort och vad för märke du föredrar.
roethlisberger
12 augusti, 2013 at 10:44ja det är balsamvinäger (variant creamy) 🙂 jag köper alla möjliga sorter, denna är ica’s men jag köper den som finns där jag handlar bara!
Johanna
16 augusti, 2013 at 07:05Hej!
Ser sååå gott ut! undrar bara vad man kan använda istället för PP? Går det att ta den mängden med mjöl istället?
roethlisberger
16 augusti, 2013 at 08:19jag har inte testat, men det bör gå fint ja 🙂
Johanna
16 augusti, 2013 at 07:05Hej!
Ser sååå gott ut! undrar bara vad man kan använda istället för PP? Går det att ta den mängden med mjöl istället?
roethlisberger
16 augusti, 2013 at 08:19jag har inte testat, men det bör gå fint ja 🙂
Sandra
19 augusti, 2013 at 19:58Jag testade att göra tonfiskbiffarna och de var jättegoda! Tack för ett jättebra och lättlagat recept!
Sandra
19 augusti, 2013 at 19:58Jag testade att göra tonfiskbiffarna och de var jättegoda! Tack för ett jättebra och lättlagat recept!
Linda
21 maj, 2014 at 13:39Tack Fanny för ett underbart, snabbt och mättande recept! Jag dubblade satsen och hade i mangocurry oxå – mmmums!! Gjorde en sås på sweetchili, vitlök, mangocurry och turkisk yogurt till ♥
roethlisberger
21 maj, 2014 at 18:39mums – låter ju också ljuvligt med den såsen! Mmmm blir nog tonfisk-biffar imorgon, så enkelt, billigt och GOTT! 😀 Kram på dig
Linda
21 maj, 2014 at 13:39Tack Fanny för ett underbart, snabbt och mättande recept! Jag dubblade satsen och hade i mangocurry oxå – mmmums!! Gjorde en sås på sweetchili, vitlök, mangocurry och turkisk yogurt till ♥
roethlisberger
21 maj, 2014 at 18:39mums – låter ju också ljuvligt med den såsen! Mmmm blir nog tonfisk-biffar imorgon, så enkelt, billigt och GOTT! 😀 Kram på dig