Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Fiskbullar á la Fanny (med grillad paprika och tomatpesto)

Det serveras sällan samma rätt två gånger här hemma. Det har ju både för- och nackdelar såklart. Det blir aldrig tråkigt för smaklökarna våra, som konstant får sig nya upplevelser, och variationen av livsmedel och således även näringsämnen, vitaminer och mineraler, är inte direkt något som kommer krystat med ansträngning. Den faller sig rätt naturligt, så att säga. Men tyvärr glöms favoriter lätt bort. Jag har som sagt alltid många idéer på smakkombinationer och nya rätter i huvudet. I samma sekund som jag skrapat ihop det sista på dagens tallrik börjar jag planera nästkommande middag. Det är så fantastiskt roligt! Jag verkligen älskar att skapa mat.

Därför, är de där -få men dock- återkommande rätterna något utöver det vanliga. De är inte bara goda, utan jättejättegoda, och tydligen värda att prioriteras framför ett nytt hittepå i köket. Exempel på sådana rätter är denna (Mr’s favvo!) och denna (min favvo), som jag ser till att alltid ha ingredienser till hemma, ifall tiden till nya utsvävningar inte finns eller experiment i köket inte orkas med.

Och ibland bara vet man, redan vid första tuggan så vet man, att man hittat en ny favoriträtt som kommer lagas igen. Och igen och igen… i fredags åt vi en sådan rätt. Det gjorde mig extra glad att det var en fiskrätt, för jag har alltid tyckt att vit fisk är lite klurigt. Fast jag älskar det, jag älskar allt från havet. Utom musslor, fy fabian jag får panik bara jag ser dem! I alla fall, den här rätten var garanterat en keeper och dessutom något man utan problem serverar gäster – och kanske kinkiga barn? Jag skulle gärna slänga upp en portion till min lillebror som förmodligen hellre slickar ketchup från golvet än äter fisk. För honom skulle jag såklart inte avslöja proteinkällan utan tiga fint tills han ätit upp och bett om en andra portion – för han skulle inte kunna gissa att det var firre han just slukat. Så, en fantastiskt god, enkel och smakrik fiskrätt som passar lika bra en grå tisdag som en fredagsmiddag, som förmodligen även charmar fisk-dissande barn… ja, ni förstår ju. This one is a keeper!hokibullar1hokibullar2För två stora fina portioner:

 • 400 g vit fisk, så som hoki eller torsk
 • 1/4 hackad gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1/2 burk grillad paprika
 • 1,5 msk röd pesto
 • 1 ägg
 • vitpeppar och salt efter smak
 • 1,5 msk fiberhusk

Mixa ovanstående (utom fiberhusk) men inte för länge, det är gott med lite ”bitar”. Förflytta till en bunke, strö över fiberhusk och arbeta ihop med händerna. Rulla till bollar och ställ in i kylen medan du börjar med såsen.

 • 1/4 hackad gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 burk grillad paprika
 • 1,5 msk röd pesto
 • 3 dl kokosmjölk
 • färska eller torkade örter (jag hade i ett par nypor persilja)

Fräs gul lök och vitlök i olivolja tills löken mjuknat något. I en bunke, mixa ihop lökfräset, rostad paprika, pesto och ca 1 dl kokosmjölk. Rör sedan ner resten av kokosmjölken med en sked och ställ åt sidan.

Stek fiskbullarna på hög värme så de får lite yta, sänk sedan värmen och slå över såsen. Låt puttra på låg-medel hög värme tills bullarna är färdiga, salta och peppra eventuellt om du vill det. Smaka av, helt enkelt. Strö över örter och servera med förslagsvis ris.

Du kanske gillar

16 Kommentarer

 • Svara
  JOSEFIN
  1 september, 2013 at 10:21

  älskar dina recept!!!

 • Svara
  JOSEFIN
  1 september, 2013 at 10:21

  älskar dina recept!!!

 • Svara
  Madde
  1 september, 2013 at 12:14

  Ser gott ut! Ska testa någon dag 🙂

 • Svara
  Madde
  1 september, 2013 at 12:14

  Ser gott ut! Ska testa någon dag 🙂

 • Svara
  Eleonor
  1 september, 2013 at 20:52

  Men hur har du tid att experimentera? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   1 september, 2013 at 21:05

   ja alltså jag tänker ju ut det innan, och lagar mat när vi ska äta… precis som alla andra 🙂 att göra en ny rätt tar ju inte längre tid än att göra en ”gammal vardagsklassiker”, så att säga 🙂

 • Svara
  Eleonor
  1 september, 2013 at 20:52

  Men hur har du tid att experimentera? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   1 september, 2013 at 21:05

   ja alltså jag tänker ju ut det innan, och lagar mat när vi ska äta… precis som alla andra 🙂 att göra en ny rätt tar ju inte längre tid än att göra en ”gammal vardagsklassiker”, så att säga 🙂

 • Svara
  Hani
  2 september, 2013 at 18:10

  Hihi, vad kul! Såg just detta recept på Kung Markattas hemsida! 🙂 Roligt att dina fina recept sprids så att fler kan se dom. <3

 • Svara
  Hani
  2 september, 2013 at 18:10

  Hihi, vad kul! Såg just detta recept på Kung Markattas hemsida! 🙂 Roligt att dina fina recept sprids så att fler kan se dom. <3

 • Svara
  Emma
  3 september, 2013 at 20:16

  Mums vad gott det lät! Sparar receptet för att testa 😀

  • Svara
   roethlisberger
   4 september, 2013 at 06:10

   det var verkligen supergott! Krääämigt och smakade såå gott 😀 prova gärna, tror den går hem 🙂

 • Svara
  Emma
  3 september, 2013 at 20:16

  Mums vad gott det lät! Sparar receptet för att testa 😀

  • Svara
   roethlisberger
   4 september, 2013 at 06:10

   det var verkligen supergott! Krääämigt och smakade såå gott 😀 prova gärna, tror den går hem 🙂

 • Svara
  P
  9 september, 2013 at 19:33

  Helt F A N T A S T I S K T goda! Detta kommer göras om i mitt kök!

 • Svara
  P
  9 september, 2013 at 19:33

  Helt F A N T A S T I S K T goda! Detta kommer göras om i mitt kök!

Lämna ett svar