Inspiration och pepp Kost Tankar om ting Träning Vardagsuppdatering

Alla som lider av ”träningshetsen” i Sverige bör flytta till Schweiz

Att åka till Schweiz är som att åka till en annan planet.

När man kliver på flygplanet gör man sig redo för en resa tillbaka i tiden, si så där femtio år i alla fall, minst. Ibland stör det mig, jag vill liksom rycka upp hela landet, folket och mentaliteten och bara…. få igång det. Som om det vore mitt jobb eller vem sa ens att det var nödvändigt?

Nu mest gillar jag läget, och det fina med acceptens över huvud taget, inte bara i det här exemplet, är ju att man när man accepterar också börjar se det fina i saker och ting. Man gör ett högst medvetet val att inte må dåligt över det oföränderliga och då blir det ofantligt mycket energi över att faktiskt se allt det positiva. Så trots att hela landet står still på söndagar (det är ju vilodag!) och man inte ens kan handla en liter mjölk utan att omständigt åka till någon liten mack ute på vischan, och trots att utbudet av kläder att shoppa sträcker sig från pretty woman-mode till tvåtusenkronors linne i de lyxiga modehusen, och trots att jag fortsätter få frågan ”men, tränar du ingenting? Ägnar du dig inte åt någon sport?” när jag säger att jag gillar styrketräning och gym… ja trots saker likt dessa, så trivs jag allt mer här nere. För vad är alternativet? Att klaga, sitta bitter på mitt rum och vänta ut tiden till hemresan och på samma gång få dålig stämning i den lilla familjen jag har? Äh, den varianten har jag testat förr 🙂 rätt trist, faktiskt.

Men det är rätt lustigt, den där ”träningshetsen” det snackas om hemma i Sverige… skicka hit alla som mår dåligt av den! Skicka hit de som inte vill, orkar eller bryr sig om sin hälsa och hellre hackar på dem som ”påstår sig ha rooooligt” när de tar hand om sin (enda) kropp. För tro mig – här nere existerar inte kosttillskott utöver ekologiska grönsaker, här ser man inte en vältränad människa, här spelar man boll om man vill röra sig och äter en jätteportion pasta med ost som uppladning.

Det är på något vis lite befriande. Även om jag i längden inte skulle trivas med att enbart träna själv på gymmet utan att prata med mina likasinnade vänner. Även om jag inte för alltid vill laga min mat själv och ta med, utan kanske kunna ta något på stan, utan att valet står mellan Mcdonalds och baugette. Även om jag saknar att baka med mina ”vanliga” ingredienser som man inte ens kan få tag i här. Ändå är det befriande, att befinna sig i denna bubbla. Här är folk lyckligt ovetande om hur mycket man kan bry sig, må dåligt av och stressa över något så egentligen simpelt som mat och aktivitet. För jag måste ofta påminna mig om det ; att jag inte alltid har sett på det som så naturliga delar av livet, det har för mig varit och ÄR för många en ständig kamp. Idag är det bara glädje, och jag tackar träningen för mitt liv då det var så jag kom tillbaka – men det är banne mig skönt att slippa en hel befolkning som triggar varandra. Skönt att slippa löpsedlar, trend-dieter och självutnämnda experter i tv-sofforna. Om än för bara en vecka, så njuter jag av mitt parallella lilla universum.

Du kanske gillar

18 Kommentarer

 • Svara
  Ellinor
  16 september, 2013 at 08:27

  Nu har jag inte besökt just Schweiz men har periodvis bott i andra, något mer konservativa och ”old school” länder, Frankrike exempelvis. Just Frankrike älskar jag, även med dess baksidor. Att åka dit under en kortare period och då kunna ”ta sedan dit man kommer” är väldigt befriande. I längden behöver man (jag) dock hitta mina egna rutiner, vilket ofta blir en blandning av det bästa från ”två världar”. Men just som andhål är det otroligt befriande så jag vet precis vad du menar.
  Njut!

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2013 at 10:47

   jag njuter! Och jag håller med dig om allt, det är befriande men rutinerna jag har hemma har jag ju skapat för att jag mår bra av dem, jag älskar ju min träning och matlagning! Så jag njuter av den här varianten så mycket jag kan – vardagen i sverige kommer ju vare sig jag vill det eller ej! 🙂

 • Svara
  Ellinor
  16 september, 2013 at 08:27

  Nu har jag inte besökt just Schweiz men har periodvis bott i andra, något mer konservativa och ”old school” länder, Frankrike exempelvis. Just Frankrike älskar jag, även med dess baksidor. Att åka dit under en kortare period och då kunna ”ta sedan dit man kommer” är väldigt befriande. I längden behöver man (jag) dock hitta mina egna rutiner, vilket ofta blir en blandning av det bästa från ”två världar”. Men just som andhål är det otroligt befriande så jag vet precis vad du menar.
  Njut!

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2013 at 10:47

   jag njuter! Och jag håller med dig om allt, det är befriande men rutinerna jag har hemma har jag ju skapat för att jag mår bra av dem, jag älskar ju min träning och matlagning! Så jag njuter av den här varianten så mycket jag kan – vardagen i sverige kommer ju vare sig jag vill det eller ej! 🙂

 • Svara
  pilla
  16 september, 2013 at 09:22

  Jag har många nära vänner från Hollad, Schweiz, Frankrike, Spanien, Italien som alla blir helt chockade och inte tror sina öron när jag berättar om hälsohetsen som råder här i Sverige. Det är faktiskt helt galet numera. Att träna räcker inte, man ska leva träning och äta träning, åka på träningssemestrar och vara aktiv 24/7.

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2013 at 10:46

   haha nej men visst. Samma för mig här nere. Det är verkligen annorlunda.. när slutade sverige vara lilla landet lagom? 😉

 • Svara
  pilla
  16 september, 2013 at 09:22

  Jag har många nära vänner från Hollad, Schweiz, Frankrike, Spanien, Italien som alla blir helt chockade och inte tror sina öron när jag berättar om hälsohetsen som råder här i Sverige. Det är faktiskt helt galet numera. Att träna räcker inte, man ska leva träning och äta träning, åka på träningssemestrar och vara aktiv 24/7.

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2013 at 10:46

   haha nej men visst. Samma för mig här nere. Det är verkligen annorlunda.. när slutade sverige vara lilla landet lagom? 😉

 • Svara
  Rund är också en form!
  16 september, 2013 at 10:41

  Låter ju rätt så befriande ändå..! För de som behöver ”landa” lite mentalt. 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2013 at 10:46

   ja men faktiskt 🙂 och jag tror alla kan må bra av lite ”semester” från hela stressen i Sverige – den blir så påtaglig när man kommer bort lite! Jag tycker mig inte må dåligt av den hemma -inte här heller, iofs- men här inser jag iaf att den existerar.. 🙂

 • Svara
  Rund är också en form!
  16 september, 2013 at 10:41

  Låter ju rätt så befriande ändå..! För de som behöver ”landa” lite mentalt. 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2013 at 10:46

   ja men faktiskt 🙂 och jag tror alla kan må bra av lite ”semester” från hela stressen i Sverige – den blir så påtaglig när man kommer bort lite! Jag tycker mig inte må dåligt av den hemma -inte här heller, iofs- men här inser jag iaf att den existerar.. 🙂

 • Svara
  Rebecka
  16 september, 2013 at 11:16

  Själv spenderar jag mycket tid i Zürich, och förstår exakt vad du menar! Det slår mig varje gång hur olika man ser på kost och träning (och många andra saker också för den delen)!

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2013 at 11:22

   haha ja, många andra saker också 😉 i stort gillar jag zürich och som i de flesta länder är det storstäderna man får hoppas på – har iaf hittat rawbars och liknande där….

 • Svara
  Rebecka
  16 september, 2013 at 11:16

  Själv spenderar jag mycket tid i Zürich, och förstår exakt vad du menar! Det slår mig varje gång hur olika man ser på kost och träning (och många andra saker också för den delen)!

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2013 at 11:22

   haha ja, många andra saker också 😉 i stort gillar jag zürich och som i de flesta länder är det storstäderna man får hoppas på – har iaf hittat rawbars och liknande där….

 • Svara
  Antonia
  16 september, 2013 at 12:17

  Jag håller med dig! Det är väldigt avkopplande med sådana kontraster då och då. Man har lättare att få perspektiv, och kanske inte se sin egna livsstil på så blodigt allvar.

  Förra sommaren var jag i ett område utanför Malagá i Spanien. För att inte tala om själva maten, så åts det också middag väldigt sent, gärna sent in på natten. Däremot lite närmare in mot centrum fanns en hel del ”dietica” produkter som det kallas. Det som är så ironiskt med detta är att de är fullproppade med vitt, raffinerat socker medan fetthalten är kraftigt reducerad.

  Vart jag ville komma med detta är att det känns som synen på vad som är nyttigt eller inte, går i samma ”vågor” i nyttighetstänk, även om alla regioner känns vara i olika faser. För några år sedan var ”Nyttighetstänket” likadant i Sverige, som i nutida spanien.

  Väldigt rörigt förklarat. Men jag har tänkt på det länge, och jag tycket det är en intressant synvinkel.

 • Svara
  Antonia
  16 september, 2013 at 12:17

  Jag håller med dig! Det är väldigt avkopplande med sådana kontraster då och då. Man har lättare att få perspektiv, och kanske inte se sin egna livsstil på så blodigt allvar.

  Förra sommaren var jag i ett område utanför Malagá i Spanien. För att inte tala om själva maten, så åts det också middag väldigt sent, gärna sent in på natten. Däremot lite närmare in mot centrum fanns en hel del ”dietica” produkter som det kallas. Det som är så ironiskt med detta är att de är fullproppade med vitt, raffinerat socker medan fetthalten är kraftigt reducerad.

  Vart jag ville komma med detta är att det känns som synen på vad som är nyttigt eller inte, går i samma ”vågor” i nyttighetstänk, även om alla regioner känns vara i olika faser. För några år sedan var ”Nyttighetstänket” likadant i Sverige, som i nutida spanien.

  Väldigt rörigt förklarat. Men jag har tänkt på det länge, och jag tycket det är en intressant synvinkel.

Lämna ett svar